November 29, 2023
Havsmossa smoothie (irländsk mossa)

Havsmossa smoothie (irländsk mossa)

Denna rika, krämiga och uppfriskande Sjömossa smoothie är ett måste. Det är antiinflammatoriskt och näringsrikt, tack vare införandet av superfoods. Detta är ett läckert sätt att införliva sjömossa i din kost!

Har termen “havsmossa” någonsin kommit upp i din diskussion? Det blir snabbt nästa stora grej inom vården. Om du har hört talas om tillskott av sjömossa, undrar du förmodligen hur de fungerar och vilka andra sätt att konsumera sjömossa är.

Lära sig mer om Dr Sebis matlista Och Vad är en alkalisk kost.

Recept för irländsk mossmoothie i ett glas på träbakgrund

Vad är sjömossa?

Havsmossa, även kallad irländsk mossa eller rödalger, växer i tidvattenpooler och vikar under hela året. Det skördas ofta i New England för dess gelatinösa karragenan, som används i bakning och kosmetika.

Å andra sidan är sjömossa ätbar på egen hand och används ofta för att tjockna grytor och soppor. Det används också i glass eller andra bearbetade livsmedel som ett förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Irländsk mossa är också ett utmärkt vegetariskt och veganskt substitut för gelatin i maträtter och drycker.

Dessutom används det vid tillverkning av lotioner och fuktighetskrämer, på grund av dess omfattande medicinska egenskaper.

Havsmossa finns i olika färger, inklusive brun, gul, grön, lila, röd och svart. Den vanligaste röda typen som växer i varmare vatten är känd som irländsk mossa.

Låt oss ta en titt på näringsinnehållet och hälsofördelarna med denna tidvattenalger. Läs mer.

Näringsämnen och hälsofördelar med Sea Moss

Havsmossa är låg i kalorier och fett och innehåller ett spår av protein. Det är en bra källa till vitaminer och mineraler, samt jod och antioxidanter.

Studier om hälsofördelarna med tång och alger är fler än de på sjömossa. Havsmossa växer i liknande miljöer, så några av dessa hälsofördelar kan också implementeras . Det behövs dock mer forskning om effekterna av sjömossa.

Här är några av de viktigaste potentiella fördelarna med att använda sjömossa:

Kan förebygga Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom saktar ner rörelserna och orsakar skakningar, stelhet och långsamhet. Det finns för närvarande inget botemedel. Men preliminär forskning visar att sjömossa kan bromsa utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

En studie på maskar fann att havsmossaextrakt minskade ackumuleringen av -synuklein och minskade långsamma rörelser och stelhet.

Kan stödja immunförsvaret

I en studie visade sig algtillskott förbättra immunmoduleringen och svaret hos lax. Men forskare måste bedriva ytterligare forskning för att avgöra om det också främjar mänsklig immunitet.

Fördelaktigt för sköldkörtelhälsan

Tång är en bra källa till jod, ett mikronäringsämne som är nödvändigt för normal sköldkörtelfunktion. Eftersom sjömossa också är en utmärkt naturlig källa till jod, liksom andra tång, är det fördelaktigt för sköldkörtelhälsan.

Kan stödja tarmhälsa

Tång är rikt på levande bakterier och fibrer, som båda leder till en friskare tarmmikrobiom.

Kan gynna hjärthälsa

Enligt vissa studier sänker tång LDL-kolesterol, tunnar ut blodet och minskar potentiellt risken för hjärtsjukdomar.

Kan hjälpa till att gå ner i vikt

Tång och mikroalger är rika på fibrer, vilket kan hjälpa dig att känna dig mätt och undvika att äta för mycket. Dessutom har fucoxanthin, en förening som finns i alger, visat sig förbättra fettmetabolismen hos råttor.

Anekdotiska fertilitetsfördelar

Vissa människor tror att sjömossa främjar fertiliteten hos både män och kvinnor och använder det som en form av traditionell fertilitetsbehandling. Det finns dock inga vetenskapliga bevis som stödjer detta påstående. Så forskare måste bedriva ytterligare forskning om detta.

Kan vara fördelaktigt för diabetiker

Fucoxanthin, en förening som finns i alger, visade sig vara effektiv för att sänka blodsockernivån i en studie. En annan studie fann att en tångförening som kallas alginat skyddade grisar från blodsockerstoppar.

Mer betyder inte nödvändigtvis bättre

Även om sjömossa har flera fördelaktiga egenskaper kan för stora mängder orsaka problem. Om det konsumeras för mycket kan det ha en skadlig effekt på din hälsa. Så försök att ta det med måtta. Den rekommenderade dagliga mängden havsmossagel är 1 till 2 matskedar eller 4 till 8 gram.

Nödvändiga ingredienser

 • Sea Moss Gel: Huvudingrediens, utgör basen och krämig konsistens i smoothien. Rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket bidrar till smoothiens näringstäthet. Klicka här för att ta reda på hur du gör din egen sjömossa gel!
 • Mandelmjölk: Ger en flytande bas och ger krämighet.
 • FIG: Tillför naturlig sötma till smoothien, vilket minskar behovet av ytterligare socker.
 • Utnämning: Tillför naturlig sötma och karamellsmak till havsmossasmoothien.
 • Banan: Tillför krämighet och en slät konsistens till smoothien.
ingredienser för sjömossa/irländsk mossa smoothie i mixer på grå bakgrund

Sea Moss Smoothie recept

Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och mixa tills det är slätt.

Överför till ett glas och servera omedelbart.

Recepttips

 • Även om det inte är nödvändigt att blötlägga dadlar och torkade fikon, kan det mjuka upp dem i cirka 10 minuter, vilket gör dem lättare att blanda.
 • För att göra denna mjölkfria dryck använde jag mandelmjölk. Du kan dock ersätta den med din favoritväxtbaserade mjölk eller någon annan tillgänglig växtbaserad mjölk, till exempel sojamjölk, hampamjölk, kokosmjölk, havremjölk, etc.
 • Vissa föredrar sina smoothies färska. Om så är fallet kan du använda fryst banan eller kyla smoothien i kylen en stund innan servering.
 • Även om du kan kyla rester från detta havsmossarecept i några dagar, avnjuts denna smoothie bäst färsk. Den har en mer uppfriskande smak när den är nygjord.

Byten och variationer

 • Lägg till en blandning av färska eller frysta bär (som jordgubbar, blåbär eller hallon) för en skur av fruktig smak och antioxidanter.
 • Inkludera tropiska frukter som mango, ananas och kokosmjölk för en exotisk och uppfriskande touch.
 • Boosta näringen genom att tillsätta en näve spenat eller grönkål för en grön smoothie rik på vitaminer och mineraler.
 • Tillsätt en matsked kakaopulver eller chokladproteinpulver för en variant med chokladsmak. Du kan också använda chokladmandelmjölk för extra rikedom.
 • Inkludera en skopa av ditt favorit växtbaserade proteinpulver (t.ex. ärtprotein, hampaprotein) för att öka proteininnehållet.
 • Tillsätt en sked chiafrön, linfrön eller spirulinapulver för en extra boost av näring.

Förvaringstips

Kylning: Har du kvar smoothie kan du förvara den i en lufttät behållare eller täckt glas i kylen. Rätt förvarad bör smoothien hålla sig fräsch i upp till 2-3 dagar.

Skaka före konsumtion: Innan du dricker den kylda smoothien, skaka den väl eller rör om eftersom viss separation kan uppstå. Detta hjälper till att fördela ingredienserna jämnt.

Undvik att frysa: Det rekommenderas generellt inte att frysa denna smoothie. Frysning kan förändra konsistensen och smaken, och sjömossagelen kanske inte behåller sin optimala kvalitet efter upptining.

Färskt är bäst: Njut helst av havsmossasmoothien färsk, direkt efter blandning, för att njuta av dess mest uppfriskande smak och näringsinnehåll.

Vanliga frågor om recept

Vad är irländsk mossa och vilka är dess hälsofördelar?

Irländsk mossa, även känd som havsmossa eller rödalger, är en typ av alger rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det tros ha potentiella hälsofördelar, såsom immunsystemstöd, sköldkörtelhälsa och hjärthälsa.

Hur kan jag förbereda irländsk mossa att använda i recept?

För att förbereda irländsk mossa måste du vanligtvis rengöra och blötlägga den för att ta bort skräp och överflödigt salt. När det är rengjort kan du blanda det till en gel, som kan användas i olika recept.

Vilken är den rekommenderade dagliga dosen av irländsk mossa?

Den rekommenderade dagliga mängden Irish Moss gel är vanligtvis 1 till 2 matskedar eller 4 till 8 gram. Det är viktigt att inte konsumera för stora mängder, eftersom det kan ha negativa effekter.

Var kan jag hitta produkter för irländsk mossa eller havsmossa?

Du kan hitta irländsk mossa i hälsokostbutiker, specialbutiker eller onlineåterförsäljare. Se till att köpa från källor som är ansedda för kvalitet och säkerhet.

Andra tångrecept

 1. Vegansk irländsk mossdryck
 2. Kombu
 3. Trader Joe’s Copycat Japanese Fried Rice
 4. Fördelar med Nori Seaweed
 5. Rå vegansk sushi

Så nästa gång du letar efter ett nytt sätt att krydda din rutin, överväg att inkludera irländsk sjömossa! Detta kommer att öka ditt näringsintag och ändra saker och ting lite. Ha kul att blanda!

Om du provar detta recept, vänligen meddela mig genom att kommentera resultatet nedan!

Havsmossa smoothie i ett glas på en skärbräda av trä, andra bilden

Om du gillade det här receptet för det här inlägget Sea Moss Smoothie (Irish Moss) och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *