November 29, 2023
Aubergine Wokning – Hälsosammare steg

Aubergine Wokning – Hälsosammare steg

Aubergineröra är en läcker rätt gjord på aubergine och andra grönsaker, infunderad med umami-smakerna från tamari.

Närbildröra aubergine i en svart gjutjärnspanna

Det finns kycklingröra, det finns grönsaksröra, och så är det aubergineröra! Många av oss sträcker sig efter morötter och paprika när det kommer till en wokning, men få tänker på att lägga till aubergine i rätten.

Så, för alla som älskar aubergine, är detta unika aubergineröra recept för dig!

Om du gillar den här artikeln vill du också kolla in den Japchae (koreanska stekta nudlar) Och Sauterad kardborrerot.

Vad är aubergine sauté?

När du hör ordet röra är det kinesiska köket det första du tänker på. Och varför inte? Det är ett autentiskt kinesiskt koncept. Wokning är faktiskt en matlagningsteknik som har använts i det kinesiska köket sedan urminnes tider.

Tekniken går ut på att tillaga ingredienser som sauteras i olja på hög värme i en wok. På så sätt blir ingredienserna blanka och tillagade till perfektion.

Så när vi säger aubergineröra, betyder det helt klart att man kokar aubergine med den traditionella kinesiska tekniken. Aubergine är dock en tuff grönsak, och för att spara tid och för enkelhetens skull kommer vi att tillaga den i förväg och sedan kombinera den med andra ingredienser i en wok eller panna.

Tärnad aubergine på en skärbräda på en vit bakgrund

Varför du kommer att älska denna sauterade aubergine

 • Smakrikt och gott: Denna röra är packad med en kombination av salta och kryddiga smaker som glädjer smaklökarna.
 • Livlig och färgstark: Mängden färgglada grönsaker, inklusive paprika och morötter, gör denna maträtt visuellt tilltalande och näringsrik.
 • Hälsosamt och näringsrikt: Laddad med hälsosamma ingredienser som aubergine, paprika och morötter, den här rätten är ett näringsrikt val för en balanserad måltid.
 • Snabbt och enkelt: Med enkla förberedelsesteg är det här receptet idealiskt för hektiska vardagsmiddagar när du vill ha något gott i en hast.

Ingrediens som behövs för att göra aubergineröra

Det här receptet är superenkelt och alla ingredienser finns lätt tillgängliga i mataffären. Här är allt du behöver:

ingredienser för aubergineröra
 • Äggplanta: Det är huvudingrediensen i rätten. Vi kommer att tillaga dem i förväg så att de är väl tillagade.
 • Grönsaker: Jag älskar att använda lök, morötter och paprika för detta recept. De lägger till textur, smak och färg till rätten.
 • Krydda: Jag gillar att hålla saker enkelt för att njuta av de riktiga smakerna av grönsakerna i wokningen. Så jag använder bara salt och peppar.
 • Torkad chilipeppar: för att tillsätta krydda använder jag torkad röd paprika. De gör den inte bara kryddig, utan de ger också smak och färg till rätten.
 • Tamari: tamari är den japanska versionen av sojasås. Den är gjord av jästa sojabönor. Den är mörkare i färgen, mindre salt och mycket rikare än vanlig sojasås. Det här är ingrediensen som ger umamismaken till rätten, och du behöver inget mer efter det.
Hackade ingredienser på en skärbräda på vit bakgrund

Hur man gör aubergineröra

Nu är det väldigt enkelt att förbereda en aubergineröra. Du behöver bara följa stegen som nämns nedan:

Kryddade auberginekuber på en plåt
 1. Skär auberginerna i tärningar, blötlägg dem i saltat vatten. Häll av och torka. Kasta den med olivolja, salt och peppar och grädda i 30 minuter vid 425 grader F.
rostad aubergine på en ugnsform
 1. Värm oljan i en wok, tillsätt lök, vitlök, röd paprika, paprika och morötter. Fräs ca 5 minuter tills moroten är mjuk.
aubergine sauté i en svart panna
 1. Häll i tamari och fortsätt koka i 2 till 3 minuter.
grönsaksröra för aubergineröra
 1. Tillsätt sedan de bakade auberginema och blanda väl så att såsen också täcker auberginema.
 2. Stäng av värmen och servera.

Recepttips

Se till att du inte hoppar över att blötlägga auberginen i saltvatten innan du börjar laga mat! Detta kommer att eliminera den bittra smaken.

Byten och variationer

 • Du kan följa samma instruktioner för att göra någon wokning. Byt bara ut auberginen mot tofu, svamp, kikärter eller zucchini så kan du njuta av en annan röra varje kväll i veckan.
 • Du kan också ge denna wokning en thai-inspirerad twist genom att lägga till thailändsk basilika, chilipeppar och en touch av kokosnötsaminosyror.

Förvaringstips

Att förvara aubergine sauté är enkelt. Allt du behöver göra är att lägga den i en lufttät behållare och förvara den i kylen. Den håller sig fräsch i upp till 5 dagar. Så du kan förbereda den i förväg och äta den inom en vecka.

Dessutom kan du också förvara bakade auberginer i upp till 3 dagar i kylskåpet. Så när du känner för att äta wokningen kan du använda de bakade auberginema för att göra wokning.

Hur man serverar sauterad aubergine

Tja, ärligt talat, jag älskar att äta aubergineröra som den är. Men du kan också servera den med flera andra saker. Här är några idéer:

 • Ris: Servera den med vitlöksris. Det här är det bästa paret någonsin. Dessutom kan du också prova den med kokosnötsris. Den unika, något söta smaken av kokosnötsris kommer att komplettera aubergineröran perfekt.
 • Spaghetti: Risnudlar passar perfekt med aubergineröra.
 • Kaka: Tro det eller ej, men du kan även servera den med tunnbröd. Det är riktigt bra.
 • Tortillas: Tänk om du gjorde en burrito med aubergine? Var kreativ och prova! Jag är säker på att du kommer att älska det. Dessutom kommer det att göra det till en perfekt lunchidé.

Vanliga frågor om recept

Hur förhindrar du att aubergine blir bitter?

När auberginen är tärnad, lägg den i kallt saltat vatten i cirka 20 till 30 minuter. Detta tar bort den bittra smaken av aubergine.

Hur väljer man en bra aubergine?

Välj en aubergine med ljust, glänsande skal och inga bruna fläckar. För att se om den är mogen, tryck lätt med tummen på huden. Om det lämnar ett avtryck betyder det att auberginen är mogen och redo att tillagas. Slutligen, leta efter en liten aubergine eftersom den är sötare och har färre frön än sina större, bittra motsvarigheter.

Är aubergine och aubergine samma sak?

Ja! Det här är två regionala termer för samma grönsak, så det här receptet kan också kallas aubergine sauté eller sauterad aubergine!

Vad är det hälsosammaste sättet att laga aubergine?

De flesta steker aubergine, vilket kräver mycket olja. För att göra ett hälsosamt auberginerecept bör du rosta eller baka din tärnade aubergine i cirka 20 minuter vid 425 grader F. Du kan också luftsteka tärnad aubergine, vilket tar mindre tid och ger perfekt kokt aubergine.

Fler läckra aubergine recept

sauterade aubergine i en panna

Låt oss nu inte vänta längre; gå över för detta enkla, veganska, glutenfria aubergine-recept.

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *