November 29, 2023
Instant mexikanskt ris – hälsosammare steg

Instant mexikanskt ris – hälsosammare steg

Detta Instant Pot mexikanskt risrecept erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att få perfekt fluffigt och smakrikt brunt ris, vilket gör det till ett utmärkt tillbehör till olika huvudrätter. Detta mexikanska bruna ris är veganskt och glutenfritt!

instant mexikanskt ris i vit skål på träbord

I maj hade min familj och jag chansen att resa till Cancun, Mexiko, och vi bodde på det charmiga Resorthotell i Riviera Maya och jag hade en underbar och avkopplande tid där.

Vi njöt av de varma och vänliga människorna, besöket i Mayaruinerna och maten så fräsch och full av smak. Jag kan inte vänta med att återvända.

Ett av tillbehören till våra många utsökta måltider under vår vistelse var mexikanskt ris. Nu när jag är tillbaka var jag absolut tvungen att återskapa den otroliga smak jag upplevde.

Att använda Instant Pot sparar mycket tid i detta recept. Om du älskar att använda din Instant Pot, vill du kolla in min Snabb linssoppa, Omedelbar jamaicanskt ris och ärterOch Omedelbar delad ärtsoppa!

Hälsofördelar med ris

Ris är en basföda i nästan alla kulturer. Alla kan vanligtvis tänka på en speciell risrätt som vanligtvis tillagades av deras familj för att åtfölja måltider eller för speciella tillfällen, min är naturligtvis Jamaicanskt ris och ärter.

Anledningen till att detta är en bra basföda är att den innehåller mycket kolhydrater. Kolhydrater demoniseras nu i vårt samhälle, men våra förfäder ansåg att de var en viktig energikälla.

Våra kroppar behöver kolhydrater för att fungera, och de är i allmänhet den enklaste och billigaste matkällan. Hela civilisationer skulle uppleva hungersnöd och många skulle dö eftersom basgrödor misslyckades och inte kunde överleva på andra livsmedel.

Brunt ris är originalkornet när det inte har bearbetats genom att ta bort kli och groddar. Dessa delar, i kombination med endospermen, gör brunt ris till en bra energikälla. Detta beror på att det inte bara innehåller kolhydrater, utan det innehåller även fibrer, vitaminer och mineraler.

Daevyd Mexiko

Varför du kommer att älska detta recept

 • Perfekt mjukt ris: Det här receptet använder Instant Pot för att få perfekt fluffiga och separerade korn, och undviker de vanliga fallgroparna med klibbigt eller mosigt ris.
 • Enkla ingredienser: Med basingredienser som brunt ris, lök, vitlök, spiskummin, tomatsås och grönsaksfond är det lätt att skapa en smakrik tillbehör.
 • Mångsidigt stöd: Den milda, mångsidiga smaken av detta mexikanska ris passar bra med en mängd olika huvudrätter, vilket gör det till ett utmärkt komplement till din måltidsrepertoar.
 • Vegansk och glutenfri: Detta recept är veganskt och glutenfritt och tillgodoser olika kostpreferenser och behov.

Instant Pot mexikanskt risrecept

 • Långkornigt brunt ris: Huvudingrediensen och källan till kolhydrater, som utgör grunden för rätten. Jag använde Trader Joe’s Jasmine Brown Rice, en av mina favoriter, för att göra detta recept. Basmati brunt ris eller något annat långkornigt brunt ris kommer också att fungera för denna enkla och smakrika maträtt.
 • Olivolja: Används för att fräsa lök, vitlök och spiskummin, förstärker smaken och förhindrar att den fastnar.
 • Lök: Tillsätter aromatiska och salta toner till ris.
 • Vitlök: Ger en söt, jordig smak.
 • Kummin: Tillsätter en varm, lätt rökig krydda till rätten.
 • Tomat sås: Ger en subtil tomatsmak och bidrar till den övergripande färgen och konsistensen.
 • Grönsak Buljong: Tillför fukt och smakdjup till ris.
 • Salt: Förbättrar den övergripande smaken och kryddningen av rätten.

För hela listan över ingredienser, scrolla ner för att se receptkortet i slutet av artikeln.

Hur man lagar mexikanskt ris i en snabbgryta

Jag gillar inte grötigt ris och gör sällan risotto eller lagar med kortkornigt ris av denna anledning. Jag älskar fluffigt ris och jag tror att det finns en konst att göra det perfekta riset, inte för blött eller för torrt, med varje korn fluffigt och separat.

Så om du har problem med att göra ris som är fluffigt och inte klibbigt och mosigt, använd riset omedelbar pott är för dig!

 1. Anslut din Instant Pot till eluttaget och tryck på Saute-inställningen för att börja värma upp den. Tillsätt olivoljan, och när den värmts upp efter några sekunder, tillsätt lök, vitlök och spiskummin. Koka i 2 minuter, rör om. Rör ner riset och stek i ca 4 minuter till.
 2. Tillsätt tomatsåsen och rör ner i blandningen så att den täcks helt. Tillsätt grönsaksbuljongen och saltet. Växla Instant Pot till knappen Håll varm/Avbryt. Täck Instant Pot med locket, se till att vredet är inställt i stängt läge. Tryck nu på knappen Manuell och skärmen kommer att säga PÅ. Klicka på + plus-knappen tills den är inställd på 22 minuter på högt tryck. Du kan gå undan och låta Instant Pot göra sitt jobb.
 3. I slutet av de 22 minuterna, låt Instant Pot Natural släppa sitt tryck i 5 minuter. Därefter vrider du vredet till Vent och låter den snabbt släppa det återstående trycket.
 4. När ångan är helt släppt kan du nu öppna Instant Pot. Rör om ditt ris med en gaffel (inte en sked!) och servera.

Recepttips

 • Skölj brunt ris noggrant innan du använder det. Detta hjälper till att ta bort överflödig stärkelse och förhindrar att riset blir för klibbigt.
 • När din Instant Pot gör sitt jobb kommer du att höra några väsande ljud, men få inte panik; Detta är helt normalt.
 • Var försiktig när du släpper ut ånga från Instant Pot. Använd en trasa eller handduk för att täcka ventilen, eftersom het ånga kommer ut. Låt trycket släppa naturligt i 5 minuter innan du använder snabbfrigöringsmetoden.
 • Efter tillagningsprocessen, använd en gaffel för att fluffa instant pot mexikanskt ris. Undvik att använda en sked, eftersom riset kan klibba ihop.

Byten och variationer

 • Blandade grönsaker: Tillsätt en blandning av tärnad paprika, majs och ärtor till riset för en färgstark och näringsrik boost.
 • Sofrito sås: Byt ut tomatsåsen mot hemgjord eller köpt sofritosås för en mer komplex och aromatisk smak.
 • Spicy Kick: För värmefantaster, tillsätt hackade jalapeños eller en nypa cayennepeppar för att piffa upp rätten.
 • Svarta bönor: Rör i kokta svarta bönor för en version av mexikanskt ris som innehåller mycket protein och fiber.
 • Limeskal: Förstärk smaken med en touch av färsk limeskal, som ger en saftig, citrusaktig ton.
instant pot mexikanskt ris i vit skål

Förvaringstips

Kylskåpsförvaring: Låt riset svalna till rumstemperatur och överför det sedan till en lufttät behållare. Förvara den i kylen i upp till 3-4 dagar.

Värm upp i mikron eller på spisen med lite vatten för att behålla fukten.

Frysförvaring: Om du vill förvara det längre, kyl riset helt, dela det i fryssäkra behållare eller påsar och ta bort så mycket luft som möjligt för att förhindra frysbränna. Märk med datum. Ris kan frysas i upp till 2-3 månader.

Tina den i kylen över natten och värm upp den om det behövs.

Återuppvärmning: Vid återuppvärmning kan du tillsätta lite grönsaksfond eller vatten för att återställa fukten till riset, eftersom det kan torka ut i förvaring.

Presentationsförslag

Eftersom detta mexikanska bruna ris inte har en alltför stark smak, oavsett vilken huvudrätt du serverar, kommer det att vara mittpunkten i din måltid! Det är jättegott serverat med min Jackfruit Carnitas Och Guacamole.

Vanliga frågor om recept

Varför behöver jag en Instant Pot?

Jag använder min Instant Pot nästan dagligen; förutom min mixer är det nu min mest använda kökspryl. Om du är upptagen, vilket de flesta mammor är, är det en bra idé att ha en Instant Pot. Du kan ställa in Instant Pot och gå och oroa dig för något annat. Det håller till och med rätten varm i timmar!

Är mexikanskt ris hälsosamt?

Ja, det här mexikanska snabbriset är en hälsosam rätt eftersom det huvudsakligen består av långkornigt brunt ris och innehåller grönsaksbuljong och en liten mängd olivolja. Den är också vegansk och glutenfri, vilket gör den till en näringsrik och mångsidig tillbehör.

Kan jag använda vanligt vitt ris istället för långkornigt brunt ris?

Långkornigt brunt ris rekommenderas för dess näringsvärde, men vitt ris kan användas som ersättning. Tänk på att tillagningstid och vätskebehov kommer att vara olika, så justera därefter.

Vad kan jag använda istället för grönsaksfond?

Du kan använda vatten med en grönsaksbuljongtärning eller pulver som ersättning för grönsaksfond.

Andra Instant Pot Recept

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *