Indian Sambar – Hälsosammare steg

Sambar är en välkänd klassisk linsrätt gjord på grönsaker, tamarindvatten och indiskt kryddpulver. Det är ett bra tillbehör som ofta serveras till sydindiska frukostar och middagar. Sydindiska rätter är ofullständiga utan sambar.

Sambar, en rejäl gryta tillagad med gula linser, grönsaker och massor av doftande kryddpulver, är en bas som serveras till varje måltid i alla sydindiska hem. Den tillagas med kryddor som kryddpulver, paprika och gurkmeja. Den smakrika linscurryn passar perfekt med ångande idlis, vada, dosa eller till och med enkelt ångat ris.

Den är både hälsosam och näringsrik, eftersom den är rik på protein och andra ämnen som vitaminer och mineraler. Sambar gör en komplett måltid när den äts med ris eller idli.

Sambar recept

Jag använder ofta detta recept för att göra sambar eftersom det är ett idiotsäkert sätt att säkerställa att grönsakerna och linserna tillagas perfekt. Som ett resultat kommer du inte att få dåligt kokta linser eller mosiga grönsaker. Att göra sambarrecept på detta sätt är också enkelt.

Vanligtvis blandar jag antingen några olika grönsaker från listan nedan eller lägger bara till en sak till sambaren. Jag inkluderade blomkål, okra, morötter, potatis, ärtor och aubergine i min sambarrätt.

Varje hus erbjuder ett unikt sambarrecept med varierande preferenser när det gäller tjocklek, konsistens och smak. Vissa föredrar tjocka grönsaker, medan andra gillar en slät konsistens. Nivån av kryddighet är också subjektiv, med vissa föredrar en starkare syra än andra.

Scrolla ner för det detaljerade receptet, men jag ber dig att inte ignorera informationen som ingår i texten..

Ingredienser:

 • Gula linser – I detta recept har chana dal använts. Men du kan använda nästan vilken typ av lins som helst för att göra den här rätten, som masoor, tur eller toor eller moong. Du kan också kombinera dem.
 • Blandade grönsaker – När du förbereder sambar kan du lägga till olika sorters grönsaker. Morötter, aubergine, okra, potatis, ärtor och blomkål brukar jag lägga till. För att få en annan smak varje gång kan du ändra grönsakerna du lägger till sambaren.
 • Salt – Jag använde rosa salt, du kan använda vilket salt som helst.
 • Gurkmeja – Ger rejäl smak och den där distinkta gula färgen.
 • Paprikapulver – Smaken av paprika är söt och kryddig. Det är ett bra sätt att lägga till lite rök och krydda till dina rätter.
 • Garam masala – En perfekt blandning, som ger en touch av smak.
 • Tamarindpasta – Tamarind är en nyckelkomponent i sambar. Du kan göra ditt eget tamarindvatten genom att blötlägga tamarind i ½ kopp vatten. Det kommer så småningom att mjukna tillräckligt för att kunna användas. Filtrera den innan du lägger till den. Eller använd en från affären (ca 2 msk tamarindpasta utan kärnor).
 • Olja – Jag använde olivolja till detta recept. Den är full av hälsosamma fetter och är ett perfekt val. Istället för olivolja, använd smält veganskt smör. Det är riktigt läckert!

Hur gör man indisk sambar?

 1. Tvätta och blötlägg de gula linserna.
 2. Koka linserna med salt och gurkmeja.
 3. Tillsätt grönsakerna, tamarindvatten, jaggery och alla kryddorna.
 4. Koka på låg värme tills grönsakerna är kokta.
 5. Förbered ett hopkok, värm lite olja och tillsätt paprika.
 6. Häll het olja över sambaren och njut av med ångat ris och dosa.

Hur serverar man Sambar?

Den serveras vanligtvis med ångande ris, medu vadai, dosa, idli eller uttapam. Konsistensen på Sambar kan justeras och serveras med all mat du lagar. Idli, dosa och medu vada serveras med sambar som är något tunn i konsistensen. Sambar serveras vanligtvis med rykande ris och har en medel till tjock konsistens.

Förvaring och matrester

Sambar bör endast förvaras i kylen ett dygn. Efter kylning kommer dess konsistens att tjockna något. Tillsätt lite vatten, rör om till önskad konsistens och värm i en kastrull.

Experttips för att göra den bästa Sambaren

Om du använder några av de användbara tipsen jag har gett nedan, kan du förbereda en otroligt smakrik och läcker sambar.

 • Matlagning av grönsaker: Grönsaker ska alltid kokas tills de är mjuka men hela. De ska inte gå sönder eller förvandlas till mos. Så lägg till grönsaker som kokar långsammare när du lagar mat. Undvik att över- eller underkoka dem.
 • Tamarind: Sambar tamarindsmak är en av mina favoritsmaker. Så jag gillar att använda mycket av det eftersom min familj också gillar kryddiga rätter.

Men du kan säkert minska mängden efter din smak. Om du gillar mer krydda, lägg till det; om du föredrar mindre syra, minska den.

 • Konsistens: Justera konsistensen på rätten efter dina önskemål. Tillsätt mer vatten om du föredrar en tunnare konsistens, eller mindre vatten om du föredrar en tjockare men hällbar konsistens.

Var också noga med att inte tillsätta för mycket vatten. Annars, för att få önskad smak och smak i denna situation, kan du behöva lägga till ytterligare sambarpulver.

 • Linskvalitet: Använd alltid färska, högkvalitativa gula linser. Fräschare dal smakar bättre och tillagas snabbare. Linser kan blötläggas i en timme innan tillagning för en snabbare tillagningstid. Använd opolerade linser för optimal smak och näring.

Variationer av sambar

Sambar kan tillagas på olika sätt. Varje region i södra Indien har sin egen version, från användningen av olja till antalet och typerna av kryddor som ingår i receptet.

 • Använd en av följande oljor: kokosolja, sesumolja, jordnötsolja eller raffinerad olja.
 • I Tamil Nadu används gingelly, ett annat namn för sesamolja. Gingellyolja framställs av orostade sesamfrön och har en mycket distinkt smak och smak från rostad sesamolja i asiatisk stil. Kokosolja används flitigt i Kerala.
 • I det här receptet har jag inte tagit med någon grön chili. Du kan använda den så mycket du vill eller ignorera den helt. Det finns egentligen ingen fast regel.

Mina andra indiska favoritrecept

Vanliga frågor

Kan jag använda andra sorters grönsaker?

Att lägga till grönsaker till sambarrätten lägger till ytterligare en smak- och smakfaktor. Smaken kommer därför att variera beroende på vilken typ av grönsaker som används. Själv föredrar jag en blandning av aubergine, okra, rädisor, ärtor, blomkål, butternut squash, pumpa, schalottenlök, potatis eller morötter.

Hur smakar Sambar?

Smaken av Sambar varierar beroende på vilka ingredienser som används, till exempel i Karnataka där jaggery läggs till sambarpulver för en subtil söt smak. Duva ärtlinser, såsom tur dal, arhar dal och tuvar dal, används vanligtvis för att förbereda sambar.

Vilka är de bästa linserna för att göra Sambar?

Tur dal har alltid använts för att göra sambar (duvan ärtlinser eller arhar dal).

Sambhar kan tillagas med alla typer av linser, inklusive masoor dal eller moong dal (gul eller orange).

Du kan också använda en blandning av tur och masoor dal. Ibland gör jag också min egen med bara mung dal.

Ett annat alternativ är att kombinera moong dal med tuvar dal.

Helmånbönor och svartögda bönor används också i vissa varianter.

Varför är Sambar så bra?

Mat som är rik på fiber är bra för kolesterolet och hjärtat. Järn, zink, folsyra och magnesium är några av de vitaminer och mineraler som dalgrytan är rik på. Sambar är nyttig inte bara för att den innehåller linser och grönsaker, utan också för att den innehåller ett brett utbud av örter och kryddor. .

Hur många typer av Sambar finns det?

Vissa recept inkluderar kokosnötsbaserad pasta eller pulver, som Arachuvita Sambar och Kerala Style Varutharacha. Mysore Sambar och Udupi Sambar är kända sorter av Sambar från Karnataka, Indien.

Lägga sambar i lager i en panna

Om du gillar och uppskattar det här receptet, tveka inte att lämna en kommentar för att låta mig veta vad du tycker.

Om du gillade den här artikeln om indiska Sambar och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *