November 29, 2023
Bananmjölk – hälsosammare steg

Bananmjölk – hälsosammare steg

Bananmjölk är en utsökt nötfri och mejerifri mjölkersättning. Det är enkelt att göra hemma med bara några enkla ingredienser.

Bananmjölk är en söt, krämig dryck gjord av bananer. Detta är idealiskt för dem som är laktosintoleranta eller helt enkelt vill dricka mer växtbaserade drycker. Det är också en utsökt och näringsrik dryck i världen. Bananmjölk är det perfekta sättet att få din dagliga dos av kalium och vitaminer.

Det är helt fantastiskt och säljs på Amazon för cirka $10 för en enda flaska.

Men den goda nyheten är att du inte behöver köpa den där dyra bananmjölken. Du kan göra din egen bananmjölk hemma billigt.

Det här bananmjölksreceptet är veganskt och mjölkfritt, så det passar alla.

Jag använde mogna bananer och lönnsirap i min mjölk, vilket betyder inget tillsatt socker eller konserveringsmedel, bara ren läckerhet.

Som alltid föreslår jag att du läser hela artikeln för användbar information och tips. Du kan dock hitta det detaljerade receptet nedan med de exakta ingredienserna och steg-för-steg-instruktioner.

Se också, SojamjölkOch Avokadomjölk

Den perfekta konsistensen!

Bananmjölk har en unik konsistens, silkeslen och smakrik men tunn och vattnig. Den är inte så krämig och tjock som till exempel en banansmoothie. Även om den innehåller i stort sett samma ingredienser som en banansmoothie – mjölk, bananer och en gnutta socker – är förhållandet mellan vätska och banan avgörande för att uppnå önskad konsistens.

Näringsvärdet av receptet

Bananer är en av de hälsosammaste, mest bekväma och läckra frukterna du kan köpa, och de är också en av de billigaste. Detta gör det till ett bra alternativ för alla som letar efter en hälsosam kost.

 • Denna mat, som huvudsakligen består av kolhydrater, innehåller också många viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. De innehåller kalium, katekiner och resistent stärkelse, som alla är bra för din hälsa.
 • Du får 10 % av ditt dagliga C-vitaminintag från det.
 • Vitamin B6 är rikligt i dessa livsmedel.
 • Människor som konsumerar dem kan hjälpa till att hålla sin hud vacker eftersom de innehåller mangan.
 • Omogna bananer innehåller också resistent stärkelse, som din kropp inte kan smälta.
 • Använd denna produkt före eller efter ett träningspass för att förhindra kramper.
 • Dessutom kan de hjälpa till med viktminskning eftersom de är låga i kalorier, höga på näringsämnen och mättande.
 • Kalium är nödvändigt för njurfunktion och blodtrycksreglering. Bananer, som innehåller mycket kalium, kan vara särskilt fördelaktiga för att hålla dina njurar friska.
 • Kalium finns rikligt i bananer, vilket är bra för blodtrycket.
 • Bananer kan vara till hjälp för ditt hjärta eftersom de innehåller mycket kalium och andra näringsämnen.
 • Dessutom kan deras pektiner och resistent stärkelse hjälpa till att förbättra tjocktarmens hälsa.

bananmjölk ingredienser

Mandelmjölk

Mandelmjölk anses allmänt vara ett hälsosammare alternativ till vanlig mjölk. Vanlig mjölk innehåller fler kalorier än mandelmjölk. Mandelmjölk är hälsosamt och rikt på näringsämnen.

Mandlar smakar lite sötare, är låga i kolhydrater och är packade med näringsämnen inklusive kostfiber, protein och magnesium. Dessutom kan de ge fler hälsofördelar.

Mandlar är rika på kalcium och fosfor, som hjälper till att stärka benen och förhindra frakturer. Den är också hög i hjärthälsosamma enkelomättade fetter och nyttiga antioxidanter som vitamin E. Om du äter en lågkolhydratdiet är denna glutenfria ingrediens ett utmärkt val.

Citron juice

Den innehåller mycket C-vitamin. Studier har visat att C-vitamin är en viktig ingrediens för att förebygga olika samtida sjukdomar. C-vitamin är nödvändigt för benbildning, bindvävsreparation och tandköttshälsa.

Ingredienser som krävs för receptet

 • Mandelmjölk: Mandelmjölk är min favoritvätska eftersom den ger en rik smak. Men du kan ersätta alla typer av växtbaserad mjölk eller till och med vanlig komjölk.
 • Banan: Du behöver den frysta mogna bananen. Det kommer att lägga naturlig smak och sötma till din bananmjölk. Undvik att använda omogna bananer.
 • Lönnsirap: Det är valfritt att tillsätta sötningsmedel. Innan du tillsätter sirapen kan du smaka av mjölken för att se om den är tillräckligt söt för din smak (sötheten beror faktiskt på hur mogen din banan är). Agavesirap eller annat strösocker kan användas i stället för lönnsirap.
 • Vanilj: Tillsatsen av vanilj förstärker smaken av denna bananmjölk.
 • Citron juice: Citronsaft ger fräschör till din drink.

Hur gör man bananmjölk?

Att göra bananmjölk är så enkelt att även dina små kan göra det.

Häll mandelmjölk, bananer, lönnsirap, vanilj och citronsaft i en snabbmixer och mixa tills det är slätt och krämigt. Servera direkt efter blandning för att undvika separation.

Förvaring av hemgjord bananmjölk

Det är bäst att dricka mjölken omedelbart eftersom separation och missfärgning kommer att bli uppenbar med tiden. Men om du behöver förvara den under en längre tid är kyla i upp till två dagar acceptabelt. Innan du smuttar på mjölken, skaka den väl.

Användning av bananmjölk

Så här är hur jag använder min bananmjölk. Eftersom jag inte är allergisk mot nötter, toppar jag normalt spannmål och havregryn med en matsked jordnötssmör eller cashewsmör och en nypa chiafrön för en utsökt nötsmak, banan som påminner mig om min barndom… men med en hälsosam touch. Det är också gott att dricka som det är!

Variationer och tillägg

Du kan leka med detta recept på olika sätt för att göra det till ditt eget. Tänk på följande smakvariationer:

 • Om du inte är vegan, använd helmjölk för att göra den krämigare. Naturligtvis kan du också använda 2 procent, 1 procent eller lättmjölk. Det blir mindre krämigt och gott.
 • Du kan använda ditt favoritsötningsmedel för att lägga till sötma, som vitt socker, farinsocker, vaniljsocker, lönnsirap, agave eller gyllene sirap.
 • Tillsätt några droppar av ditt favoritextrakt (vanilj-, mandel- eller romextrakt), frukt (ananas, mango eller jordgubbsskivor), kryddor (kanel, muskot eller kardemumma) och kolasås eller choklad för mer smak.
 • Du kan lägga till vaniljglass eller vaniljfryst yoghurt till bananmjölken för att göra den mer dekadent och dessertliknande.

Receptanteckningar och tips

 • Använd en extremt mogen banan – ju mognare desto bättre! Mogna bananer blir sötare. Om dina bananer blir svarta, gör bananmjölk med dem.
 • Jag gillar att lägga till frysta bananer till mitt recept eftersom det ger dem konsistensen och fräschören av en milkshake. Men du kan också använda färska bananer.
 • Frys in extra bananer – att frysa övermogna bananer är en enkel teknik för att säkerställa att du alltid har rätt banan för bananmjölk. För att alltid ha en banan till hands till min Bananmjölk lägger jag helt enkelt hela bananer i frysen.
 • Förvänta dig inte att bananmjölk är lika tjock som en banansmoothie. Konsistensen är betydligt mer vattnig och mjölkig.
 • Om du inte har fryst dina bananer, tillsätt 1/2 kopp krossad is.
 • En kraftfull mixer kommer att vara användbar för att blanda denna mjölk till en slät vätska.
 • Vaniljextrakt av hög kvalitet rekommenderas.
 • För bästa resultat, använd kall mjölk.
 • Använd mindre mandelmjölk för en tjockare konsistens. Använd mer mjölk för en tunnare konsistens.

Vanliga frågor:

Hur smakar bananmjölk?

Den smakar mest som banan, men har samma konsistens och utseende som mjölk.

Kan jag använda en annan växtbaserad mjölk istället för mandel?

Ja. Istället för mandelmjölk kan du använda kokosmjölk, havremjölk, sojamjölk osv. Vatten kan också användas.

Hur länge håller denna bananmjölk?

Den äts bäst direkt, men rester kan förvaras i kyl upp till 2 dagar i lufttäta flaskor/burkar. Innan servering, skaka flaskan väl för att se till att alla ingredienser är väl kombinerade.

Kan jag använda en fryst banan?

Det är precis vad jag gör. Om du låter den frysta bananen tina lite innan du gör bananmjölken kommer den snabbt att kombineras med mjölken (detta är användbart om du inte har en kraftfull mixer).

Kan du förbereda det i förväg?

Bananmjölk kan förberedas i förväg och förvaras i kylen tills den ska användas. Det är dock möjligt att det kommer att separera, i så fall måste du blanda eller skaka det innan du dricker det.

Vilken färg är bananer bäst att använda?

Gula bananer är bäst, men om du föredrar en sötare banan, skaffa en övermogen banan. När en banan mognar bryts dess stärkelse ner och förvandlas till naturligt socker. Prova en grön banan som ännu inte har mognat om du vill ha något med mindre socker. Alla bananer är utmärkta; välj din favorit.

Vem uppfann bananmjölksdieten?

Harrop introducerade banan- och skummjölksdieten för att hjälpa överviktiga människor att gå ner i vikt. 1934 rapporterade han sina fynd i Journal of the American Medical Association. Dieten föreslog att man skulle konsumera sex bananer och tusen kubikcentimeter (fyra glas) skummjölk dagligen.

Bananrecept

 1. Banangröt
 2. Jamaicanska bananfritters
 3. Jordgubbsbananbröd
 4. Banan- och havregrynspannkakor
 5. Blåbärsbanansmoothie

Det är allt som finns!

Inga konserveringsmedel, inget avfall, helt enkelt en mejerifri bananbaserad mjölk, billig och otroligt enkel att tillaga!

Andra recept på hemlagad vegetabilisk mjölk

 1. Pecanmjölk
 2. Vanilj mandelmjölk
 3. Hur man gör kokosmjölk på två sätt

Recept på lager bananmjölk

Om du gillar och uppskattar det här receptet, tveka inte att lämna en kommentar för att låta mig veta vad du tycker.

Om du gillade den här artikeln om bananmjölk och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *