November 29, 2023
Havregrynsfrukostbarer (veganska) – hälsosammare steg

Havregrynsfrukostbarer (veganska) – hälsosammare steg

Havregrynsfrukostbarer (Vegan) är ett hälsosamt och bekvämt mellanmål som du kan ta med dig och äta när du är på språng. De är fuktiga och läckra, och de tar bara 25 minuter att göra med bara några enkla ingredienser!

Jag letar alltid efter hälsosamma mellanmål som de kan mumsa på när vi går ut. Granolabars är så praktiskt eftersom de är redo att resa och en stor energikälla mellan måltiderna.

Granola Bar är en populär frukostgodis. Under hela dagen kan ett mångsidigt mellanmål ätas. Huvudingredienserna i detta mellanmål är havre och nötter. Dessa ingredienser gör granolabaren till en bra näringskälla, eftersom de båda är hälsosamma livsmedel rika på protein och näringsämnen.

Det finns många varianter av granolastänger. Den här artikeln kommer att fokusera på grundreceptet för en granolabar med steg-för-steg-instruktioner för att göra den.

Havregrynsfrukostbarer

Det första steget för att göra en granolabar är att välja vilken typ av havre du vill använda. De vanligaste typerna av havre som används i granolastänger är rullad havre och stålskuren havre. Havre har rullats till flingor och smälts lättare av kroppen än stålskuren havre. Jämfört med rullad havre tar stålskuren havre längre tid att tillaga och har en fluffigare konsistens eftersom den inte har ångats eller tillplattats. Efter att ha valt din typ av havre, kombinera den med andra ingredienser, laga mat och njut.

Många människor äter granola med färsk frukt som jordgubbar eller bananer, yoghurt och mandel. Men vissa gillar också att äta den ensam. Många hälsokostbutiker och stormarknader har granola.

Scrolla ner för detaljerat receptmen jag föreslår att du läser hela artikeln för användbara tips och förslag om du vill göra ett perfekt recept varje gång.

Se ocksåreceptet Easy Granola Och Vegansk äggnog French Toastt.

Till skillnad från rullad havre har stålskuren havre inte ångats eller tillplattats, vilket resulterar i en fluffigare konsistens och längre tillagningstid.

Är granolastänger hälsosamma?

Näringsvärdet av granolabars varierar mycket beroende på vilka ingredienser som används. Dessa granolabars är havrebaserade och gjorda med en mängd olika ingredienser som mandel, kokos, chokladchips, frukt, etc. Granolabarer finns i kokta eller okokta varianter och används ofta till frukost eller som mellanmål hela dagen.

Granolabarer anses ofta vara ett hälsosamt mellanmål, men det är viktigt att förstå vilken typ av granolabar du äter. Ingredienserna i en granolabar kan variera från helt naturliga och hälsosamma till höga sockerarter och konstgjorda ingredienser. Om du någonsin har ätit granolastänger från butik, kanske du inte ens märker hur mycket socker som tillsätts dem.

När du köper eller äter granola barer, tänk på följande:

 • Titta på ingredienslistan för att se vad som finns i den. Ingredienser är i allmänhet listade efter vikt; sålunda är de först listade artiklarna de som innehåller mest kvantitet och så vidare. Majoriteten av ingredienserna bör vara sådana du känner till och är bekväm med.
 • Enligt föregående uttalande kan ett stort antal konstgjorda tillsatser och konserveringsmedel förlänga hållbarheten för livsmedel men erbjuder inget näringsvärde. Välj därför produkter utan dessa tillsatser.
 • Många granolastänger är höga i bearbetat mjöl och sockerarter, vilket ökar kalorier men inte näringsämnen. Så välj de som innehåller naturliga sötningsmedel (som honung) och ytterligare näringsämnen som nötter och frön.
 • Kontrollera näringsfakta på etiketten för att se om granolabaren innehåller mycket protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Ingredienser

Mitt recept på granolabar är dock väldigt hälsosamt eftersom det är gjort med hälsosamma ingredienser som:

Havregrynsgröt: Havre är ett av de mest näringsrika kornen i världen. De är faktiskt glutenfria fullkorn, rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Enligt forskning finns det många hälsofördelar med havre och havregryn. Dessa fördelar inkluderar förbättrade blodsockernivåer, viktminskning och en minskad risk att utveckla hjärtsjukdomar.

Utnämning: Dadlar är läckra och hälsosamma frukter att äta. De är rika på en mängd olika näringsämnen, fibrer och antioxidanter, vilket kan ge många hälsofördelar, från förbättrad matsmältning till minskad risk för sjukdomar.

Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller en rad näringsämnen, men det innehåller också mycket kalorier och fett. De nyttiga fetterna i jordnötssmör är bra för dig, men du bör begränsa ditt intag om du vill undvika viktuppgång eller andra hälsoproblem.

Lönnsirap: Förutom den naturliga sötman hos karamell finns det ytterligare en anledning att använda lönnsirap: det är faktiskt hälsosamt. Ja, ren lönnsirap är rik på antioxidanter, men den innehåller också mineraler som riboflavin, zink, magnesium, kalcium och kalium i varje sked. Som ett resultat erbjuder det mer mineraler och antioxidanter än honung, enligt Helen Thomas (medlem i New York State Maple Association).

Russin: Russin är trots sin ringa storlek en gruva av näringsämnen tack vare sitt höga innehåll av fibrer, vitaminer och mineraler. Russin är naturligt söta och innehåller mycket kalorier och socker, men de ger hälsofördelar om de äts med måtta. De kan faktiskt hjälpa till med järnabsorption, matsmältning och benhälsa.

mandlar: Mandlar är en utmärkt källa till viktiga näringsämnen för kroppen, inklusive kostfiber, magnesium och vitamin E. De gör ett näringsrikt och tillfredsställande mellanmål på bara en portion. Mandlar är rika på kalcium och fosfor, som hjälper till att stärka benen och förhindra frakturer.

Fortsätt bläddra för att hitta fullständiga ingredienser och instruktioner i receptkortet

Hur man gör havregrynsfrukostbarer (veganska)?

Dessa granolastänger är otroligt lätta och enkla att göra, som jag sa ovan. Du behöver följande skafferiingredienser och steg att följa:

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 300 grader F.
 2. Tillsätt havre, dadlar, jordnötssmör, lönnsirap och vanilj i en matberedare. Bearbeta tills blandningen är finmald och börjar lämna sidorna av matberedarskålen.
 3. Överför blandningen till en stor skål och tillsätt torkad frukt och mandel; blanda väl för att kombinera.
 4. Tryck ut granolastången i en smord ugnsform.
 5. Granolastänger gräddade i 25 till 30 minuter.

närbild av granola bar som bearbetas

Förslag på varianter:

Du kan anpassa detta recept genom att lägga till dina favoritnötter, frön eller torkad frukt för att göra dina egna smaksatta granolastänger. Använd dina favoritkryddor och extrakt för att ändra smaken.

Här är några bra tillägg:

 • Solrosfrön
 • Chiafrön
 • Pumpafrön
 • Linfrö
 • Nöt
 • Kokos
 • pekannötter
 • Choklad eller johannesbrödchips
 • Torkade tranbär
 • Torkat äpple
 • Torkade körsbär
 • Hackade torkade aprikoser
 • apelsinzest
 • Kanel

Du kan byta ut lönnsirapen mot agave eller kokosnektar. Brunrissirap kan också användas, men den är tjockare och mindre söt. Det kommer dock att hålla stängerna säkert.

granola bar i en vit gryta

Receptanteckningar:

Leta efter naturligt jordnöts- eller cashewsmör med en jämn konsistens snarare än de torra, styva sakerna i botten av en burk för att göra detta recept. Om det är för torrt eller tjockt, kommer ditt nötsmör inte att binda havren, urkärnade dadlar eller nötter till sammanhängande barer. Använd krämigt nötsmör istället för krispigt nötsmör.

 • Använd händerna och tryck till blandningen ordentligt och jämnt..

Problem kommer att uppstå på grund av luftfickor. Använd en stadig, platt botten för att säkerställa att blandningen är helt pressad. Använd händerna och tryck ner området för att se till att inget försöker smyga sig runt kanterna eller hörnen.

 • Vänta en timme för att vila innan du använder blandningen.

Havren kommer att absorbera fukten från smöret och sötningsmedlet med tiden. Låt därför blandningen svalna i minst en timme (eller upp till ett dygn) före skivning.

Fler tips

 • Skiva och förvara ordentligt.

För att skiva dessa barer, använd en vass kockkniv. Jag gillar att skära dem i rutor. Ett annat alternativ är att skära dem i stänger. Jag tycker att rutor är mer hållbara. Se till att stängerna inte staplas ovanpå varandra, annars klibbar de ihop. De kan förvaras platt, täckta eller individuellt inslagna i bakplåtspapper eller plastfolie.

 • Oavsett om du lagar mat eller inte är valet ditt.

Dessa granolabars bakas bäst för sin läckra steksmak och extra crunch, men de kan också ätas som ett segt mellanmål utan bakning. Placera bara granolablandningen i kylen i några timmar eller tills den är helt stel. Ta sedan bort den från pannan och skär den i stänger. Förvara dem även i kylen då de mjuknar om de får stå i rumstemperatur.

 • Om dina dadlar är blöta och klibbiga.

Om dina dadlar är torra och lite klibbiga, blötlägg dem i vatten i 15 minuter för att återfukta dem. Detta gör det mycket lättare att hålla ihop dina barer.

 • lönnsirap, ett fantastiskt naturligt sötningsmedel med djupa, komplexa smaker, används i detta recept för sötma. På grund av den höga kostnaden för lönnsirap kan du ersätta den med honung eller farinsirap.

Andra veganska frukostrecept att göra

 1. Enkel Tofu Scramble
 2. Vanilj mandelmjölk
 3. Antioxidant Smoothie
 4. Veganska bananhavrepannkakor
 5. Blåbärsbanansmoothie
 6. Jamaicansk majsmjölsgröt
 7. Veganska korvbiffar

granola bar lager på trä bakgrund

Om du älskar och njuter av dessa havregrynsfrukostbarer (vegansk), glöm inte att dela din feedback i kommentarsfältet nedan!

Om du gillade den här artikeln om granolabarer och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *