November 29, 2023
Hälsosam squashgryta – hälsosammare steg

Hälsosam squashgryta – hälsosammare steg

Detta hälsosam squashgryta Receptet är det absolut enklaste jag någonsin testat. Det innebär tre enkla steg: varva den gula squashen, häll i den veganska ostsåsen och toppa med ströbröd. Kan det bli lättare?

Jag älskar kassler! De är rejäla, tröstande, smakrika och väldigt lätta att tillaga. Det bästa med grytor är att beredningsprocessen är ungefär densamma. Ändra bara huvudingredienserna, som i det här fallet är grönsakerna.

Du kommer också att älska Vegan Ris och Broccoli gryta, Vegansk kålgrytaOch Vegansk sötpotatisgryta.

vad är gul squash

Vad är gul squash?

Begreppet squash är kopplat till flera grönsaker. Det är en vanlig term som samlar flera grönsaker under sitt paraply.

Squash är huvudsakligen uppdelad i två termer, nämligen sommarsquash och vintersquash. Den gula squashen vi ska prata om idag är faktiskt en sommarsquash. På vissa ställen kan den dock finnas under hela året.

Den är känd för sin krämiga konsistens och smöriga, lätt nötaktiga smak. Squash är en mångsidig grönsak som ofta används för sautering, bakning, puré och grillning.

Hälsofördelar med gul squash

Gul squash är en mycket hälsosam grönsak och är packad med näringsämnen och hälsofördelar. Här är några att nämna:

 • För det första är gul squash väldigt låg i kalorier. Det är därför en idealisk grönsak för dem som gillar att titta på sitt kaloriintag.
 • Det hjälper också i viktminskning. Detta eftersom det är fritt från fett och kolesterol. Dessutom håller den dig mätt länge.
 • Den är rik på vitaminer som vitamin A, B och C. Alla har en enorm effekt på välbefinnande, immunitet och organfunktion.
 • Den är också rik på mineraler som folat, järn, magnesium och kalium.
 • Den är också rik på antioxidanter som eliminerar fria radikaler från kroppen.

För att få alla dessa fördelar och mer, leta efter hälsosamma squashrecept som det här!

gula squashskivor isolerad på vit bakgrund

Varför du kommer att älska denna veganska squashgryta

 • Rik på näringsämnen: Denna maträtt är packad med godheten hos gul squash, som ger viktiga vitaminer och mineraler, inklusive C-vitamin, kalium och fibrer.
 • Krämig vegansk ost: Hemlagad vegansk ostsås är mjölkfri och gjord med hälsosamma ingredienser som cashewnötter och röd paprika, vilket skapar en krämig, ostliknande smak utan behov av mejeriprodukter.
 • Låg i kalorier: Med betoning på färska grönsaker och en lättare sås, är denna gryta ett lågkalorialternativ för dem som vill behålla en balanserad kost.
 • Enkla ingredienser: Receptet använder enkla ingredienser som är lätta att hitta, vilket gör det tillgängligt för hemkockar på alla nivåer.
 • Mångsidig: Denna hälsosamma squashgryta är mångsidig och kan serveras som tillbehör eller till och med som huvudrätt för en rejäl växtbaserad måltid.

Nödvändiga ingredienser

 • Gul squash: Huvudhjälten i denna maträtt är gul squash. Det är lätt tillgängligt på alla livsmedelsbutiker eller bondemarknader. När du har fått produkten, tvätta den och skär den i tunna skivor jämnt.
 • Panko brödsmulor: Brödsmulor är också väldigt lätta att få tag på. De finns i alla livsmedelsbutiker. Panko ströbröd är gjorda av vitt bröd. Du kan också använda hemgjorda ströbröd för detta ändamål. Brödsmulor tillför ett krispigt, krispigt element till denna gryta.
 • Grönsakssoppa: Grönsaksbuljong är full av grönsakssmaker. Det är rikt och smakfullt. Du kan använda butiksköpt eller hemgjord grönsaksfond. När du köper en butiksköpt grönsaksbuljong, se till att den är låg i natrium.
 • Veganskt smör: Du kan använda vilket veganskt smör som helst för detta recept. Det gör det lättare att tillaga toppen och gör att ströbrödet får fin färg. Dessutom ger den också en smörig konsistens.

För den veganska ostsåsen:

 • Cashewnötter: Cashewnötter är supernäringsrika. Den innehåller fibrer, nyttiga fetter och protein. Den är också känd för sin krämighet. När du blötlägger cashewnötter blir de mjuka och ger därför krämighet och fyllighet till varje maträtt. Till den veganska ostsåsen är cashewnötter basen.
 • Röd paprika: Den har en söt och fruktig smak. Detta ger smak och färg till såsen.
 • Näringsjästflingor: Näringsjästflingor är en viktig vegansk ingrediens som ofta används som ersättning för ost. Den har en ostliknande och nötaktig smak.
 • Lökpulver: Det ger en välsmakande smak till såsen.
 • Vitlökspulver: Det ger en djup vitlökssmak till såsen.
 • Cayenpeppar: Det tillför värme och kryddar såsen.
 • Salt: Salt balanserar smakerna i denna veganska ostsås.

Hur man gör hälsosam squashgryta

Detta hälsosamma squashgrytorecept är förmodligen det enklaste du någonsin kommer att prova. Allt du behöver göra är att lägga till lager av ingredienser och grädda. Det kan inte bli enklare. Här är stegen att följa:

 1. Börja med att förbereda den gula squashen. För att göra detta, tvätta den och skär den i lika stora skivor. Lägg dessa skivor i en kastrull och häll grönsaksfonden över dem tills det täcker grönsaken. Sätt kastrullen på medelhög värme och låt den koka upp. Sjud i 5 minuter eller tills grönsaken är mjuk. Töm och reservera.
 2. För att göra den veganska ostsåsen behöver du tillsätta blötlagda cashewnötter, vatten, röd paprika, näringsjäst, lökpulver, vitlökspulver, cayennepeppar och salt i en mixerskål på hög hastighet.
 3. Mixa tills du får en slät sås. Du kan tillsätta mer vatten om såsen är för tjock. Veganskåsen är nu klar.
 4. Smörj en ugnsform med kokosolja. Lägg de kokta gula squashskivorna i botten av grytformen. Häll den veganska ostsåsen över. Täck med ströbröd och lägg en vegansk knapp ovanpå.
 5. Steg 5: Placera grytan i en förvärmd ugn på 400 grader F i 15 minuter eller tills du får en gyllenbrun topp.

Expertråd

Även om det är väldigt enkelt att förbereda denna hälsosamma squashgryta, måste du ändå ta hand om några saker:

 • Du kan också lägga till skivor av zucchini eller aubergine för att ge mer smak och färg till grytan.
 • Om du inte har grönsaksfond, använd grönsaksfond löst i vatten. Detta kommer att ge samma smak.
 • Att blötlägga cashewnötterna är viktigt för konsistensen på den veganska ostsåsen. Om du inte blötlägger cashewnötterna blir såsen grynig. Ju mer du blötlägger dem. Såsens konsistens blir bättre.
 • Du kan lägga till svartpeppar, paprika eller rödpepparflingor istället för cayennepeppar.
 • Du kan använda veganskt smör istället för kokosolja.
 • För en ännu krispigare topp, grilla i 5 minuter.
 • Du kan också tillaga denna gryta i en airfryer.

Variationer och substitutioner

Örtinfusion: Lägg färska eller torkade örter som timjan, rosmarin eller basilika till vegansk ostsås för extra smak.

Vitlöksälskare: Om du är en vitlöksälskare, överväg att lägga till rostade vitlöksklyftor eller hackad vitlök till ostsåsen för en robust smak.

Ytterligare grönsaker: Öka näringsinnehållet genom att blanda in andra grönsaker som zucchini, paprika eller spenat med den gula squashen.

Förvaringstips

Kylskåp

Spara överbliven squashgryta genom att lägga den i en lufttät behållare och förvara den i kylen. Detta kommer att pågå i upp till 5 dagar.

Frys

Dessutom kan du också frysa överbliven squashgryta. Lägg den i folie eller en plastpåse med Ziplock och frys in den. Den håller sig i upp till 2 månader i frysen.

Du kan också frysa in rå squashgryta. Lägg den i en frys- och ugnssäker form och frys in. Detta kommer att pågå upp till en månad. Du kan laga den direkt utan att tina den. Det kan ta lite längre tid, men det är superbekvämt.

Vanliga frågor om recept

Hur väljer man en bra gul squash?

Titta först på färgen på squashen. Den ska vara helt gul, utan gröna eller bruna fläckar. Den ska också ha en fast konsistens och ska inte vara ihålig inuti. Slutligen, se till att stjälken är fast och torr.

Kan jag använda olika typer av squash i detta recept?

Även om detta recept specifikt kräver gul squash, kan du säkert använda andra typer av sommarsquash, som zucchini eller butternut squash, eller en kombination av olika squash.

Är näringsjäst nödvändigt för ostsås?

Näringsjäst bidrar till såsens ostliknande smak. Om du föredrar att utelämna det, kommer du att förlora en del av den ostliknande smaken, men såsen kommer fortfarande att vara god.

Andra fantastiska veganska grytor

 1. Glutenfri Vegansk Majsbrödsgryta
 2. Glutenfri Vegansk Broccoli gryta
 3. Vegansk blomkålsgryta
 4. Mexikansk Quinoa gryta
 5. Chayote gryta
 6. Brysselkålsgryta
närbild av gul squashgryta i vit ugnsform på träbotten

Om du gillade det här inlägget om hälsosam squashgryta och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube , Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *