November 29, 2023
En Mong Masoor Daal-kruka

En Mong Masoor Daal-kruka

One Pot Mong Masoor Daal är en lättlagad linscurry som är perfekt för en vardagsmiddag eller en vardagsmiddag. Det är ett lätt, hälsosamt och gott recept!

Om du letar efter en utsökt och enkel kvällsmåltid som hela familjen kan njuta av, behöver du inte leta längre. En Pot Mong Masoor Daal är precis vad du letar efter. Detta enkla recept gör en stor gryta med läckra linser som alla kommer att älska!

Mong Masoor Dal är en av de mest beredda daals i Pakistan och Indien. Den serveras ofta till lunch eller middag med ris eller traditionella tunnbröd som roti, paratha eller naan.

Mong masoor daal är ett väldigt enkelt, hälsosamt och gott recept med minimala ingredienser. Det här är min version av en pot mong masoor daal, som är lätt att förbereda och kan vara klar på 30 minuter.

Du kanske har provat min Daal Makhani Eller Masoor Dal recept om du inte har ännu måste jag prova dem. Jag har fått ett underbart svar på dessa recept. Mong Masoor Daal tar med sig de rika smakerna av lök, vitlök och grön chili (med några kryddor tillsatta för smaksättningsändamål) som gör att den smakar helt annorlunda än någon annan dal du har haft tidigare! Det här receptet har testats många gånger av mig och mina familjemedlemmar som tjatar om dess otroliga smak.

Om du aldrig har provat det, här är din chans att lära dig hur man gör denna enkla och goda rätt. Men innan vi kommer till receptet, skriv ner några tips om varför du kommer att älska det här receptet.

Se även Instant Pot Vegansk linssoppa Och Instant Pot Vegansk röd linssoppa.

Närbild av kruka Mong Masoor Dal i en kruka

Varför gillar du det här receptet?

Jag är säker på att du kommer att gilla det här receptet eftersom:

 • One Pot Mong Masoor Daal är en proteinrik linscurry som går ihop på nolltid.
 • Detta kräver minimala ingredienser.
 • Det är lätt att göra, så perfekt för hektiska veckokvällar.
 • Den är beredd med mindre olja än traditionell mong masoor daal.
 • Det är gott och hälsosamt.
 • Det är ett gott sätt att njuta av fler linser.
 • Detta är ett fantastiskt vegetariskt middagsalternativ!
 • Det är en glutenfri och tröstande måltid.
 • Den är fryssäker, vilket gör den perfekt för matlagning.

Låt oss se hur du förbereder denna läckra allt-i-ett-måltid på nolltid.

Mong masoor dal ingredienser i skålar på trä bakgrund

Beskrivning av ingredienser

 • Mong Daal – Även känd som gula linser, en av mina favoritlinser.
 • Massoor Daal – Även känd som röda linser, rik på järn och kompletterar perfekt med gula linser.
 • Vitlöksklyftor – Vitlöksklyftor är jättebra för att temperera, de ger den perfekta aromen till linserna.
 • Lök – Gul lök skulle fungera bäst i denna maträtt.
 • Tomater – Saftiga röda tomater ger linserna den perfekta fräscha tjärsmaken.
 • Grön chilipeppar – Färsk grön chili ger en subtil värme och fräschör till rätten, du kan använda cayennepeppar istället.
 • Salt – Beroende på smak fungerade 1 tsk väldigt bra.
 • röda paprikaflingor – Man kan använda röd paprikapulver, men flingor smakar bättre antar jag!
 • Korianderpulver – Den perfekta aromatiska ingrediensen.
 • Gurkmeja – Ger daalen den komplexa gula färgen och smaken.
 • Garam masala – Garam masala eller kryddpeppar tillför den perfekta aromen och smaken, för denna daal strö lite på tempereringen, och det är fantastiskt!
 • Rostade spiskummin – Återigen, rostade spiskummin tempererade i lite olja ger linserna en nötaktig konsistens och smak.
 • Röd paprika i knopp – Red bud chilipeppar är en av mina favoritingredienser som används vid temperering eftersom de ser så aptitliga ut.
 • Olja – Jag gillar att använda oliv- eller senapsolja för detta recept.

Steg för att förbereda masoor dal potten

Hur gör man en Mong Masoor Daal-kruka?

 • Skölj och blötlägg linserna i en timme eller mer. Blötläggning hjälper tillagningsprocessen och linserna blir mjuka och sega.
 • Lägg de blötlagda linserna i en panna med skivad lök, tomater, vitlök och grön chili.
 • Tillsätt kryddorna, salt, gurkmeja, korianderpulver och rödpepparflingor.
 • Tillsätt vattnet och koka i cirka 25 till 30 minuter på medelvärme.
 • Du kan använda en tryckkokare, som tar cirka 15 minuter på högtryck.
 • När linserna och grönsakerna är mjuka, använd en visp för att blanda linserna och grönsakerna väl.
 • Vispa med mellanrum i 1 till 2 minuter.
 • Ta lite olja i en separat panna och förbered tempereringen.
 • Tillsätt den skivade vitlöksklyftan, röd chili och spiskummin.
 • Stek tills vitlöken är rostad, tillsätt den varma tempereringen på daalen med en generös nypa garam masala och voila!

Presentationsförslag

Detta passar bra till kokt ris, fräsch sallad och citron!

Här är några av mina favoritsallader:

Servera den med rotis- eller naanbröd och pickles för en komplett måltid. Om du har gäster som besöker ditt hem, kan du förbereda denna dal för dem vid speciella tillfällen som Diwali-festivalen eller julsäsongen.

Lagra förslag

När daalen har svalnat till rumstemperatur, lägg den i lufttäta behållare. Daal kan förvaras i 4-5 dagar i kylen om den förvaras på rätt sätt. När du vill äta är det bara att värma upp det på spisen, i en kastrull eller i mikron. Se till att värma upp så mycket som behövs och undvik att värma upp hela rätten. Undvik att kyla återuppvärmd daal.

Denna daal fryser bra. Se till att behållaren är fryssäker och frys den i två till tre månader.

Dessutom kan du frysa enkelt tillagad Daal utan tarka (blandningen av olja, vitlöksklyfta, röd chili och spiskummin). Förbered en färsk tarka precis innan servering och rör sedan ner de upptinade linserna.

tips och tricks

 • Om du vill att dalen ska vara tjockare, reducera vattnet.
 • Jag föredrar att min dal är fast, så tryckkokningstiden är bara 5 minuter. Om du vill att den ska bli mer genomstekt kan du koka den i ytterligare en minut.
 • För att ge daalen lite extra kan du lägga till en skvätt färsk citronsaft och lite smör. Detta ger en underbar smak till dalen.

Receptvarianter

Grönsaker: För extra näringsämnen, tillsätt en liten tärnad morot eller 1 dl hackad spenat.

Tomater: En halv kopp konserverade tomater kan användas istället för färska tomater i detta recept, men vi föredrar färska. Eftersom konserverade tomater i allmänhet kräver mer kryddor för att balansera, lägg till mer i receptet för att ändra smakerna.

Currylöv: Tillsätt en fin smak. Om du inte har curryblad, utelämna dem. Du kan lägga till ett lagerblad om du har.

Chili: Du kan utelämna de gröna och röda. Dock krävs rödpepparflingor eller rödpepparpulver för uppvärmning.

Vanliga frågor

Är Moong Dal och Masoor Dal samma sak?

En av dem är masoor dal, ibland kallad röda eller orange linser och gjorda huvudsakligen av kluvna och skalade röda linser. Den andra är kluvna och skalade mungbönor eller gula linser, ibland kallade moong dal. Båda sorterna av linser bör vara lätt tillgängliga i alla större snabbköp, såväl som indiska och pakistanska livsmedelsbutiker.

Ska Mong och Masoor Daal blötläggas innan tillagning?

Ja, det rekommenderas att blötlägga dem i minst 1-2 timmar för att undvika magproblem. Dessutom förkortar blötläggning tillagningstiden och förbättrar texturen på din färdiga rätt. Men du kan också tillaga dem utan att blötlägga dem först om du har bråttom.

Vad är Tarka/Tame?

Tarka/Bhagaar (temperatur) sätter en pricken över i:et till smaken. Tarka är en sydasiatisk matlagningsmetod. Vid beredning av tarka används hela kryddor inklusive hackad vitlök, grön paprika, torkad röd chilipeppar, curryblad och spiskummin. Om du förbereder denna daal åt båda hållen kommer du att märka hur viktig tarkan är för att öka smaken. Jag älskar att använda färska skurna korianderblad som garnering.

Hur länge kan du lagra Dal?

I en lufttät behållare förvaras dal i kylen i 4 till 5 dagar. Dessutom kan den frysas i upp till 3 månader.

Vilken Dal är bäst för protein?

Moong Dal anses faktiskt vara en av de största källorna till växtbaserat protein. Shilpa Arora, hälsoläkare och makrobiotisk nutritionist, säger: “Moong dal är väldigt lätt och innehåller mycket protein. Det höga fiberinnehållet i dal håller dig mätt länge.

Är Masoor Dal bra för hälsan?

En mycket hälsosam dal som är utsökt i kombination med vilken grönsak som helst. Den är fullproppad med näringsämnen som förbättrar den allmänna hälsan, inklusive protein, fibrer, kalcium, magnesium och vitaminer B. Masoor dal, rik på viktiga näringsämnen, främjar hudens hälsa och hjälper till att förebygga akne.

Är Masoor Dal bra för kosten?

Masoor dal är det viktigaste inslaget i majoriteten av viktminskningsdieter. Den är låg i fett och har precis rätt mängd kolhydrater för att hålla dig mätt. Eftersom den innehåller mycket fibrer saktar den ner matsmältningen, vilket ökar dess förmåga att hjälpa dig gå ner i vikt.

Hur mycket Dal kan jag äta per dag?

Vårt dagliga proteinbehov varierar från 40 till 60 gram, beroende på vår vikt. Dessutom bereds ofta 100 gram daal för en hel familj på fyra till exempel. Som ett resultat kommer en person att få cirka 2-3 gram protein.

Orsakar Moong Dal förstoppning?

Nej. Moong dal hjälper matsmältningen genom att underlätta tarmrörelser och lindra förstoppning. Grodda gröna gram kan hjälpa till att bekämpa förstoppning genom att främja tarmregelbundenhet. Det föreslås också som en pålitlig huskur för vuxna och barn som lider av förstoppning.

Är det bra att äta Dal på kvällen?

Faktum är att det är bäst att konsumera dal under dagen eftersom vad vi än äter på kvällen ska vara lätt och lättsmält, och det är bäst att konsumera dal under dagen. Det är helt acceptabelt att äta moong daal och masoor daal på kvällen eftersom de är både lätta och lättsmälta. Faktum är att båda dalerna hjälper till att reglera matsmältningsprocessen.

Vilken Dal är tung att smälta?

Linser. Alla linser är inte lämpliga för alla. De flesta har svårt att smälta linser som toor dal, chana dal, maa ki dal (svart lins), etc. eftersom de också innehåller kortkedjiga kolhydrater som bönor.

en kruka mong masoor dal

Om du gillade den här artikeln om One Pot Mong Masoor Daal och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *