Groblad FuFu – Black History Month 2023 Virtual Potluck

År 2023 är temat för Black History Month Black Resistance, och Ät kulturen erkänner det anmärkningsvärda och ärligt talat underskattade motståndet från våra förfäder mot att föra kulinariska traditioner över Atlanten för att forma den livfulla svarta maten vi känner och älskar idag. De transporterade fysiskt och mentalt afrikansk mat över den dödliga Mellanpassagen för att överföra dem från generation till generation. Årets Black History Month virtuella potluck spårar populära rätter från diasporan från deras västafrikanska rötter till Nordamerika och vidare.

Dela dessa recept med dina vänner och nära och kära och följ varje deltagare med hashtaggen #BHMVP2023 på Instagram.

Fufus ursprung

Fufu är en basföda med en lång historia i Väst- och Centralafrika, där den har varit en del av det lokala köket i århundraden. Den är gjord av stärkelsehaltiga rotfrukter som kassava, jams eller groblad som kokas, mosas och görs till bollar eller pasta.

Fufu äts vanligtvis med soppor och grytor för att suga upp såsen och har varit en stapelvara i generationer. Historien om fufu går tillbaka till förkoloniala tider, och det fortsätter att vara en basföda i många afrikanska länder idag, där den ofta serveras vid familjesammankomster och speciella tillfällen.

Rätter som liknar fufu

Fufu är en västafrikansk aptitretare gjord på kokt kassava och grön groblad. Våra förfäder tog med sig detta tillbehör till soppor och grytor i Karibien och Sydamerika. Idag lär jag dig hur man gör nigeriansk groblad Fufu och uppmuntrar dig att följa berättelsen genom kenyansk Ugali, Tomtom eller Kalalou från Haiti, Fungee från Antigua och Barbuda, Funchi Curacoa och Mofongo från Puerto Rico.

Färska gröna mjölbananer, ofta känd som omogna mjölbananer i Nigeria, är en utmärkt afrikansk svalstjärtsmåltid. Om du älskar mjölbananer kommer du att älska detta recept på mjölbananer. Det är gott och lätt att göra.

Du kanske har sett en fufu-utmaning på sociala medier eller på TikTok. Det var kul att se de olika reaktionerna från TikTok-användare som aldrig hade provat fufu tidigare.

Som alltid föreslår jag att du läser hela artikeln för användbar information som ingår i texten. Du kan dock hitta det detaljerade receptet med exakta ingredienser och steg-för-steg instruktioner nedan på receptkortet.

Groblad Fufu

Vad är Fufu?

En typ av fast, hård deg gjord av mald stärkelse kallas fufu. Det är inte skapat med mjöl, till skillnad från bröd. Istället tillför stärkelsen stärkelse med stampade rötter som jams, kobananer, malangas eller kassava.

Det kommer i bollar. Du kan få en riktigt bra uppfattning om vad det betyder om du föreställer dig en korsning mellan degbollar, potatismos och ravioli.

Första gången jag åt Fufu

Mitt första möte med läcker fufu var ett minnesvärt ögonblick, för 31 år sedan, när jag var sjuksköterskestudent i England. Den välsmakande aromen av nigeriansk röd gryta och fufu flödade genom luften.

När jag njöt av min första tugga blev jag förförd av smakerna från det afrikanska köket och insåg att många jamaicanska rätter, som t.ex. bearbeta majsmjöl och peppargryta, har sina rötter i Afrikas rika kulinariska arv.

Jag kände en omedelbar anslutning och än i dag solar jag mig fortfarande i härligheten av afrikanska rätter. Mitt hjärta fladdrar bara av att nämna Jollof ris, som fortfarande är min favorit risrätt än i dag.

Groblad Fufu

Amala groblad eller swallowtail groblad är andra namn för fufu groblad. Vi är inte längre begränsade till att sluka ner yam, amala och liknande. Vi förbereder nu hälsosam mat att svälja. Fast bulgur och grobladfufu är hälsosamma sätt att svälja.

Amala groblad och fufu groblad är gjorda av omogna groblad. På grund av dess likhet med amala i textur och färg, kallar vissa den amala groblad.

Den är enkel att förbereda och näringsrik, vilket är hälsosamt för kroppen. Så nästa gång du vill njuta av en svala, överväg näringsrik grobladfufu.

Varför groblad?

Kokbananer är glutenfria och spannmålsfria, och de är rika på magnesium, kalcium och andra näringsämnen. Det rekommenderas faktiskt som en näringsrik kost för diabetiker, samt för att förbättra kroppens allmänna välbefinnande.

Om du letar efter en läcker ersättning för den ursprungliga kassavabaserade fufurätten, bör du prova att göra grobladfufu då och då.

Utmärkt fiberkälla

En persons dagliga kost ger inte tillräckligt med fibrer. Detta är ett faktum som alla vet. Bananer är nyttiga, men om du vill öka ditt fiberintag, prova att byta ut dem mot kobananer istället.

Det rekommenderade dagliga fiberintaget för män är 30 till 35 gram, medan det rekommenderade dagliga intaget för kvinnor är 21 till 25 gram.

Du kan äta en banan för en snabb energikick på morgonen, men om du vill piffa upp din måltid är mjölbananer ett mycket bättre alternativ. Om du funderar på att minska dina kolesterolvärden och ditt intag av fetter som täpper till artärerna, försök att byta ut potatis mot mjölbananer i din nästa grönsakssoppa eller gryta.

Att inkludera mjölbananer i din kost förbättrar dina chanser att undvika förstoppning och kontrollera dina blodsockernivåer.

Lägg din beställning på grobladpulver och njut av smaken som kan användas för att göra pannkakor, gröt eller fufu.

Ingredienser för att göra groblad

Grön groblad

 • ⅓ kopp vatten
 • 2 gröna (omogna plantains)

Hur man gör groblad FuFu?

 1. Skala den gröna grobladen
 2. Skär den i små bitar
 3. Placera i en mixer eller matberedare med ca 1/3 kopp vatten och mixa tills det är slätt.
 4. Häll blandningen i en kastrull på medelhög värme och rör hela tiden tills fufun är stretchig. Jämna ut eventuella klumpar genom att gnugga dem med baksidan av en träslev.
 5. Koka grobladen tills den är mjuk, cirka 15 minuter.
 6. Överför fufu till en smord skål och forma till en hög. Vänd upp den på en tallrik eller skål och servera med gryta.

Hur serverar man grobladfufu?

Det bästa sättet att njuta av grobladfufu är med din favoritsoppa eller gryta!

För att göra det mer attraktivt, forma det till rullar! Det kan vara gott, men eftersom det innehåller mycket stärkelse bör du bara äta det i små mängder. Begränsa din konsumtion av grobladfufu till en portion per dag.

Förvaring och uppvärmning

Fufu i kylen och håller sig fräsch i upp till tre dagar. Låt den svalna helt till rumstemperatur innan du skär den i stora bollar för förvaring.

Lägg dem i kylen efter att ha slagit in dem i plast eller matfilm. Värm den igen i mikron eller på spisen med lite vatten.

Tips på grobladfufu?

 • Var noga med att välja fasta gröna groblad.
 • Välj de som är ljust gröna utan mörka fläckar.
 • Groblad har också en något söt doft.
 • gGröna plantains kan kylas för att förhindra mognad, men de bör ätas inom fyra dagar.
 • Alternativt, skala plantainerna och skär dem i bitar. Frys sedan in dem i förväg i fryspåsar så håller de i veckor.
 • Innan servering, vispa fufu för att ta bort eventuella klumpar. Du kan nypa ur klumparna med handen om du har dem.
 • Om din fufu inte har rätt konsistens eller konsistens, koka blandningen i en kastrull på medelvärme, rör om regelbundet..
 • Blöt handen och vik fufublandningen på sig själv för att bilda en boll. Vänd på den för att servera.
 • För att göra en perfekt boll med din fufu, blöt handen och vik den goda blandningen på sig själv och vänd den sedan för att avslöja den släta sidan.
 • De sista faserna av fufutillverkning är viktiga. Även om det är svårt, är det värt det. Vispa tills stärkelsen släpper och den blir slät.

Variationer av groblad fufu

 • Grön banan, kassava, havregryn eller olu olu
 • du kan alltid tillsätta salt och nymalen svartpeppar.
 • Mandelmjölk. Detta ger fufu en annan smak och bättre konsistens.

Vanliga frågor

Vad är Fufu på engelska?

Fufu eller fufuo, ett Twi-ord som betyder “puré eller blandning”, är en mjuk och degig basrätt.

Hur man puréer grön groblad utan mixer?

För att puréa mjölbananer om du inte har en matberedare eller mixer, använd en matkvarn.

Använd ostduk, en finmaskig sil eller en nötmjölkspåse för att sila den till en jämn konsistens.

Hur smakar plantain fufu?

Eftersom plantains är gröna och omogna, är de stärkelsehaltiga och har en mild smak. Av denna anledning kan du inte äta den ensam; du måste kombinera den med någon sorts soppa eller gryta..

Kan jag använda mogna plantains?

Eftersom stärkelsen i mogna mjölbananer har förvandlats till socker blir det svårt för mjölbananer att få en mosig, fast konsistens när de tillagas, så jag skulle inte rekommendera att använda dem.

Hur lång tid tar det att göra grobladfufu?

Detta tar vanligtvis cirka 5 minuter. Om dina kobananer är stora kan du behöva koka dem lite längre.

Hur förvarar man gröna plantains?

Ibland vill vi använda gröna groblad i recept, men de mognar plötsligt. Genom att lagra dem kan du använda dem när du vill.

Det bästa sättet att förvara gröna plantains är att frysa dem. Det är bara att skala dem och frysa dem efter att ha lagt dem i en zip-top-påse. Tina helt enkelt upp det efter behov och använd det efter behov.

Kan du gå upp i vikt genom att äta Fufu?

Tyvärr Ja. Majoriteten av fufu-rätter innehåller mycket kolhydrater, och vissa innehåller upp till 100 g kolhydrater per portion. Dessa kolhydrater ger ett litet barn välbehövlig energi.

Men om du inte har ett mycket fysiskt krävande jobb kommer det att bli allt svårare för en vuxen att bränna bort alla kolhydrater och kalorier i den här rätten.

Utan tvekan kommer detta att börja leda till viktökning, som till en början kommer att öka långsamt, men så småningom blir mer märkbar när du blir äldre. I grund och botten skulle du konsumera en middag med mycket kolhydrater och fett, eftersom majoriteten av afrikanska soppor innehåller mycket fett.

Om du konsumerar den här rätten ofta under veckan kan det leda till viktökning och andra hälsoproblem.

Kan man äta fufu på en keto-diet?

Keto är en diet med hög fetthalt, måttlig protein och lågkolhydrat. Fufu kan inte ätas traditionellt när man följer en ketogen diet.

Men lågkolhydratversioner av fufu-rätter låter dig minska kolhydratintaget utan att ge avkall på smaken.

Eftersom soppan som åtföljer fufu är det som gör den rolig att äta, kommer inte att byta ut den i rätten att ändra hur god och smakrik den blir.

Groblad Fufu

Vänner, låt mig veta om ni gör denna läckra grobladfufu! Dela din åsikt i kommentarerna. Alla som läser dina tankar och experiment har nytta av det, inklusive jag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *