Bitter melon och gramlinser

Bitra meloner är både en älskad och hatad grönsak i de flesta länder, men deras helande kraft kan inte förnekas. Även om du inte är ett fan av bitter melon, kanske du ändrar dig efter att ha provat denna bitra melon- och gramlinsrätt.

Om du letar efter ett hälsosamt och näringsrikt veganskt recept som är både smakrikt och gott, behöver du inte leta längre än bitter melon och gramlinser.

Bitter melon, även känd som bitter kalebass, är en grönsak som ofta används i det asiatiska och afrikanska köket. Den har en unik karaktär, bitter smak som passar bra med den nötaktiga smaken av gramlinser. Detta veganskt recept är lätt att tillaga och kan avnjutas som tillbehör eller huvudrätt.

Detta veganska bitter melon och gram linsrecept är fullmatat med protein, fibrer och viktiga vitaminer och mineraler. Det är en smakrik och näringsrik maträtt, perfekt för alla som letar efter ett hälsosamt och utsökt måltidsalternativ.

Vad är Karela (bitter kalebass/bitter melon)?

Bitter melon, även kallad bitter kalebass eller karela, är en tropisk vinstock släkt med kalebassfamiljen. Det är nära besläktat med squash, pumpa, zucchini och gurka. Den ätbara frukten av denna växt, odlad över hela världen och en vanlig ingrediens i många asiatiska kök, är det som gör den så populär.

Vanligtvis lång, ljusgrön och täckt med knölar som ser ut som vårtor. Den indiska versionen, å andra sidan, är tunnare och spetsigare i båda ändar, och dess skorpa är täckt av grova, taggiga spetsar.

Bitter melon har en distinkt smak och utseende förutom att den är känd för sina fantastiska hälsoegenskaper.

Varför kommer du att älska det här receptet på bitter melon och gramlinser?

 • Det här är en enkel, lättlagad måltid med en kruka skafferi häftklamrarkryddor och grönsaker som ger näring åt kroppen och smakar gott.
 • Denna snabba sabzi receptet innehåller mycket protein och är veganskt. Överflödet av växtbaserat protein i denna bittra kalebass gör den till en mättande måltid som inte kommer att lämna dig hungrig länge.
 • Blandningen av kryddor som används skapar en behagligt värmande rätt som kommer att glädja alla smaklökar.

SCROLL NER TILL DETALJERAD RECEPTMEN JAG BER DIG ATT INTE HOPPA ATT LÄSA INFORMATIONEN SOM INGÅR I BURBEN.

Hälsofördelar med bitter kalebass

 • Den är rik på en mängd viktiga element som vitamin C, vitamin A, kalium, folat, zink och järn. Bland alla dessa mineraler är bitter kalebass särskilt rik på vitamin C, ett viktigt mikronäringsämne som är involverat i benutveckling, sårläkning och förebyggande av sjukdomar.
 • Det kunde sänka blodsockret nivåer. Ursprungsbefolkningen runt om i världen har länge använt bitter melon för att behandla diabetesrelaterade sjukdomar eftersom det är en kraftfull medicin. Nyligen genomförda studier har bekräftat fruktens roll i blodsockernivån reglering.
 • Detta kan ha anti-cancereffekter. Enligt forskning innehåller bitter melon flera ämnen som kan bekämpa cancer.
 • Det kunde minska kolesteroletnivåer. Höga kolesterolnivåer gör att fettplack byggs upp i dina artärer, vilket gör det svårare för ditt hjärta att pumpa blod och ökar risken att utveckla hjärtsjukdomar. Bitter melon kan sänka kolesterolnivåerna och förbättra den allmänna hälsan. hjärthälsah, enligt flera djurstudier.
 • Detta kan hjälpa till med viktminskning. För att det är låg i kalorier men rik på fiber, bitter melon är ett utmärkt komplement till en diet som syftar till viktminskning. Varje portion med en kopp (94 gram) innehåller cirka 2 gram fiber. Fiber hjälper dig att känna dig mätt längre och dämpar din hunger genom att cirkulera genom din kropp. matsmältningssystemet extremt långsamt.

Hälsofördelar med gramlinser (Dal Chana)

Gram lins är en mycket näringsrik lins som också är lättillgänglig. Det är en utmärkt källa till många mineraler, vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen. Gramlinser är en utmärkt källa till protein, fiber och järn. De är också rika på folat och kalium, två viktiga faktorer för en hälsosam graviditet!

Om du inkluderar det i din kost kommer du att njuta av följande potentiella hälsofördelar:

 • Detta kommer att fyllas veganskt protein behov, eftersom det är en utmärkt källa till växtbaserat protein.
 • Detta hjälper till att ge omedelbar energi.
 • Gram lins är rik på fiber. Ett dagligt fiberintag hjälper ditt matsmältningssystem att eliminera avfall samtidigt som du förhindrar förstoppning.
 • Om du försökervåga vikt eller hantera din vikt, detta är ett fantastiskt alternativ för dig. Det förlänger din mättnadskänsla och kontrollerar därmed din aptit.
 • Det gynnar diabetiker genom att förbättra insulinkänsligheten och bibehålla pH-nivåerna.
 • Gram-linser sänker också blodtrycket. Så om du tenderar att bli hög artärtryckkonsumera det.
 • Du fattar ett mer hälsosamt beslut när du väljer det linser på rött eller bearbetat kött.
 • Gul lins är också rik på antioxidanter, så den förebygger inflammation och upprätthåller organhälsan.
 • För ögon, hud, ben, tänder och hjärta anses chana dal vara en superfood.

Ingredienser för bitter melon och gram lins

Ingredienser jag använde

 • Bitter melon: Den bästa bittra melonen att använda för detta recept är ung och fräsch.
 • Gram linser: Jag använde gramlinser för att förbereda denna beska kalebassrätt.
 • Lök: Löksmaken är något söt men välsmakande. Byt gärna ut vit, gul och röd lök i receptet.
 • Tomater: Tomaterna ger färg till rätten. De ger också en kryddig smak till rätten.
 • Kummin frön: Tillsatsen av spiskummin ger en touch av värme och jordighet till denna maträtt.
 • Gurkmeja: De flesta recept innehåller en liten mängd av färg- och hälsoskäl.
 • Korianderpulver: Dessa är torkade korianderfrön i pulverform. Den finns i kryddavdelningen i en indisk livsmedelsbutik.
 • Rött chilipulver: Chilivärmen kan variera mycket beroende på typ och ålder på chilipepparen.
 • Olivolja: Jag använde olivolja till detta recept. Han är ansvarig för hälsosamma fetter och det är ett perfekt val. Istället för olivolja, använd smält vEgan smör. Det är riktigt läckert!
 • Salt: Jag använder havssalt men alla naturliga salt är bra
 • Koriander: Till garnering

Instruktioner:

 1. Skölj det blötlagda grammet linser och koka dem i en panna med 3 koppar vatten tills de är mjuka. Häll av allt överflödigt vatten och ställ åt sidan.
 2. Hetta upp olivoljan i en panna på medelvärme och tillsätt skivad bitter melon och stek tills gyllenbrun.
 3. Ta ut de stekta bittra melonerna från pannan och lägg till de skivade löken i samma panna, stek de skivade löken tills de är genomskinliga.
 4. Lägg i tomatskivorna och fräs i 2-3 minuter.
 5. Tillsätt gurkmejapulvret, korianderpulvret och röd paprika pudra ner i pannan och rör om så att masalaen blir jämnt täckt.
 6. Tillsätt det kokta grammet linser i pannan och blanda BRA. Smaka av med salt efter smak.
 7. Täck pannan och låt blandningen koka i 5 till 7 minuter, rör om då och då.
 8. Lägg nu på de stekta bittra melonskivorna och blanda väl, täck över och koka på låg värme i 3-4 minuter.
 9. Garnera med färsk koriander innan servering.

Presentationsförslag

Servera med varm glutenfri naan eller någon annan typ av bröd, till exempel grammjöl pannkaka, Glutenfri brödpinnes, Bröd i airfryerneller glutenfritt tunnbröd.

Tips för att tämja bitter melons bitterhet

Ibland kan karela ha en obehaglig smak eftersom den är för bitter. Så det finns flera saker du kan göra för att åtminstone något minska bitterheten.

 • Karela ska skäras i bitar och saltas kraftigt. Gnid in saltet i huden och låt det sitta i minst trettio minuter.
 • För att få bort så mycket salt som möjligt, tvätta det noggrant.
 • Stek karelan i rå rapsolja eller senapsolja. Smaken av dessa oljor är kraftfull och balanserar och mjukar upp karellas hårda smak.
 • Vilken mat du gillar kan du piffa upp med karella. Den passar väldigt bra till köttfärs, lök och chana daal.

Råd

 • Kom ihåg att förbehandla karela innan du förbereder den.
 • För matlagning, använd karelas som ser fräscha och gröna ut.
 • Om du vill att din sabzi ska vara mindre kryddig kan du använda reducerat chilipulver.
 • Om sabzi börjar bli för torr kan du alltid tillsätta lite vatten. Som ett resultat kommer det att vara mindre sannolikt att hålla sig till botten.
 • För att få karamelliserad lök, måste de kokas långsamt. Detta ger en underbar mjukhet till karela sabzi.

Vanliga frågor

Hur förvarar man rester?

Detta receptet ger tillräckligt med mat för cirka 6 till 8 personer. Du kan göra två omgångar och frysa extramaterialet i upp till 2 månader i en lufttät behållare.

Hur värmer man upp rester?

Låt frysta rester tina i kylen över natten och värm dem sedan i en stekpanna på medelvärme med lite mjölk eller vatten. Värm tills den är genomvärmd.

Kan du göra detta med en annan typ av lins?

Varken grönt eller annat linser provades i detta bittra melonrecept, men jag antar att de skulle fungera bra. Men tillagningsprocessen kommer att ta mycket längre tid och maten får en annan konsistens.

lagerrecept av linser och bitter melon i lerskål på grå bakgrund

Det är allt. Du bör genast tänka på att inkludera detta recept i din kostplan. Om du gillar och älskar den här rätten, lämna en kommentar och dela dina tankar. Njut av livets nöjen!

Om du gillade den här artikeln om bitter melon och gramlinser och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *