November 29, 2023
Air Fryer Kokbananer – Hälsosammare steg

Air Fryer Kokbananer – Hälsosammare steg

Air Fryer Kokbananer är ett enkelt och gott tillbehör eller mellanmål. Detta recept har bara 2 ingredienser och är klart på bara 15 minuter!

air fryer kobananer på en vit platta med en skål med guacamole

Kokbananer är en fantastiskt mångsidig mat. Och dessa airfryer-plantainer är så fantastiska. De kräver verkligen inte mycket ansträngning och tar inte lång tid att göra. De är enkla och välsmakande. Om du letar efter ett snabbt och hälsosamt mellanmål bör detta läggas till på din lista över saker att prova!

Vad är groblad?

Om du aldrig har haft groblad, måste du definitivt prova dem! De är kusiner till bananen och är populära i det karibiska, afrikanska och latinamerikanska köket. De beskrivs som mycket stärkelserikare än mogna bananer, så de äts vanligtvis kokta.

Groblad kan ätas när de är mogna eller omogna. Omogna groblad är hårda med grönt skinn och vitt kött när skalet skalas. Mogna plantains varierar från gul till svart hud. Det finns flera sätt att laga dem: bakade, stekta eller rostade.

Jag har ätit mjölbananer i hela mitt liv och vi odlade dem tillsammans med bananer på Jamaica. Vi njöt av både gröna plantains och gula mogna söta plantains. Gröna mjölbananer är ett utmärkt glutenfritt alternativ.

Kokbananer kan också kokas och serveras som potatis. Du kan mosa kokt groblad och servera den som potatismos. (Mangu). Du kan till och med ersätta den med en grön banan för att förbereda Banangröt.

Varför du kommer att älska dessa Air Fryer Kokbananer

 • De är glutenfria, vegan, whole30 och paleo.
 • Mindre fet och lättare att rengöra!
 • En explosion av smaker på tungan.
 • Alla – barn och vuxna – gynnas.
 • Enkelt att förbereda, det kräver lite förberedelsetid och tar inte mer än 20 minuter.
 • Genom att använda en airfryer behöver du inte oroa dig för förvärmningstiden och den rostar plantainerna jämnt.
 • Förutom att den är utsökt är den här rostade sidorätten i luftfritösen ganska hälsosam.
 • Jämfört med stekt plantains är dessa nyttigare. Vanliga stekt kobanan är ohälsosamt och innehåller mycket kalorier.

Denna förbisedda supermat är väl värt resan till snabbköpet. Fortsätt läsa för att ta reda på varför.

Air Fryer Groblad Steg

Hälsofördelar med groblad

Kokbananer är en utmärkt källa till kolhydrater, fibrer, såväl som vitaminer och mineraler, inklusive folat, magnesium, kalium, vitamin C och vitamin B6. Kokbananer är låga i fett och natrium.

Bra för hjärthälsa

Groblad innehåller en hög mängd kalium, vilket är viktigt för att ditt hjärta och blodkärl ska fungera korrekt. Kokbananer är också höga i fiber, vilket hjälper till att sänka kolesterolet och hålla ditt hjärta friskt.

Hjälper till att kontrollera blodsockret

Groblad innehåller en hög koncentration av resistent stärkelse. Resistent stärkelse, liksom andra former av fibrer, ökar inte blodsockernivån. Den resistenta stärkelsen i kobananer underlättar blodsockerkontrollen genom att bromsa matsmältningen, öka mättnaden och stärka “bra” tarmbakterier.

Förbättra matsmältningshälsa

Fiber är viktigt eftersom det hjälper till att upprätthålla regelbunden tarm. Fiber mjukar upp och fyller upp din avföring. Skrymmande avföring är betydligt lättare att passera och hjälper på så sätt att förhindra förstoppning. En kost rik på fiber kan också hjälpa till att förebygga hemorrojder och divertikulär sjukdom, som orsakar små påsar i tjocktarmen.

Fiber håller dig också mätt längre, saktar ner din matsmältning och kan till och med hjälpa till att sänka dina kolesterolnivåer.

Hjälper till att förebygga anemi

Kokbananer är rika på vitamin C och järn, två mineraler som hjälper till att förbättra absorptionen. Även om växtbaserat järn inte alltid absorberas lika lätt som animaliskt järn, ökar vitamin C dess biotillgänglighet.

Trötthet, koncentrationssvårigheter, nedsatt immunitet och dålig temperaturreglering är alla symtom på järnbristanemi. Kokbananer kan hjälpa dig att undvika denna vanliga sjukdom.

Näringsstöd under graviditeten

Karotenoider, som finns i groblad, omvandlas till vitamin A. Kokbananer är en viktig källa till vitamin A för människor som bor i utvecklingsländer, särskilt i Afrika söder om Sahara.

Kokbananer hjälper till att förhindra A-vitaminbrist hos kvinnor i fertil ålder. Dessutom innehåller mjölbananer folat och järn, två näringsämnen som behövs för en hälsosam graviditet.

Bra friskt sinne

Det har potential att förbättra hjärnans funktion och bromsa kognitiv nedgång. Enligt en studie minskade vitamin B6 (30 mg per dag) och magnesium (300 mg per dag) symtomen på depression med 40 % hos patienter med ångest och depression under en 8-veckorsperiod.

Magnesium och vitamin B6 är rikligt med kokbananer.

Ingredienser för Air Fryer Kokbananer

bananer på en skärbräda med en skål med olja och en borste

Groblad – Du behöver två mogna plantains, fasta när de hackas och steks i airfryer. Det är att föredra att skinnen är mycket svarta. De blir allt sötare när de mognar, liknande bananer.

Olja – Använd en liten mängd neutral smaksatt olja. Mina favoritoljor är olivolja, avokadoolja eller vegetabilisk olja.

Hur man gör mjölbananer i fritösen

 1. Använd en vass kniv, trimma ändarna. Skiva skinnet på den mogna grobladen på längden, var noga med att inte skära köttet. Skala skinnet och kassera det.
 2. Gör diagonala skivor av grobladkött ca 1/4 tum tjocka.
 3. Pensla eller spraya airfryer-korgen med olja.
 4. Ordna grobladskivorna bredvid varandra i ett enda lager i air fryer-korgen.
 5. Koka groblad vid 370 grader F. i 8 minuter. Vänd skivorna och koka i ytterligare 5 minuter.
 6. Servera plantainerna varma.

Expertråd

 • För air fryer kobananer används mogna kobananer istället för gröna kobananer.
 • Om du inte hittar mogna groblad, köp gröna och låt dem stå på disken i ca 5 dagar för att mogna. När den är mogen ska grobladen ge något när den pressas.
 • För att säkerställa en jämn tillagning, skär plantainerna i skivor av nästan samma tjocklek. Tillagningstiden för skivorna bestäms av deras tjocklek.
 • Sprid ut kobananerna i ett enda lager för att säkerställa en jämn tillagning. Din air fryer kanske inte är tillräckligt stor för att tillaga dem alla på en gång.
 • Lämna lite utrymme mellan plantainchipsen för att säkerställa jämn tillagning och frasning.
 • Alla airfryers fungerar inte likadant. Du kan behöva justera recepttider och temperaturer därefter.
 • När du förbereder ett recept i din airfryer för första gången, kontrollera halvvägs genom tillagningen för att säkerställa att det inte är överkokt.
 • Om du vill kan du även baka dessa mjölbananer i ugnen.

Byten och variationer

 • Du kan göra grobladschips genom att skära dem (de gula och hårda) extremt fint.
 • Vill du servera fritösplantainer som efterrätt kan du även garnera dem med kanel och socker.
 • Försök att slänga groblad med dina favoritingredienser, som vitlökspulver, cayennepeppar eller Cajun-krydda innan du luftfriterar.
 • För en fräsch smak, pressa limejuice precis innan servering.
 • Efter rostning kan du prova att toppa din air fryer plantains med färska örter som persilja eller timjan eller din favoritost.
 • Fyll tacosen med luftstekta plantains och dina favorittacopålägg.
Air fryer kobananer på en vit platta med dopp i en träskål

Förvaringstips

Överblivna mjölbananer från air fryer kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i 3-4 dagar eller en månad i frysen (men jag rekommenderar inte att frysa dem längre). För att bevara smaken rekommenderar jag att frysa dem i en fryssäker påse eller behållare.

Även om du kan värma dem i mikron, för att behålla sin krispiga konsistens gillar jag att luftsteka dem i några minuter.

Presentationsförslag

Friterade mjölbananer serveras bäst varma. Servera dem vanliga eller med en dipp som mellanmål, tillbehör eller förrätt. De är läckra serveras med Vegan Ackee, Bom, Och Jamaicansk callaloo.

Gör en komplett vegansk middag med luftstekta plantains, Brittiska bakade bönor, Och Vitlöksris.

Vanliga frågor om recept

Är groblad bra för dig?

Bara en kopp mjölbananer innehåller tillräckligt med C-vitamin för att tillgodose dina dagliga behov. Detta vitamin är en antioxidant som kan hjälpa till att förbättra ditt immunförsvar och förhindra skador på fria radikaler kopplade till åldrande, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Orsakar groblad viktökning?

Groblad är inte särskilt mättande på egen hand. De är extremt låga i fett. Genom att luftsteka dem undviker du överskottsoljan som absorberas vid traditionell stekning.

Vad är nyttigare, en banan eller en groblad?

Även om bananer är rika på näringsämnen innehåller de också mycket socker, medan mjölbananer innehåller mycket stärkelse. Som ett resultat är kobananer bra för dig.

Kan du äta mjölbananer råa?

Kokta mjölbananer är det bästa. Kokbananer kan kokas, ångas, stekas, grillas eller bakas på en mängd olika sätt.

Kan du laga gröna groblad?

Kokbananer kan tillagas i alla mognadsstadier, från grönt till gult till svart, för att förbereda ett brett utbud av rätter från aptitretare till godsaker. Smaken på groblad varierar beroende på utvecklingsstadierna, men deras inre färg förblir krämig, gulaktig eller ljusrosa.

Vad är en airfryer?

En elektrisk fritös, eller luftfritös, är en matlagningsapparat som använder cirkulerande varmluft för att laga mat. Mat berör inte någon del av fritösen; istället sitter den på en perforerad bricka ovanför värmeelementet. Cirkulerande varmluft är det som gör maten fin och krispig.

Andra Air Fryer-recept att prova

Ge bort dem air fryer kobananer ett skott! De är otroligt goda och superenkla. Jag hoppas att detta gör ditt liv enklare också!

Som alltid vill jag gärna höra från dig. Lämna gärna dina kommentarer eller dela din egen erfarenhet med oss ​​i kommentarsfältet nedan.

Vill du ha fler veganska grobladrecept?

Om du gillade den här artikeln om Air Fryer plantains och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *