November 29, 2023
Hur fryser man en avokado?

Hur fryser man en avokado?

Att köpa avokado…ibland är de omogna, övermogna eller smakar bara illa. För att se till att du alltid har goda, lär dig hur man fryser en avokado!

Stormarknaden har vanligtvis inte alltid färdiga avokado. Ibland är de slutsålda precis när du vill ha dem, eller så har de avokado men de är gröna och hårda som en sten. Därför är det en bra idé att veta hur man fryser en avokado.

Hur mognar man avokado snabbt?

En avokado måste mogna innan den fryses. För att göra detta, slå in den omogna avokadon i tidningspapper och förvara den i rumstemperatur. Det går ännu snabbare om du lägger frukten i en papperspåse med ett äpple.

Mognad kan ta några dagar. Kontrollera regelbundet avokadons mognad genom att utföra trycktestet. Om avokadon ger sig något när den pressas, ska insidan vara perfekt mogen. Nu ska avokado ätas snabbt eller frysas.

avokado på en skärbräda

Kan man frysa en avokado?

Frysta avokado är perfekta att lägga till smoothies, desserter, såser och guacamole. Detta tar bort en del av svårigheten att inte kunna få en mogen avokado när du behöver den.

Några av mina favoritrecept för att lägga till frysta avokado finns i min Avokadomousse, Vegansk avokadokrämOch Grön detox smoothie.

Det är inte mycket att se upp med när man fryser in en avokado. Det viktigaste är faktiskt rätt tidpunkt. Avokadon måste vara perfekt mogen för att kunna ätas direkt. När frukten är skuren kommer den inte längre att mogna.

Om du trycker på huden på avokadon med fingret ska den ge efter med lite tryck. Detta tillstånd är dock bara kortlivat; om avokadon inte äts nu kommer den snabbt att få blåmärken och utveckla bruna fläckar. Innan det händer är det bättre att frysa avokadon!

Fryst skalad avokado är lättare att använda än en hel oskalad avokado, så jag föredrar att skala dem innan de fryses in.

hur man fryser en avokado på mitten på en skärbräda med citron

Hur fryser man en avokado på mitten?

Jag skulle aldrig frysa in hela avokadon. Upptining tar mycket längre tid och du vet inte om du lägger rutten frukt i frysen.

Det är bäst att skära avokadon på mitten, ta bort gropen och ta bort skalet. Nu kan båda halvorna slås in i frysfolie eller läggas i en lufttät behållare och frysas.

Strös avokadon med lite citronsaft innan den fryses in så bevaras dess vackra gröna färg.

Hur fryser man avokadobitar?

Skär en urkärnad och skalad avokado i tärningar eller skivor, lägg dem sedan på en tallrik eller bricka i frysen i cirka 15 minuter så att de blir lite frysta.

Nu kan du överföra till en fryspåse eller frysbehållare och ställa i frysen tills du är redo att använda avokadon.

Fördelen med denna metod är att nu avokadobitarna inte längre fastnar i varandra och man tar helt enkelt bort så många som behövs. Resten av maten läggs tillbaka i frysen för senare!

Hur fryser man en avokado i form av puré eller guacamole?

Alternativt kan du frysa avokado som avokadokräm eller guacamole. Detta fungerar på samma sätt som att frysa en hel avokado.

Återigen skärs den mogna frukten, urkärnas och skalas. Du måste krossa fruktköttet med en gaffel eller lägga det i en mixer i förväg för avokadokrämen.

Även med avokadokrämen behöver du en rejäl kläm citronsaft för att behålla färgen. För portionsfrysning rekommenderar vi istärningsbrickor. Detta gör att du också kan ta bort bara det du behöver.

När avokadopurén är fryst kan du ta bort avokadotärningarna och lägga dem i en fryspåse för enklare förvaring i frysen.

Jag gillar också den här metoden för smoothies, eftersom jag bara kan lägga några isbitar av avokadopurén i mixern med de andra ingredienserna.

avokado förberedd för frysning på en skärbräda av trä

Hur tinar man avokado?

När de är frysta kan avokadobitarna förvaras i frysen i upp till cirka åtta månader. Tekniskt sett kan de hålla längre, men deras smak och konsistens kommer att försämras.

För att tina kan du antingen lägga avokadon i en skål i rumstemperatur i cirka en timme eller försiktigt tina den i kylen över natten.

Du kommer att märka att strukturen på avokadon har förändrats något efter upptining. Men det spelar ingen roll för krämer, kalla avokadosoppor eller guacamole. Jag gillar också att lägga till de frysta bitarna direkt i mixern för fantastiska krämiga och uppfriskande smoothies.

Frysta avokadohalvor kan förvaras i frysen i cirka åtta månader. De tinas i rumstemperatur i en timme före konsumtion.

Avokadopuré kan frysas i ett halvår. Den ska tinas försiktigt i kylen, vilket kan ta upp till 12 timmar beroende på portionsstorlek.

Se till att bara tina det du behöver, eftersom kvaliteten på avokadon försämras om den tinas och fryses igen. Detta kan också vara farligt eftersom det tillåter bakterier att växa medan det är ofruset, vilket gör att det försämras snabbare.

Hur vet man om en advokat är bortskämd?

Avokado kan bli dåligt på två sätt: de luktar illa eller är väldigt mosiga. Om den luktar illa eller har bruna fläckar ska du slänga den. Vissa bruna fläckar är normala, men köttet ska fortfarande vara minst 66 % grönt när det skärs på mitten.

Släng avokado som har synligt mögel eller är mer än 35 % brun längs hela längden.

Det är möjligt att skära bort de dåliga delarna av en avokado samtidigt som man fryser de goda delarna, speciellt om den inte luktar illa och fortfarande har fasta gröna fläckar.

Hur använder man fryst avokado?

Avokado bör tinas i kylen över natten så att de kan användas i guacamole, avokadotoast, chokladpudding, sallader och till och med avokadoglass.

När avokadon har tinats och tinats kommer den att ha ungefär 80 % samma konsistens som färsk avokado och den kommer att smaka likadant.

Som du kan se är det enkelt att frysa avokado. Tillsätt bara lite citron så håller avokadon sig fräsch i frysen i månader. Det fungerar lika bra med avokadohalvor, bitar eller puré.

mer Hur fryser man?

Andra exotiska frukter

Om du gillade den här artikeln om hur man fryser en avokado och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Lämna också ett stjärnbetyg! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *