November 29, 2023
Hur man fryser zucchini – hälsosammare steg

Hur man fryser zucchini – hälsosammare steg

Snälla hjälp mig ! Det finns så mycket zucchini i min trädgård! Hur kan jag förvara dem? För att konservera grönsaker föredrar jag att frysa in dem. Många av oss köper frysta grönsaker, men här ska jag visa hur man fryser zucchini.

Vad är zucchini?

Zucchini, vetenskapligt känd som Cucurbita pepo, är en mångsidig och riklig sommarsquash som tillhör kalebassfamiljen.

Med sin milda, lätt söta smak och mjuka konsistens är zucchini en populär grönsak i olika kök runt om i världen.

Från salta rätter till bakverk, zucchini finns i en rad olika recept, vilket ger en näringsrik touch och fukt till slutprodukten.

Men under högsäsong av zucchini kan överflödet vara överväldigande. Att frysa zucchini är ett utmärkt sätt att bevara färskheten och smaken av denna grönsak för framtida kulinariska äventyr, så att du kan njuta av dess fördelar även när det inte längre är säsong.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av att frysa zucchini, utforska de bästa metoderna för att frysa dem med bibehållen kvalitet, deras olika användningsområden efter frysning och några viktiga tips för att få ut det mesta av denna bekväma konserveringsteknik.

Det finns många sätt att frysa zucchini. Hel zucchini, skivad zucchini, strimlad zucchini och spiraliserad zucchini kan alla frysas. Du har ingen aning om hur lätt det är! Här är en guide för att frysa zucchini, med detaljer om varje metod.

Det finns många fördelar med att odla zucchini och det är en fantastisk grönsak att odla i din trädgård. Detta brukar också ge en bra skörd.

Så om du hittar dig själv med mycket sommarzucchini, kanske du vill veta vad du ska göra med den, så att den inte blir dålig.

zucchini på vit bakgrund

Kan jag frysa zucchini utan att blanchera den?

Du tar upp en utmärkt poäng! Du kanske vill ha en genväg… Och det är möjligt! Zucchini och squash blir dock mosig efter upptining om de inte blancherats.

Därför kan du frysa zucchinin utan att blanchera dem för att använda dem på 2 olika sätt:

  • Den här metoden är bäst om du använder din zucchini för matlagning, så även om den blir mosig när den tinas kan den fortfarande användas.
  • Eller så behöver du inte oroa dig för att den är mosig eller för mjuk om du blandar den i en soppa eller sås.

Hur fryser man zucchini?

Innan du skär din zucchini, bestäm vilka recept du ska använda dem till. Jag fryser in zucchini i skivor, tärningar och som zucchininudlar. Den mest grundläggande och mångsidiga skärningen är skivad.

Kan man frysa zucchiniskivor?

Om du fryser in zucchini, skär den först. De kommer att ta mindre plats i frysen och kan tillagas utan dröjsmål.

Zucchini innehåller också enzymer som kommer att tömma dess näringsämnen över tid, precis som många andra grönsaker. Dessutom kommer grönsaken att mjuknas och missfärgas. Av denna anledning är det en bra idé att blanchera zucchinin först.

I huvudsak innebär blanchering ett kort bad i kokande vatten, följt av ett bad i isvatten. Blanchering kommer också att döda bakterier på din zucchini. Nu kan du lägga dem i frysen när de är blancherade.

Se till att de placeras i fryspåsar i pint- eller kvartsstorlek. Det är bara lättare att förvara dem på det här sättet och de tar mindre plats i frysen när de är rätt ordnade. De kommer också att hålla sig fräscha längre om du inte öppnar samma påse om och om igen.

Frysa zucchini, steg för steg:

  • Ta bort all smuts eller skräp från utsidan av zucchinin genom att tvätta den noggrant.
  • Skär zucchinin i 1/8- eller 1/4-tums tjocka bitar.

blanchera zucchiniskivorna i kokande vatten

  • Koka upp tillräckligt med vatten för att täcka zucchinin i en kastrull. Blanchera zucchinin genom att koka dem i två minuter, vilket gör att de inte missfärgas och blir mosiga.
  • Förbered ett isvattenbad genom att fylla en stor skål med vatten och is och låt zucchinin sitta i vattnet i cirka 1 till 2 minuter.

blanfhrf zucchini i ett isbad

  • Ta bort zucchinin med en hålslev eller låt dem rinna av i ett durkslag. Med en pappershandduk, klappa försiktigt zucchinin så torr som möjligt när den har tömts.
  • Förfrys zucchinin genom att breda ut skivorna på en plåt och ställa in dem i frysen. När den har frysts i 1-2 timmar, överför den till fryspåsarna. Genom att använda den här metoden säkerställer du att din zucchini inte fastnar i en stor, oanvändbar klump.
  • Du kan förvara din zucchini ett helt år i tättslutna fryspåsar.

zucchiniskivor på en plåt

Kan man frysa hel zucchini?

Att ha för många zucchini till hands och inte tid att förbereda dem kan fresta dig att frysa in dem hela.

Zucchini bör inte frysas hel, eftersom den blir svårare att använda när den väl tinats. Jag förstår dock att detta kan vara nödvändigt för att säkerhetskopiera dem snabbt.

Är det möjligt att förbereda en måltid med hel fryst zucchini? Det är tekniskt möjligt, så här är några idéer.

Kan man frysa zucchinihalvor?

Utan tvekan! Använd samma metod som ovan för skivorna!

zucchini skivor och band

Kan man frysa zucchininudlar?

Att frysa zucchininudlar är en annan bra idé. För att göra zoodles, spiralisera dem med en spiralizer (denna är min favorit) och låt dem rinna av i ett durkslag några minuter.

Pappershanddukar kan användas för att absorbera eventuell överflödig vätska, sedan kan du placera dem i enskilda behållare eller smörgåsstora fryspåsar och frysa dem i upp till 6 månader.

När du är redo att använda dina zoodles kan du tina upp dem i rumstemperatur eller i kylen, lägga dem i ett durkslag för att rinna av och sänka ner dem i kokande vatten i några minuter: och voilà! Lägg till din favoritsås!

zucchininudlar i vit skål

Kan man frysa riven zucchini?

Så fort zucchinin är riven, dela dem i små påsar och förvara dem i frysen. Att välja rätt storlek behållare för fryst strimlad zucchini beror på vad du ska använda den till.

Detta är väldigt viktigt eftersom det blir svårt (om inte omöjligt) att separera exakt den mängd du behöver från en bit frysta strimlade grönsaker om de är grupperade i ett stycke. Jag rekommenderar att dela zucchinin i 1-kopps portioner.

Mer hur man fryser:

Om du gillade den här artikeln om hur man fryser zucchini och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Lämna också ett stjärnbetyg! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *