Hur fryser man brysselkål?

Som jag sa tidigare, brysselkål är väldigt nyttigt. Och om du värdesätter hälsa och näringsämnen framför smak, kommer du att älska denna grönsak.

Jag tycker dock att dess smak inte alls är så dålig. Om du tillagar dem rätt har brysselkålen en nötig, lätt söt, rökig smak.

Dessutom är den krispig, vilket är ett plus. Kolla upp Lönnrostad brysselkål och sötpotatis, Lättrostad brysselkål.

Vad är brysselkål?

Du kanske bara känner brysselkål från julbord, men det finns så mycket mer i denna grönsak än så.

Trots att denna grönsak är fullspäckad med hälsofördelar, näringsämnen, vitaminer och mineraler har jag sett flera personer undvika den helt. Detta beror på dess smak och konsistens som inte verkar tilltalande för många.

Denna grönsak är en miniversion av kål. Inte smakmässigt förstås, utan utseendemässigt. Den ser precis ut som kål, men den enda skillnaden är att den är väldigt liten. I genomsnitt är en brysselkål cirka 1 ½ till 4 tum i diameter.

Visste du att det är en av de äldsta grönsaker som någonsin odlats? Brysselkål skulle ha odlats i 5th århundrade.

Men det är bara den 13:eth århundradet att dess odling och konsumtion var känd i Bryssel, Belgien. Så här fick den sitt namn.

Kan man frysa brysselkål?

Svaret är ja! Brysselkål kan du absolut frysa. Om du nu undrar varför du skulle vilja göra detta, är det för att denna grönsak bara varar några månader. Om du fryser in dem kan du använda dem när du vill. Är inte det fantastiskt?

Det finns många sätt att tillaga brysselkål. Och när du fryser in dem i ditt kök kan du använda dem när du vill.

Brysselkålen håller sig i fem dagar i kylen. Efter det börjar deras smak förändras. Så det bekvämaste sättet att bevara deras autentiska smak är att frysa dem.

Du bör dock tänka på att det korrekta sättet att frysa en grönsak är att inte köpa den färsk från mataffären och lägga den i frysen. I själva verket skulle det förstöra produkten.

Rätt sätt att konservera en grönsak tar tid, ansträngning och skicklighet. Om du inte är säker på den tredje punkten, oroa dig inte; vi kommer att berätta hur du ordentligt fryser denna underbara grönsak.

Varför ska man frysa brysselkål?

Tja, tack vare modern teknik kan du hitta nästan vilken grönsak som helst i mataffären i fryst form.

Så varför bry sig om att frysa det? Du har rätt här, men det finns många anledningar till varför du bör frysa in dina grönsaker.

Först och främst är det kvalitet. Även om företag som erbjuder frysta grönsaker också hävdar att dessa är av hög kvalitet, kvarstår viss tvivel. Det är därför bättre att frysa grönsaker själv istället för att tvivla.

För det andra kostar det mindre. När du köper färskvaror och fryser in sparar du pengar som du skulle ha investerat i att köpa frysta grönsaker på marknaden.

Och slutligen, om du gillar att laga mat, är hela processen med att frysa grönsaken mycket tillfredsställande och ger dig nöje. Det ger dig också en känsla av prestation och lycka. Du kan inte slå det, eller hur?

Vad ska man titta efter när man köper brysselkål?

När du letar efter brysselkål från en frysningssynpunkt, här är några saker du bör tänka på:

 1. Det första du bör lägga märke till är färgen; Brysselkålen du väljer ska ha en klar grön färg. Lämna de som är gula till färgen; detta är ett tecken på att grönsaken är gammal. Smaken blir därför inte vad du förväntar dig. Svarta fläckar indikerar också svamp. Så undvik dem också.
 2. Ta sedan en titt på storleken. Välj de som är mindre och lite tunga också. Gå inte för större. Det beror på att de mindre är mörare och sötare än de större.
 3. Tryck till sist lätt på den med tummen. Om de är fasta är de färska. Om de är mosiga eller mjuka betyder det att de är dåliga.

Hur fryser man brysselkål?

Här är några enkla steg att följa för att frysa brysselkål till perfektion:

Skär brysselkålen i ett durkslag

1. Stamavskiljning

Det första steget för att frysa brysselkål är att separera dem från stjälkarna. Det är en ganska enkel process. Allt du behöver göra är att skära av stjälkarna från den del som förbinder huvudet.

Skär med en vass kniv. Detta tar lite tid eftersom du måste separera stjälken från varje brysselkål individuellt. Så tålamod är nyckeln här. Dessutom behöver du inte skära den på mitten. Det räcker med att skära stammen.

skölj brysselkålen i ett durkslag

2. Tvätta och tömma

När du har separerat stjälkarna är nästa steg att blötlägga dem i kallt vatten i cirka 30 till 40 minuter. Detta steg är avgörande om du misstänker insekter.

Salta i vattnet och låt brysselkålen stå en stund. Salt hjälper till att bli av med maskar och insekter gömda i bladen. Häll av brysselkålen och skölj dem för att få bort saltvattnet.

3. Whitening

Därefter måste du förbereda dig för att blanchera brysselkålen. Det är en enkel process. Allt du behöver göra är att värma lite vatten i en stor kastrull.

Så fort det börjar koka, tillsätt den sköljda brysselkålen och låt dem koka en stund. Koktiden beror på brysselkålens storlek.

Du kan blanchera större brysselkål i 5 minuter, medelstora i 4 minuter och mindre i 3 minuter.

blanchera brysselkål

4. Isbad

När tiden är ute, ta bort brysselkålen från grytan och lägg omedelbart till dem i isbadet.

Detta stoppar tillagningsprocessen och hjälper också grönsaken att stelna. Låt dem sitta i isbadet tills de svalnat.

5. Torka

Töm sedan brysselkålen och lägg dem på en ren kökshandduk för att ta bort överflödigt vatten. Denna process är avgörande. Brysselkålen ska vara torr innan du går vidare till nästa steg.

6. Snabbfrysning

Klä sedan bakplåten med bakplåtspapper och lägg den torkade brysselkålen på den. Se till att det finns utrymme mellan grönsakerna. Ställ plåten i frysen i cirka en timme.

Denna process kallas blixtfrysning och är avgörande. Se också Hur fryser man blomkål? Och Hur fryser man broccoli?

Brysselkål på en bricka för frysning

7. Förvaring

Ta slutligen ut brickan ur frysen. Lägg frysta brysselkål i en plastpåse eller behållare med zip-top, förslut den tätt och förvara den i frysen. Brysselkål håller sig i cirka 12 månader.

Kan man frysa brysselkål utan att blanchera dem?

Om du funderar på att hoppa över hela blekningsprocessen skulle jag be dig ompröva. Det beror på att lite extra tid och ansträngning definitivt är värt det.

Om du inte blancherar brysselkål kommer de inte att behålla sina hälsofördelar och näringsämnen. Dessutom kommer de inte att hålla sig fasta och fräscha. Istället blir de mosiga när de tinas.

Dessutom, om du fryser brysselkål utan att blanchera dem, kommer deras hållbarhet att minska och de kommer att utveckla en illaluktande lukt.

Fördelar med att blanchera brysselkål

Här är några anledningar till varför du bör gå den extra milen och blanchera brysselkål:

 • Blanchering hjälper dig att bevara grönsakens näringsämnen, vitaminer och mineraler.
 • Detta hjälper till att hålla brysselkålen fast och fräsch.
 • Det förhindrar förlust av färg, smak och konsistens och gör att brysselkålen förblir krispig.
 • Det bevarar också grönsakens vitaminer och mineraler och behåller dem.

Fryst brysselkål i blixtlås

Hur tinar man fryst brysselkål?

På grund av sin lilla storlek är brysselkålen mycket lätt att tina. Du behöver inte vänta en hel dag eller mikrovågsugna dem. Placera dem helt enkelt i rumstemperatur och vänta 5-10 minuter. Detta räcker för att de ska tina.

Dessutom kan du lägga till dem direkt i grytan. När de värms upp tinar de automatiskt och tillagas. Inga problem alls!

Processen att frysa brysselkål kan verka tråkig, men det är det inte. Det beror på att grönsaken är liten. Så du kan frysa in en stor mängd av denna grönsak på kortare tid.

Dessutom förblir Brysselnäbbar frysta på detta sätt färska i ett helt år. De förlorar inte sin unika smak eller sin crunch.

Du kan laga dem, använda dem i en sallad eller något och komma ut och se ut som om de precis skördats. Och du kan stolt presentera dem för dina nära och kära!

Brysselkål Recept

 1. Vegansk brysselkålsgryta
 2. Rostad brysselkålsstjälkar
 3. Krossad brysselkål
 4. Rostade och skivade brysselkål

Om du gillade den här artikeln om hur man fryser brysselkål och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *