Hur man lagar brunt basmatiris (instant pot)

Har du någonsin undrat hur man lagar brunt basmatiris i Instant Pot? Om du är en risälskare vet du att risets kung är basmati! Vi känner alla till den här och använder den mycket. Men visste du att vit basmati inte är den enda typen av basmati som finns?

Du kan också få brun basmati! Faktum är att brun basmati är mycket hälsosammare än vit. Detta beror på att det inte bearbetas och grodden och kliet tas inte bort från det. Eftersom det är ett fullkorn är fördelarna dämpade. Smaken och aromen också. Upptäck vår samling av Veganska recept på brunt ris Och Vegansk Broccoli Risgryta.

Om du är intresserad av brun basmati, här är allt du behöver veta om brun basmati!

Vad är brunt basmatiris?

Ordet “basmati” kommer från hindi och betyder “doftande päron” eller “drottning av parfymer”. Basmati är en typ av ris som är känd för sin långa livslängd och doft. Det är ett av de mest använda och högsta kvalitetsriserna du kan få.

När det är kokt är basmatiris långt, gott och doftande. Den odlas i Indien och Pakistan och är helt begränsad till ett visst geografiskt område. Detta är en av många anledningar till varför basmatiris är ett populärt val runt om i världen.

Basmatiris finns i två huvudtyper. Du hittar vitt basmatiris, det du brukar använda hemma och som du ser på indiska restauranger. Den andra mindre använda typen är brunt basmatiris.

Enkelt uttryckt är brunt basmatiris detsamma som vitt ris, förutom att det inte är malt. Så vi kan säga att brunt basmatiris är i sin renaste form. Kornen är långa och nästan nålliknande. När du kokar brun basmati är den aromatisk och lite seg i smaken. Dessutom har den också en nötig sida. Varje korn förblir separat och mört. Kort sagt, brunt basmatiris har sin unika smak och är ganska utsökt.

Brunt basmatiris vs vitt basmatiris

Tja, den största skillnaden mellan vitt och brunt basmatiris är bearbetning. Vitt basmatiris bearbetas eller mals. Som ett resultat elimineras groddar, kli och skrov. Brunt basmatiris är dock mindre bearbetat än vitt ris. Som ett resultat är det enda som tas bort skrovet.

När det kommer till smak har brunt ris en nötigare smak än vitt ris.

Eftersom vitt ris bearbetas är det inte lika fluffigt som brunt ris. Även om båda typerna är möra, är den bruna lite segare.

Doften av brunt ris är mer kraftfull än vit basmati, men den märks ändå.

Eftersom groddar och kli inte tas bort i brun basmati har det flera fördelar som inte finns i vit basmati. Båda anses dock vara superkorn, och brun basmati får fler poäng på detta område.

Varför du kommer att älska brunt basmatiris

Tja, du kanske är en risälskare, men vilken typ av ris äter du? Är den vit eller brun? Om du äter vitt ris, prova brunt ris! Detta är ett mycket bättre alternativ och är helt utsökt. Här är några anledningar till varför du bör äta brunt basmatiris:

 • Det är veganskt!
 • Det är glutenfritt
 • Fullkorn
 • Fettfri
 • Låg i kalorier
 • Doftande och har en nötaktig smak
 • Hälsosammare alternativ än vitt basmatiris!

Hälsofördelar med brunt basmatiris

Oavsett om det är vitt eller brunt basmatiris, har basmatiris flera hälsofördelar. Brunt ris sägs dock rankas något över vit basmati när det gäller hälsofördelar. Brunt basmatiris är också känt som superkorn. Hälsofördelarna kommer av att det inte är förädlat eller malt. Här är några hälsofördelar med brunt basmatiris:

 • Framför allt är brunt basmatiris också känt för sina fullkornsegenskaper. Detta beror på att groddar och kli inte tas bort. Så om du föredrar en fullkornsdiet bör du välja brun basmati framför vit.
 • Det är glutenfritt. Därför, om du är allergisk mot gluten, är brunt ris en perfekt lösning.
 • Brunt basmatiris är rikt på kostfiber. Som ett resultat hjälper det till att främja regelbundna tarmrörelser och hjälper matsmältningen.
 • Till skillnad från andra typer av ris innehåller brunt basmatiris mindre stärkelse. Dessutom är dess glykemiska index också lågt. Därför är den idealisk för dem som vill reglera sina blodsockernivåer.
 • Brunt basmatiris är lågt i kalorier. Dessutom är den också fettfri och ett perfekt val för dem som letar efter mat som hjälper till att hantera sin vikt.
 • Det är också kolesterol- och natriumfritt. Så det är ett bra val för människor som lider av hjärtsjukdomar. Det hjälper också till att reglera blodtrycksnivåerna.
 • Den är också rik på vitamin B och vitamin E.
 • Brunt basmatiris är också rikt på mineraler som magnesium, kalium, järn, folat och koppar.
tvätta brunt basmatiris

Hur man lagar omedelbart brunt basmatiris

Problemet med Instant Pot är att den gör allt snabbt. Så om du vill förbereda basmatiris snabbt är Instant Pot den bästa lösningen. Dessutom är det väldigt enkelt att göra brunt ris i en Instant Pot. Här är några steg att följa:

 1. Skölj först riset i ett durkslag för att befria det från alla orenheter.
 2. Lägg sedan det sköljda riset, saltet och vattnet i snabbgrytan. Blanda väl.
koka brunt ris
 1. Stäng locket ordentligt och välj manuellt läge.
 2. Ställ under högt tryck i 22 minuter.
 3. När timern har gått ut, släpp naturligtvis trycket i cirka 15 minuter. Följ snabbversionen efter det.
 4. Ta av locket och fluffa riset med en gaffel.
 5. Tjäna.
brunt basmatiris i Instant Pot

Tips och tricks för matlagning av brunt basmatiris

Här är några saker du bör tänka på när du gör brunt basmatiris:

 • Se till att skölja riset flera gånger tills du blir av med smuts och skräp.
 • Tillsätt 1 msk Earth Balance Veganskt smör för extra smak.
 • Om du vill blötlägga riset innan tillagning, minska mängden vatten till 1 kopp. Så att riset inte blir mosigt.
 • Om du vill att riset ska hålla sig mjukt, tillsätt en matsked olja, gärna olivolja. Du kan också använda veganskt smör.
 • För att ge riset mer smak, använd grönsaksbuljong istället för vatten som matlagningsvätska och rör i 1 matsked Earth Balance Vegan Spread efter tillagning.

Förvaringstips

Du kan förvara överblivet kokt brunt basmatiris i en lufttät behållare i kylen i cirka tre till fyra dagar. Om du vill frysa överblivet ris kan du göra det genom att lägga det i en lufttät behållare. Den håller sig fräsch i upp till en månad.

Presentationsförslag

Du kan servera brunt basmatiris till nästan vad som helst. Här är några idéer:

 • Woka: servera den med din favorit Rörde med grönsaker och uppskatta.
 • Thai curry: Oavsett om det är thailändsk röd curry eller thailändsk grön curry, passar brunt basmatiris perfekt med båda.
 • Kokos curry: Servera den med en läcker krämig kokoscurry och njut av smakerna.

Vanliga frågor om recept

Hur väljer man brunt basmatiris?

Brunt basmatiris är lätt att hitta och är lätt tillgängligt i alla livsmedelsbutiker eller online. Även om kvaliteten är oöverträffad, när du köper brunt basmatiris, se till att riskornen är långa och inte trasiga. Dessutom sägs det att ju äldre ris, desto mer smak och arom har det. Så oroa dig inte om förpackningsdatumet är äldre. Det enda du behöver oroa dig för är att bönorna är intakta.

Vad är skillnaden mellan brunt basmatiris och vitt basmatiris?

Vitt basmatiris bearbetas eller mals. Som ett resultat elimineras groddar, kli och skrov. Brunt basmatiris är dock mindre bearbetat än vitt ris. Som ett resultat är det enda som tas bort skrovet. Det betyder att brunt ris har en nötigare smak och större näringsvärde.

Andra Instant Pot Recept

 1. Instant Pot Jamaicanskt ris och ärter
 2. Vegan Instant Pot Black-Eyed Peas
 3. Snabbpotatissoppa
 4. Instant Pot Vegansk kyckling och ravioli
omedelbar pottversion av basmatiris i vit skål på vit bakgrund

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *