November 29, 2023
Blomkålsriscurry – hälsosammare steg

Blomkålsriscurry – hälsosammare steg

Blomkålsriscurry är en smakrik, lågkolhydratsnål och näringsrik maträtt som tillagas genom att bearbeta blomkål till riskorn, sautera den med aromatiska kryddor och koka den i en krämig kokossås. Det är ett hälsosamt och tillfredsställande alternativ till traditionella risrätter.

överlägg Blomkålsriscurry med röd paprika, hackad grön lök, morotsremsor i svart skål, silversked på brun säckvävsservett på träbakgrund

För en orientalisk stil, prova mitt blomkålsstekta ris. Det var ett tag sedan jag la upp ett recept med blomkålsris, så den här gången ville jag ha något mer smakrikt.

Medan jag skrev det här inlägget stannade jag för att visa min man min blomkålsriscurry eftersom han var upptagen hela dagen på jobbet. Han sa att han gillade fotot av blomkålsriset och muttrade sedan: “Du brukar ha curry i allt, eller hur?” Jag kunde inte låta bli att skratta för jag älskar smaken av curryrätter!

Jag älskar fördelarna med gurkmeja, koriander och spiskummin, så jag tenderar att skapa min egen kombination av kryddor snarare än köpta märken som kan innehålla ingredienser som inte är lämpliga för min mage. Med andra ord tycker jag att vissa currykryddor som köpts i butik är så irriterande att de lämnar mig med halsbränna efter att ha ätit.

Jag kan utelämna de som inte intresserar mig särskilt mycket. Du kan sedan ersätta ditt eget favoritcurrypulver i detta recept. Cirka 1-2 matskedar borde räcka. Du kan också utelämna cayennepeppar för en mildare smak.

här är min Hemlagat currypulver.

Varför du kommer att älska detta curry blomkålsris

 • Lågkolhydrat och näringsrikt: Blomkålsris är ett hälsosamt, lågkolhydratalternativ till traditionellt ris, rikt på vitaminer och fibrer.
 • Levande kryddor: Blandningen av gurkmeja, spiskummin och koriander tillför en smakskur och hälsofördelar till rätten.
 • Anpassningsbar: Du kan justera kryddnivån efter eget tycke och göra den så mild eller kryddig som du föredrar.
 • Snabbt och enkelt: Receptet är enkelt och kan tillagas på bara 20 minuter, vilket gör det till en bekväm kvällsmåltid.

Nödvändiga ingredienser

 • Blomkål: Färsk blomkål kommer att risas för att skapa basen för denna curry.
 • Kokosolja: Detta kommer att användas för att sautera grönsakerna.
 • Aromatiker som lök, vitlökOch ingefära kommer att ge smak till rätten.
 • Kryddor som gurkmeja, kummin, koriander, cayenpepparOch salt kommer att göra denna blomkålsriscurry till ett kraftpaket för smaken!
 • Röd klocka peppar Och morot kommer att tillföra näringsvärde och en explosion av färg till blomkålscurryris.
 • Kokosmjölk: Detta kommer att hålla curryn krämig och slät.
 • Grönlök: Vi kommer att lägga till grön lök i slutet av tillagningen för en friskhet.

FÖR HELA LISTA ÖVER INGREDIENSER, SCROLL NER FÖR ATT SE RECEPTKORTET I SLUTET.

Hälsofördelar med kryddor i denna blomkålsriscurry:

Gurkmeja: Gurkmeja är faktiskt kryddan som ger curry dess distinkta gula färg. Det har varit mycket populärt i Indien som medicinalväxt och krydda i tusentals år. Curcumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, är känd för sina kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Det lindrar därför halsbränna och magsmärtor.

Koriander: Koriander eller korianderfrön. Det är fördelaktigt som karminativ och används som ingrediens i gripevatten.

Kummin: Indian Medical Journal or Research 2004 fann att spiskummin var fördelaktigt för att lindra matsmältningsbesvär. Kummin har också visat sig stimulera levern att öka gallproduktionen, vilket hjälper till med nedbrytningen av fetter och förbättrar matsmältningen ytterligare.

Om du följer en anti-candida-diet är detta recept perfekt för någon som följer den första fasen av dieten. Du kan utelämna morötterna om du inte får ha dem.

collage som visar hur jag förberedde blomkålsris, hel blomkål, risad blomkål och färdig blomkål med peppar

Hur man gör blomkålsriscurry

 1. Blomkålsris är enkelt att tillaga, det kokar på några minuter, skär blomkålsbuketterna och lägg dem i en matberedare. Bearbeta buketter tills de liknar ris.
 2. Värm olja i en stor gryta på medelhög värme, tillsätt lök, vitlök, ingefära och koka tills löken är mjuk, cirka 3 minuter. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, koriander och koka tills det doftar.
 3. Tillsätt paprikan och morötterna, koka och rör om i en minut.
 4. Tillsätt riset till blomkålen för att täcka, tillsätt kokosmjölken och koka under lock i 8 minuter, rör om då och då för att förhindra att blomkålen fastnar. Rör ner vårlöken, salt och peppar efter smak.

Expertråd

 • Se till att blomkålen bearbetas till en risliknande konsistens, men inte så mycket att den får en mosig konsistens.
 • Anpassa kryddnivån efter dina önskemål genom att tillsätta mer eller mindre cayennepeppar eller utelämna den helt för en mildare värme.
 • Den här rätten avnjuts bäst varm, så servera den direkt efter tillagning för optimal smak och konsistens.

Byten och variationer

 • Protein Boost: Tillsätt kokta kikärter, tofu, tempeh eller seitan för att göra detta till en proteinrik huvudrätt.
 • Mer grönsaker: Uppgradera grönsaksinnehållet med tärnad zucchini, spenat, ärtor eller gröna bönor för extra näringsämnen och konsistens.
 • Nötter och russin: Rör ner rostade cashewnötter eller strimlad mandel och några russin för en läcker crunch och sötma.

Förvaringstips

Kylskåp: Låt curryn svalna till rumstemperatur och överför den sedan till en lufttät behållare. Den kan stå i kylen i 3 till 4 dagar. Värm på spisen eller i mikron.

Frys: Blomkålsriscurry kan frysas för längre lagring. Kyl den helt, dela den i lufttäta behållare eller fryspåsar och ta bort så mycket luft som möjligt för att förhindra brännskador i frysen. Märk med datum. Den kan frysas i upp till 2-3 månader. Tina den i kylen över natten och värm upp den om det behövs.

Återuppvärmning: Vid återuppvärmning bör du överväga att tillsätta lite extra kokosmjölk eller vatten för att återställa önskad konsistens, eftersom blomkål kan absorbera vätska och tjockna vid lagring.

Vanliga frågor om recept

Finns det några substitut för kokosmjölk?

Du kan använda icke-mejerimjölk som mandel- eller sojamjölk, men detta kommer att resultera i en annan smakprofil. Kokosmjölk ger en krämig, tropisk ton till rätten.

Kan jag använda butiksköpt currypulver istället för individuella kryddor?

Ja, du kan använda currypulver om du föredrar bekvämlighet. Justera mängden efter smak, vanligtvis 1 till 2 matskedar.

Kan jag använda fryst blomkålsris?

Ja, du kan använda färdigförpackat fryst blomkålsris, men var noga med att tina det och ta bort överflödig fukt före tillagning.

Andra blomkålsrecept att prova

närbild verlay Blomkålsriscurry med röd paprika, hackad grön lök, morotsremsor i svart skål, silversked på brun säckvävsservett på träbakgrund

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *