Hur man fryser morötter – hälsosammare steg

Har du extra morötter som du inte kan använda? Lär dig hur du fryser in morötter på rätt sätt så att de blir lika goda efter frysning som innan!

Oavsett om du har köpt eller skördat överskott av morötter och försöker hitta sätt att bevara dem, oavsett orsak, kan morötter frysas och tinas senare.

Frysa morötter: krav

  • Använd endast orörda grönsaker för frysning: morötter med dåliga fläckar är inte lämpliga.
  • Morötterna ska vara fräscha och krispiga.
  • Smakmässigt är blancherade morötter idealiska att frysa in.

Frysa morötter: förberedelse

Morötter kan frysas med eller utan skal. Om du bestämmer dig för att lämna skinnet på, är det lämpligt att tvätta det noggrant, gärna med en grönsaksborste.

Eftersom morötter oftast är lite mjukare efter upptining än innan är skalet lite svårare att ta bort när det väl tinats upp.

Det är därför det är bäst att skala morötterna först. Det betyder att de kan användas snabbare, även efter upptining.

Skalet på rotfrukter är viktigt som bas för alla goda lager, så du kan också frysa skalet i en separat behållare för att lägga till din lager.

Endast fläckfria morötter utan svarta fläckar ska användas. Ful, morötter blir mosiga på grund av vätskeansamling och är betydligt mindre smakrika efter upptining.

Morötter kan frysas hela, men de tar längre tid att tina. Däremot kan morötter alltid kokas från frysta i grytan och göras till puré.

skiva morötter

Steg för att förbereda morötter för frysning:

  • Rengör och skala morötterna försiktigt eller skrapa dem med en kniv. Klipp sedan av båda ändarna. Tips: Du kan även frysa in oskalade morötter. Men om du skalar dem först, kommer du att spara lite arbete senare.
  • Om du vill kan du skära morötterna i små skivor. På så sätt kan du förbereda dem direkt ur frysen.
  • Blanchera morötterna innan de fryses in. Detta förstör vissa enzymer, vilket förlänger hållbarheten. För att göra detta, placera morötterna i kokande osaltat vatten i cirka två till tre minuter. Naturligtvis kan du även frysa in råa eller okokta morötter, men dessa håller inte lika länge.

blancherade morötter i en kastrull

  • Fyll under tiden en annan skål med isvatten. Lägg morötterna i isvattnet i cirka två minuter. Som ett resultat fortsätter morötterna inte att koka och förblir krispiga.
  • Har du skurit morötterna, lägg bitarna bredvid varandra på en plan yta (exempelvis på en plåt) och lägg dem i frysen i cirka en timme. Detta kommer att förhindra att bitarna fryser ihop.
  • Det rekommenderas ofta att använda fryspåsar som behållare för frysta grönsaker. För att undvika onödigt plastavfall rekommenderar vi dock att undvika det. Istället kan du använda återförslutningsbara plastburkar. De är lätta att tvätta och kan användas om och om igen.
  • Du kan också använda tjockväggiga glas eller bomullspåsar för plastfri infrysning. Överfyll inte burkarna eftersom de kan spricka.

Frysta morötter kan förvaras i frysen i upp till nio månader.

Frys in råa eller blancherade morötter

Vill du göra detta snabbt kan råa rotfrukter läggas i en fryspåse och sedan läggas i frysen.

På grund av reaktionen med syre och vatten bleknar färgen på skalade morötter ofta och verkar något mindre smakrik efter att ha tinats.

frysa in råa morötter i en fryspåse

Fortsätter du laga mat efteråt är det inga stora problem. Det är bättre att blanchera dem i förväg istället för att frysa dem.

Denna korta tillagningsmetod har fördelen att den förlänger hållbarheten för morötter med några månader i kallt väder.

Dessutom behålls deras ljusa orange färg utan att näringsämnen går förlorade. För att blanchera kokas en kastrull med osaltat vatten.

Beroende på storleken på morotsbitarna är de delvis kokta i cirka två till fyra minuter. Det är viktigt att se till att detta är en förberedande tillagningsprocess och att morötterna inte ska kokas förrän de är mjuka. Direkt efteråt läggs morotsbitarna i en bassäng fylld med kallt vatten och isbitar.

Detta säkerställer att de inte fortsätter att koka och bibehåller sin färg och konsistens. Kalla morötter kan nu läggas i en fryspåse eller plastlåda.

Om du inte vill att de enskilda bitarna ska frysa ihop kan du ordna dem individuellt på en bricka eller en stor tallrik och ställa dem i frysen för att frysa in.

Efter cirka en till två timmar kan morötterna sedan samlas i en påse. Medan råa morötter kan förvaras i frysen i cirka tre månader, kan hållbarheten för blancherade morötter vara upp till nio månader.

Fler tips och tricks

Rivde för mycket morötter av misstag till morotssallad? Rivade morötter sparar utrymme och kan frysas ihop.

Men efter upptining samlar de på sig vatten, varför de kollapsar lite och smakar mindre fräscht.

I det här fallet kanske de inte längre passar för en rå morotssallad; men de är perfekta för vidare bearbetning till puréer eller soppor.

På tal om soppa: för att förbereda läckra morotsrätter på nolltid efter upptining, kan redan kokt morotspuré också frysas; om den tinas igen kan den omedelbart göras till potatismos och morötter eller morotssoppa utan extra tillagningstid.

Förresten, morötter behöver inte nödvändigtvis tinas om de är avsedda för varma rätter. De kan hällas direkt i grytan i fryst form och tillagas utan smakförlust.

Slutsats: Frys in morötter för längre hållbarhet

Morötter kan frysas råa eller blancheras utan problem. Men i båda metoderna bör det noteras att morötter ändrar konsistens något vid frysning, beroende på tjocklek och lagringstid.

Upptinade morötter är i allmänhet mindre krispiga än råa morötter. De passar alltså inte som råa morotsstavar, men de passar perfekt att sjuda eller koka.

Mer hur man fryser:

blancherade morötter i en fryspåse på en skärbräda av trä på en vit bakgrund

Om du gillade dessa Hur man fryser morötter och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *