November 29, 2023
Glutenfri vegansk pajskal

Glutenfri vegansk pajskal

Detta glutenfria veganska pajskalsrecept är lätt att göra och lika gott som ett traditionellt pajskal. Tillverkad med bara 3 ingredienser plus salt och vatten. Det är det perfekta alternativa pajskalet för alla dina Thanksgiving- och julrecept.

Jag har testat många glutenfria pajskal. Du kan hitta några riktigt goda i butiken, men oftast smakar de ganska äckligt och är alldeles för dyra. Jag ville ha något gott, lätt att tillaga och inte för dyrt. Det här är receptet jag kom på och det är det bästa jag hittat hittills!

Att göra glutenfritt pajskal kan vara svårt nog. Men oroa dig inte, detta glutenfria pajercept smakar precis som originalet. Inget slår en paj med gyllene skorpa med en söt och saftig fyllning! Lyckligtvis behöver du bara de nödvändigaste skåpet som mjöl, smör, kallt vatten, socker och salt för att göra en fantastisk pajskal.

Denna glutenfria pajskal smälter i munnen, är utsökt och så enkel att göra att den går ihop på nolltid. om du letar efter ett recept som liknar ett traditionellt recept. Speciellt när du serverar det till vänner och familj som är skeptiska.

Mjöl är nyckelingrediensen i alla glutenfria pajskal. Varför är det så? Eftersom glutenfria mjölblandningar varierar. Det är en blandning av xantangummi, stärkelse och alternativa mjöl utformade för att likna vanligt mjöl. Smaken på ditt pajskal kan variera mycket beroende på vilken typ du köper.

Jag gjorde detta glutenfria veganska pajskalsrecept med flera av mina recept, inklusive mitt eget, Sötpotatispajvegansk pumpapaj, och äppelpaj recept och det har aldrig misslyckats.

Varför fungerar detta recept?

Denna glutenfria veganska pajskal är verkligen fantastisk. Här är några anledningar till varför du kommer att älska detta pajskalsrecept:

 • Detta recept kräver endast 5 ingredienser (inklusive vatten) som visas nedan. Dessa är sannolikt föremål du redan har till hands, så inga speciella eller dyra material behövs för att göra denna pajskal.
 • Det här receptet kräver bara 15 minuters aktiv tid, och när det väl är förberett finns det ingen anledning att kyla något. Det är en dubbelvinst (åtminstone för mig)!
 • Otrolig flagnande konsistens: Den flagiga naturen hos denna pajskal kommer att förvåna dig. Det är det perfekta pajskalet för alla dina semesterpajer, vare sig de är söta eller salta! Jag är övertygad om att du kommer att älska det om du använder denna skorpa för att göra glutenfria versioner av äppelpaj, pumpapaj, pekannötspaj eller tranbärspaj.
 • Denna pajskal är gluten- och mjölkfri, så även personer med celiaki eller laktosintolerans kan njuta av den utan problem!

Ingredienser i en glutenfri vegansk pajskal

 • Glutenfritt universalmjöl: För bästa resultat, använd en glutenfri mjölblandning som innehåller xantangummi. I det här receptet, använd inte mjöl av en enda ingrediens som kokos- eller mandelmjöl. De reagerar olika på fukt och förhållandena blir felaktiga.
 • Rörsocker: Du kan också ersätta den med lönn eller agavesirap.
 • Salt: Glöm inte att tillsätta salt. Det är en viktig del av hemgjord pajskal. Utan salt smakar ett glutenfritt pajskalsrecept intetsägande.
 • Icke-mejeriskt smör: Jämfört med traditionellt smör innehåller växtbaserat smör ofta mindre mättat fett och mer hjärthälsosamt enkelomättat fett.

Jag använde Earth Balance Butter Spread. Du kan använda mandelsmör, solrosfrösmör, kokossmör eller cashewsmör. Du kan också använda kokosolja istället för veganskt smör.

 • Kallt vatten: Det kalla vattnet tillför fukt till degen, vilket gör att den formar en slät boll. Detta hjälper också till att hålla smöret kallt!

Hur man gör vegansk glutenfri pajskal

Hur gör man glutenfri vegansk pajskal?

Blanda mjöl, socker och salt i en stor skål. Tillsätt det veganska smöret och skär ner det veganska smöret i mjölet tills blandningen liknar ströbröd. Tillsätt vatten och knåda ihop till en degboll.

Spraya en 9-tums pajform med olja och bred ut degen mellan två bitar av bakplåtspapper. Ta bort det översta lagret av bakplåtspapper. Vänd din pajform på den exponerade degen. Vänd försiktigt upp tårtformen med degen ovanpå.

Tryck försiktigt ut degen i botten och sidorna av pajformen. Krymp kanterna och nagga botten av skalet med en gaffel och ställ i kylen tills den är klar eller så kan du förgrädda pajen i en förvärmd ugn. 350 grader i 10 minuter.

Din skorpa är redo att fyllas.

Några recept med glutenfri vegansk pajskal

Sötpotatispaj Glutenfri Vegansk pajskal

Glutenfri vegansk pumpapaj

Receptvariation

 • Vanligt smör kan användas istället för veganskt smör om du inte har några dietrestriktioner.
 • För att göra ett hälsosamt alternativ, byt ut smöret mot kokosolja. För detta måste du använda fast kokosolja, inte flytande.
 • Kanel kan vara ett bra komplement till en söt pajskal.
 • Föredrar du en glutenfri graham cracker crust? Jag förstår. Använd grahamssmulor istället för glutenfritt mjöl.

Pumpapaj glutenfri vegansk pajskal

Vegansk gryta

Expertråd

Innan du börjar finns det några saker att tänka på.

 • Innan du börjar blanda, se till att alla ingredienser är uppmätta och förberedda så att du inte missar något.
 • Väg dina ingredienser med hjälp av en köksvåg för att säkerställa noggrannhet.
 • Se till att både smöret och vattnet är väldigt kallt. Kallt smör ger fjällande lager!
 • Undvik att överarbeta degen. Smöret ska inte smälta.
 • Om du inte är vegan, borsta den med en äggtvätt före gräddning, för att få en gyllene skorpa.
 • Om det är för smuligt, tillsätt 1 msk kallt vatten i taget tills det blir en slät boll.
 • Om du ska fylla pajen och sedan grädda den, se till att fyllningen inte är för varm. Att använda en kyld topping hjälper till att bevara strukturen på bottenskorpan.
 • För att göra denna pajskal sojafri, köp helt enkelt veganskt smör utan sojakomponenter. Normalt kommer det tydligt framgå av förpackningen av veganskt smör om det är sojafritt.
 • Det här receptet på en enkel pajskal ger en bottenskal. Dubbla receptet och gör den övre skalet med hjälp av en pajform.

Vegansk pajskal Vegansk glutenfri pajskal

 • Andra fantastiska semesterrecept att prova denna helg:

Glutenfri vegansk pajskal

Vanliga frågor

Kan jag baka pajskal i förväg?

Om du förbereder denna pajskal för ett recept som kräver ett helt bakat pajskal, grädda skalet i 30 minuter vid 425F tills skalet är fast och kanterna är gyllenbruna. Den kokta skorpan håller sig i upp till 5 dagar i kylen. Du kan också förgrädda skalet i 10 till 15 minuter innan du häller i pajfyllningen, fortsätt sedan grädda hela pajen (inklusive fyllningen).

Kan man frysa glutenfritt pajskal?

Om du inte planerar att baka det glutenfria pajskalet direkt kan du frysa in det. Slå helt enkelt in pajskalet i plastfolie innan du täcker hela pajformen med folie. Frys skorpan i upp till två månader. När du är redo att baka denna pajskal, ta bort folien och plastfolien och låt degen tina i rumstemperatur i 15 minuter, förvärm ugnen innan gräddning.

Är pajskalet glutenfritt?

Vanligt pajskal är inte glutenfritt eftersom det är gjord av allroundmjöl eller vetemjöl. Att göra din egen glutenfria pajskal från grunden med glutenfritt mjöl och anpassa övriga ingredienser därefter är det enda sättet att säkerställa en flagnande skorpa.

Ska jag förgrädda denna pajskal?

Enligt receptet, ja. När en paj är saftig kan skorpan behöva förgräddas för att den inte ska bli blöt. Receptet bör tala om för dig om du ska förgrädda skorpan eller inte. Grädda vid 375°F i 15 minuter för att förkoka. Pajvikter är valfria men inte obligatoriska.

Vilket är det bästa glutenfria mjölet för pajskal?

Använd glutenfritt universalmjöl som innehåller xantangummi. Bob’s Red Mill glutenfritt bakmjöl är av hög kvalitet. I allmänhet tycker jag att de som smakar bäst är en blandning av brunt rismjöl, tapiokastärkelse och sött rismjöl.

Min skorpa krymper vid förgräddning. Vad ska jag göra?

Se till att kyla din pajskal innan du gräddar för att förhindra att den krymper! Om 30 minuter inte räcker och ditt pajskal fortsätter att krympa, prova att kyla det i en timme nästa gång. Se också till att använda pajvikterna! Ett tomt pajskal kommer att krympa.

Hur kan jag förhindra att kanterna på pajen blir bryna och överkokta?

Du kan köpa en tårtaform som är designad speciellt för detta ändamål, men jag tycker att det är lättare att använda aluminiumfolie! Se till att pajskalets ytterkanter inte brynar för mycket genom att linda foliebitar runt skalets kanter.

Varför är mitt pajskal för smuligt?

Smulig, svårrullad deg tyder på att skorpan kan vara för torr. Genom att öka fukthalten i degen blir den mer konsekvent. Det är viktigt att arbeta degen så försiktigt som möjligt tills den är helt fuktad innan du tillsätter ytterligare isvatten (1 tsk i taget).

Kan man köpa glutenfria pajskal?

Du behöver inte oroa dig för att göra en glutenfri efterrätt när du använder Bob’s Red Mill Gluten-Free Pie Crust Mix! Det är “lätt som en plätt” att förbereda en läcker flagnande skorpa som passar perfekt till vilken rätt som helst när du använder denna exceptionella blandning.

Är smördegsskalet detsamma som pajskalet?

Pajskal och smördeg innehåller mjöl, salt, vatten och fett (ofta smör), men deras smaker och texturer är olika. Smördeg har en fläckigare konsistens och mycket smakrikare smak än pajskal, som är fastare och mer smakrik. Dessutom är de beredda på olika sätt.

Tack för att du läser detta blogginlägg. Jag hoppas att du gillar och provar denna veganska glutenfria pajskal. Om du har några frågor eller förslag får du gärna lämna en kommentar nedan. Och om du har provat detta recept eller något annat från vår sida, var noga med att berätta hur det gick i kommentarerna nedan! Tack för att du besöker mina recept och jag hoppas att vi ses snart igen.

Få även rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *