Hur man fryser vitlök – hälsosammare steg

Vet du hur man fryser vitlök? Du kommer inte att se tillbaka förrän du börjar frysa vitlök, och du kommer definitivt att inse hur mycket tid du sparar!

Vitlök klassas ofta som en ört, men det är en mycket smakrik glödlampa som liknar lök. Det används i flera rätter såväl som för medicinska ändamål. Färska vitlökslökar kan hittas i din närmaste stormarknad eller odlas i din egen trädgård.

Oavsett om du köpte den i snabbköpet eller planterade den själv, kan du förlänga livslängden på din vitlök genom att förvara den på rätt sätt.

För att bevara din bulkskörd av vitlök eller dra fördel av säsongsbetonad vitlöksförsäljning i din lokala livsmedelsbutik, undrar du ofta hur man fryser vitlök på ett säkert sätt eftersom kryddnejlika ibland gror tills du kan använda dem alla.

Att frysa vitlök är ett perfekt sätt att bevara fräsch smak och förbereda måltider månader i förväg. Detta gör att du slipper den mycket mödosamma peelingen och förberedelserna för vissa människor. Många människor gillar det ofta inte. Också, Ta reda på hur du fryser lök Och Hur man fryser äpplen.

Hur fryser man vitlök?

Att frysa vitlök är väldigt enkelt och mångsidigt. Man kan frysa vitlök på olika sätt.

 1. Hela vitlökslökar
 2. Hela vitlöksklyftor
 3. Hackad vitlök
 4. Vitlökspasta

Efter att ha läst detaljerna om alla dessa metoder kommer du att hitta den som bäst passar dina behov.

Frysa vitlök – The Lazy Way

Det här är ett av mina favoritsätt att frysa vitlök eftersom det låter mig göra vad jag vill efter att ha tinat upp vitlöken. Detta innebär att skära, gallra, mala eller göra vitlökspasta med en mixer och kvarn.

vitlökslökar på en trä skärbräda på en beige bakgrund

Hela vitlökslökar

Välj vitlökslökar av god kvalitet. Ta bort all smuts som du bara kan se genom att gnugga försiktigt. Lägg vitlökarna i en fryspåse utan att skala dem.

Märk frysdatumet på fryspåsarna. Detta är ett viktigt steg; detta låter dig veta hur länge du kan använda den. Lägg fryspåsarna i frysen och använd dem i upp till sex månader.

För att använda, ta helt enkelt bort en vitlöksklyfta, skala och använd som vanligt. Det tar inte lång tid att tina, så om du är försiktig kan du riva eller hacka den medan den fortfarande är frusen.

Hela vitlöksklyftor

Ta bort alla kryddnejlika från lökarna. Kryddnejlika kan eller kanske inte skalas. Det är upp till dig. Jag skalar dem i förväg så att jag inte behöver oroa mig för dem när jag lagar maten.

Lägg dem i en fryspåse eller behållare. Märk frysdatumet på fryspåsarna och lägg dem i frysen. För att använda, ta bort vitlöksklyftorna från frysen och använd dem som vanligt.

Frysa vitlök – metoden för fördröjd tillfredsställelse

Denna metod att frysa vitlök kräver tidigare förberedelse, men du kommer att belönas med en snabbare förberedelseperiod när det kommer till matlagning med fryst vitlök.

Hackad vitlök

Ta bort alla kryddnejlika från lökarna och skala dem. Hacka dem sedan i en matberedare. Kom ihåg att du kommer att lägga till denna vitlök direkt i receptet, så den måste tillagas korrekt.

Lägg den hackade vitlöken i en fryspåse. Se till att breda ut det tunt istället för att lägga det i stora bitar. Du kommer då att vara fri att fly så mycket du vill.

Ta bort all luft från fryspåsarna, förslut dem och markera frysdatum. Lägg påsarna i frysen och frys in.

När du vill använda den, ta ut påsen ur frysen, bryt ut den nödvändiga mängden hackad vitlök och lägg tillbaka resten i frysen.

hackad vitlök på en träskiva i en

Vitlökspasta

Eftersom jag undviker purerad vitlök med olja väljer jag det som en sista preferens. Ta bort de stora gröna skotten från vitlöken och skala dem helt.

Lägg sedan till dem i en mixer eller kraftfull matberedare. Tillsätt olja i en koncentration av 2 koppar olja till 1 kopp vitlök.

Blanda väl för att få en puré. Fyll frysbehållarna till hälften med blandningen och förslut dem. Ställ genast i frysen.

vitlök i matberedare

Kom ihåg att vitlökspurén med olja ska förpackas och frysas så snabbt som möjligt. Det är viktigt att inte lämna purén i rumstemperatur. Du skulle vara säker om du förhindrade tillväxten av bakterien Clostridium botulinum (UCANR).

Detsamma gäller avfrostning; tina purén i kylen innan användning. Det är inte säkert att låta det tina på disken.

vitlökspasta på en plåt

Tips för att frysa vitlök

 1. Välj den bästa ekologiska vitlöken du kan hitta dem i snabbköpet. Fräschare vitlök av bättre kvalitet smakar bättre efter frysning. Vitlöken kommer att vara fast vid beröring, vilket indikerar att den är ny. Se till att det inte finns några fuktiga fläckar, mögel eller grön tillväxt någonstans.
 2. Torka vitlöken efter att du skalat och klippt skotten eller rötterna. Fuktighetskontroll hjälper till att bibehålla en fräsch, stark smak efter frysning.
 3. Som tidigare sagt, använd lufttäta fryssäkra behållare eller påsar som passar dig. Detta tjänar inte bara till att bibehålla den fräscha smaken, utan minskar också risken för brännskador i frysen.

Hur tinar man vitlök?

Du kan tina vitlök på olika sätt:

Det här alternativet fungerar bra oavsett vilken frysprocess du använder. Enda nackdelen är att det aromatiska tar ungefär en timme eller två att tina.

Denna metod är idealisk för frysta lökar eller hela kryddnejlika. Du tar bort så många kryddnejlika du behöver och skivar dem så att de tinar snabbare.

Efter 10 till 20 minuter ska skivorna vara så släta att de kan förädlas ytterligare, till exempel genom att hacka, mala eller använda en vitlökspress. Tänk på att mosad vitlök med olja inte är ett alternativ.

Om du fryser in hackad eller klistrar vitlök kan du alltid lägga den direkt till den rätt du lagar utan att tina den. Tänk på att tinad vitlök ska användas så snart som möjligt.

Hur länge kan vitlök frysas?

Vitlök kan frysas och användas i upp till 6 månader. Du kan förvara den i frysen eller upprätt frys i upp till ett år.

Är fryst vitlök bra för dig?

Att frysa vitlök är ett bra sätt att ha vitlök eller vitlökspasta till hands för hektiska helgmiddagar. Dessutom köper du vitlök i lökar och konserverar dem innan; det sparar också pengar.

Det är mycket billigare än att köpa burkvitlök på den lokala stormarknaden, och smaken av hemgjord fryst vitlök är också mycket bättre.

Hur använder man fryst vitlök?

Vitlöksälskare kommer att vilja prova dessa rätter, inklusive:

Hälsa och näringsfördelar med vitlök

Förutom att förstärka smaken av rätter anses vitlök också vara ett utmärkt naturligt antibiotikum. Även om vitlök är ett mellanmål med lågt kaloriinnehåll, är det inte särskilt högt i de näringsämnen du behöver regelbundet.

Men enligt United States Department of Agricultures MyPlate-rekommendationer är det en av de säkra och hälsosamma ingredienserna du bör använda i din kost.

Färsk vitlök innehåller vitamin C, magnesium, kalium och järn. Vitlök är också en källa till aminosyror (byggstenar av protein) och enzymer, som hjälper kroppen att bygga muskler och bibehålla tarmhälsa.

Vitlök används traditionellt för följande medicinska ändamål:

 • Sjösjuka
 • Blodtrycksregulator
 • Förstoppning
 • Kolik
 • Hosta
 • Stimulerar aptiten
 • Diarre
 • Depression
 • Skador
 • Infektioner
 • Lindring av muskelsmärtor
 • Lindring av menstruationssymptom
 • Hudsjukdomar
 • Feber
 • Reumatism
 • Tarmparasiter
 • Styrka byggnad

De flesta av dessa terapeutiska effekter stöds nu av forskning.

1. Bra för hjärthälsa

Vitlök har visat sig sänka kolesterol och triglycerider. Detta ger hjärtat ett övergripande skydd, som att sänka blodtrycket och kolesterolet. I synnerhet personer med lågt blodtryck är mer benägna att äta vitlök.

2. Kämpa mot förkylningar

Även om bevisen är begränsade tyder vissa studier på att att ta vitlökstillskott minskar risken att bli förkyld.

De antimikrobiella och antibiotiska effekterna av vitlök, som hämmar tillväxten av oönskade organismer, tros vara orsaken.

3. Sänk kolesterolet

Vitlök hjälper också till att sänka dina kolesterolnivåer. Forskningsdeltagare som tog ett vitlökstillskott i fem månader såg deras kolesterolnivåer sjunka.

Engagemang är absolut nödvändigt i detta fall. Effekterna av vitlök tar lite tid att märkas, vilket är fallet med vissa örtbehandlingar, så du måste låta mineralerna och vitaminerna utvecklas i din kropp.

Att använda vitlök i din dagliga rutin är ett bra sätt att utveckla en långsiktig vana som konsekvent stöder din hälsa.

4. Innehåller anti-cancer egenskaper

Det finns gott om bevis som tyder på att vitlök kan bidra till att minska cancer och förhindra dess tillväxt. Vitlökens höga fytokemiska innehåll är ansvarigt för dess anti-cancer och kolesterolsänkande egenskaper.

Fytokemikalier är kemiska föreningar som härrör från växter som skyddar celler från skador som är den främsta orsaken till cancer.

5. Ett kraftfullt antibiotikum

Vitlök innehåller kraftfulla antibakteriella medel som kan hjälpa till att skydda dig mot olika infektioner. Vitlök kan ge ytterligare förebyggande fördelar, men den kan inte användas i stället för medicinsk behandling.

Se även:

Om du gillade den här artikeln om hur man fryser vitlök och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Lämna också ett stjärnbetyg! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *