December 3, 2023

Bruschetta al Pomodoro – Hälsosammare steg

Detta enkla recept kommer att lära dig hur man gör äkta italiensk tomatbruschetta. Denna Bruschetta al Pomodoro är idealisk för alla sommarträffar.

Bruschetta är en traditionell italiensk aptitretare gjord på färska ingredienser. Det här är förmodligen ett av de enklaste bruschettarecepten du någonsin kommer att göra, men det är fortfarande gott och tillfredsställande.

Det är ett snabbt och enkelt recept, perfekt som förrätt innan lunch eller middag. Du kan servera den på en fest eller under en familjemiddag.

För att förbereda det behöver du helt enkelt billiga och tillgängliga ingredienser och en baguette eller rostat bröd. Dessutom kan du lägga till dina favoritkryddor och örter, såväl som andra ingredienser du har till hands. Eftersom den är gjord av hela ingredienser är den också en riktigt uppfriskande och hälsosam rätt!

Ser, Crostini med kikärtssallad, 4 bönsalladOch Bakad Tortilla Samosa

Vad är Bruschetta?

Bruschetta är en antipasto (aptitretare) gjord på rostat bröd och en mängd olika pålägg. Bruschetta är traditionellt rostat bröd med gnidad rå vitlök och ringlad med olivolja.

Men nuförtiden i Italien tillagas bruschetta på olika sätt, så termen syftar på knaprigt bröd med alla pålägg inklusive grönsaker, kallskuret och ost, för att nämna några.

Termen bruschetta syftar på metoden att göra bröd. Rostat bröd är vad bruscare-abbrustolire betyder (bröd rostat över en öppen spis eller i ugnen).

Ursprunget till Pomodoro bruschetta

Ursprunget till denna maträtt går tillbaka till antiken, då det var ont om bröd och människor sparade varje skiva. Dagen efter var en traditionell metod för att återanvända bröd att rosta det och smaksätta det med salt och olja. Gammalt gammalt bröd blev knaprigt och gott med denna metod.

Ordet bruschetta kommer från det gamla italienska bruscare, som betyder “att steka”. Bruschetta har vuxit i popularitet med tiden och kan nu hittas i praktiskt taget alla italienska pizzeria. Detta är ett bra mellanmål för att hålla magen lugn medan du väntar på din pizza.

Originalrecept på Bruschetta al Pomodoro

Traditionell bruschetta är gjord med olja, en touch av salt, vitlök, oregano och tomater. Grundformeln har utvecklats över tiden, och många varianter har dykt upp. Bruschetta finns nu med nästan alla ingredienser, inklusive paprika, bönor, aubergine, lök, olivgrädde och till och med gourmetversioner, även med tryffelpaté eller lax. I ett land som Italien, där maten är så mångsidig, kommer du inte att bli förvånad när du får veta att du kan lägga nästan vad som helst på rostat bröd. Din fantasi är den enda gränsen.

Vi kan nu gå vidare till receptet.

Bruschetta al Pomodoro ingredienser i vita skålar

Hur gör man bruschetta al Pomodoro?

Hur imponerar du på dina gäster med bruschetta? Här är det grundläggande bruschettareceptet. För att göra denna tomatbruschetta behöver du bara några enkla komponenter, vilket understryker vikten av att använda bästa möjliga ingredienser.

Ingredienser

Vilka tomater du ska använda: Använd de färskaste, mognaste tomaterna du kan hitta. De kommer att ha den bästa, renaste smaken. Jag föredrar romska tomater, även om körsbärstomater skulle fungera om de är mogna.

Sättet att hacka tomater varierar mycket beroende på var du befinner dig i Italien. Vissa regioner erbjuder skivade tomater, medan andra serverar dem hackade. Den hackade versionen är vår favorit.

Du kan helt enkelt inte missa smaken av vitlök! Använd färsk vitlök, hackad för hand eller med vitlökspress. Vitlök i burk är inte detsamma som färsk vitlök.

En annan speciell och huvudingrediens i denna maträtt. Jag använde färsk basilika. Färskhet är den enda vägen att gå. Du behöver stora nävar, oavsett om de kommer från trädgården eller en mataffär.

Jag använde extra virgin olivolja eftersom det är nyttigare, men vilken olja som helst duger. För att lägga till rikedom till tomatblandningen kommer vi att lägga till lite.

Salt används för att balansera smaker.

 • Italiensk eller fransk baguette

Du kan förbereda bruschetta med en en glutenfri baguette eller bröd. Du behöver ett bröd av god kvalitet. Oavsett om det är vitt, vete eller flerkorn, är rustikt italienskt bröd idealiskt för bruschetta.

Riktning:

I en stor skål, kombinera tomater, vitlök, olivolja, färska basilikablad och salt. Låt marinera i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 400 grader F. Pensla varje brödskiva på båda sidor med olivolja. Lägg brödet på en plåt och rosta i ca 5 minuter. vänd på brödet och rosta i 5 minuter tills det är knaprigt.

Gnid in toppen av varje skiva med en halv vitlöksklyfta. Lägg skivorna på ett fat, garnera med tomater och servera genast.

Anmärkningar

 • Använd ingredienser av hög kvalitet och håll det enkelt – i synnerhet extra jungfruolja.
 • Istället för att skära basilikablad med en kniv, separera dem med händerna. Detta kommer att hålla basilikan fräsch och ljus i färgen. Om du skär den med en kniv kan den mörkna snabbare. Om du river den håller den gröna färgen sig längre.
 • För att förstärka aromen, gnid in vitlöken på baguetten/toasten medan den fortfarande är varm.
 • För maximal smak, häll överbliven tomatjuice över bruschettan.
 • Du kan använda vilka färska eller torkade kryddor eller örter som helst.
 • Det här receptet fungerar med alla bröd du har, men kom ihåg att inte allt bröd är veganskt.

Närbild Bruschetta al Pomodoro

Kan jag göra tomattoppen till bruschetta i förväg?

Förbered bruschettatoppingen några timmar i förväg. Ställ den i kylen tills du ska äta den – stapla den ovanpå de uppvärmda bullarna med lite extra färsk basilika.

Eller, om du serverar på en fest: arrangera baguetten/brödet på ett fat och förbered tomatskålen så att folk kan lägga till sina egna pålägg till bruschettan.

Kan jag rosta bröd till bruschetta i förväg?

Det kan du säkert! Förbered det knapriga brödet (med eller utan kollinjer) i förväg. När den svalnat, lägg den i en behållare som inte släpper in luft.

När du är redo att servera, värm i ugnen i 5 minuter innan du går vidare till vitlökssteget.

Vilka är de bästa tomaterna för bruschetta?

Du kan använda alla typer av färska tomater du har till hands, inklusive körsbärstomater, salladstomater, San Marzano-tomater och till och med arvegodstomater. Se bara till att de är mogna och fräscha. Utnyttja det faktum att tomater är i säsong under sommaren. Ju saftigare tomater, desto högre kvalitet bruschetta!

Körsbärstomater är ett utmärkt val för bruschetta på grund av sin lilla storlek och lätta att skära.

Hur länge håller bruschettamixen?

Om du har någon överbliven tomatblandning, förvara den i kylen i en till två dagar i en lufttät behållare.

Vad ska man göra med överbliven bruschetta?

Du kan förbereda en mängd olika rätter med överbliven tomatblandning. Servera dem med seitan, veganska tacos och veganska burritos, eller släng dem med sauterad grönkål för en mer smakrik kombination.

Vilket bröd ska man använda till bruschetta?

Denna aperitif avnjuts bäst med ett gott rustikt och knaprigt bröd. Du behöver ett bröd med täta smulor som håller upp till tomatvätskor. Om du vill kan du till och med göra ditt eget hembakade bröd.

När du har bestämt vilken typ av bröd du ska använda, skär det i halvtums (1,27 cm) tjocka skivor; allt tunnare bröd går sönder när tomater läggs ovanpå.

Läckra toppingidéer för din bruschetta

Slutligen, när du väl behärskar det grundläggande bruschettareceptet, kan du experimentera med många varianter. Här är några förslag som hjälper dig att komma igång:

 • Basilika, körsbärstomater och mozzarella
 • Honung, äpple och brie
 • Karamelliserad lök, fikon och getost
 • Ricotta, persika och prosciutto
 • Tranbärsgranatäpple
 • Pecorino honung

Vad passar bra med bruschetta?

Förutom att vara en förrätt kan bruschetta serveras som huvudrätt, med olika pålägg som kött eller grönsaker och italienskt vin.

Är Bruschetta Al Pomodoro vegan?

“Tomatbaserad bruschetta är en traditionell italiensk rätt, snabb och enkel att tillaga, samt vegansk. Den kan serveras som en antipasto (aptitretare) eller som huvudrätt, och den är tillagad med enkla och nyttiga ingredienser. Det här receptet är enkelt, hälsosamt, krispigt, gott och tröstande på samma gång.

Vad är Pomodoro och Pasta al Pomodoro?

Pomodoro är ett italienskt ord som betyder “tomat”.

Pasta al Pomodoro är en traditionell italiensk rätt gjord på pasta, färska tomater, olivolja, basilika och andra färska ingredienser. Detta är en lätt och snabb rätt snarare än en med en tjock sås.

Vad är skillnaden mellan Marinara och Pomodoro?

Marinarasåsen är tomatbaserad, den är flytande och tjock. Pomodorosås, å andra sidan, består av samma ingredienser, men den är tjockare.

Det är allt för idag!

överlägg av Bruschetta al Pomodoro på grå bakgrund

Ännu ett förrättsrecept

 1. Potatis och ärtsamosa
 2. Spenat Pakora
 3. Vegansk pinwheel
 4. Vegansk ackee-quiche
 5. Glutenfria dubbelgångar

Ta dig tid att sitta ner, äta middag och njuta av livet med varandra. Förbered denna Bruschetta al Pomodoro och låt mig veta din upplevelse genom att lämna en kommentar till den här artikeln!

Om du gillade den här artikeln om Bruschetta al Pomodoro och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *