Karhi Pakora – Hälsosammare steg

Prova detta goda och läckra karhi pakora-recept: knapriga fritter doppad i en kryddig, salt och syrlig yoghurtbaserad curry. Så gott med ångat ris eller tunnbröd!

Karhi Pakora är en populär och läcker rätt från den indiska subkontinenten, särskilt Pakistan och norra Indien. Karhi chawal är särskilt mycket känd och älskad i Punjab. Det är svårt att ignorera om du är uppvuxen här i det här området.

Det är en kombination av en smakrik och syrlig curry gjord av grammjöl och krispiga frittor gjorda av grammjöl som lagts till den. Denna rätt serveras vanligtvis med ångat ris eller het roti.

Även om det tillagas olika i olika delar av landet, så finns det ingen standardmetod. Men en sak som förenar dem alla är användningen av grammjöl (besan).

Se också, Spenat Pakora Och Bakad potatis Pakoras

Som alltid föreslår jag att du läser hela artikeln för användbara tips och tricks. Du kan dock hitta det detaljerade receptet nedan med de exakta ingredienserna och steg-för-steg-instruktioner.

Hur smakar Karhi Pakora?

Jämfört med den typiska bruna/röda nyansen hos de flesta rätter i pakistansk stil SER Kadhi Pakora otroligt annorlunda ut. Om en Kadhi Pakora tillagas rätt – lång och långsam, med alla rätt ingredienser – ska den smaka som:

 • Kryddig med en syrlig touch. Yoghurt är tänkt att vara källan till den syrliga smaken, men om du inte vill göra Karhi med surmjölksyoghurt kan du byta ut den veganska yoghurten mot mjölkyoghurt och tillsätta citronsaft efter smak.
 • Gurkmeja, spiskummin och koriandermjöl får puttra länge med såsen, vilket ger en djup smak förutom kryddighet.
 • Ahh, tadkan, tadkan! Rättens dominerande och distinkta smaker av lök, tomat och ingefära och vitlök går så perfekt ihop. Detta ger allt en rik smak som passar bra med basens kryddighet. Karhi pakoras är mjuka och lätta, inte tunga och mosiga.

Varför kommer du att älska att prova detta Karhi Pakora-recept?

Jag är säker på att du kommer att älska att prova detta karhi pakora-recept eftersom:

 • Det är otroligt enkelt och lätt att göra.
 • Den är syrlig, kryddig, krämig, tröstande och full av smak.
 • Den består av krispiga och välsmakande pakoras.
 • Det smakar precis som vad du får på din favorit indiska eller pakistanska dhaba (restaurang).
 • Det är en bra proteinkälla tack vare användningen av kikärtsmjöl.
 • Det intas vanligtvis under de kallare månaderna och hjälper till att förhindra förkylningar och hosta.
 • Detta blir fantastiska rester eftersom de smakar ännu bättre dagen efter!
 • Det är mycket anpassningsbart. Du kan tillsätta mer eller mindre kryddor beroende på dina smaklökar.

Ingredienser för kahri pakora

Ingredienser till Karhi Pakora

För Karhi:

 • Viktiga ingredienser: Vegansk yoghurt, grammjöl och vatten är de väsentliga komponenterna i alla karhi-recept.
 • Masala: För att göra denna karhi tillsätter jag också gärna lök-tomat-ingfära och vitlöksmasala (tadka). Detta ger en dhaba-liknande smak. Du kan lägga till curryblad om du har.
 • Kryddor: Du behöver bara några viktiga kryddor inklusive gurkmejapulver, korianderpulver, röd chilipulver och salt. Du kan lägga till senapsfrön och bockhornsklöverfrön för mer smak.

För Pakora:

 • Grundläggande ingredienser: För att förbereda pakorasen använde jag grammjöl, potatis, lök, korianderblad och grön chili som basingredienser.
 • Kryddor: Jag använde spiskumminpulver, korianderpulver, salt och rött chilipulver.
 • Olja: Olja för att steka och göra tadka (masala) Jag använde avokadoolja, dock kan du använda vilken olja som helst.

Hur gör man Karhi Pakora?

Här är ett recept för att göra karhi pakora hemma:

 1. För att förbereda karhi, vispa ihop yoghurt, grammjöl, gurkmejapulver, röd chilipulver, korianderpulver och salt i en skål. Vispa tills den är slät.
 2. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller kastrull på medelvärme. Tillsätt ingefära vitlökspasta och hackad lök och fräs i några minuter tills löken är lite gyllene. Tillsätt de hackade tomaterna och fräs i några minuter tills grönsakerna är mjuka och gyllene.
 3. Tillsätt yoghurt- och kikärtsmjölblandningen i pannan och rör om väl. Tillsätt 1/4 liter vatten och blanda väl. Koka upp blandningen, sänk sedan värmen till låg och låt sjuda i cirka 15 till 20 minuter, rör om då och då tills karhien tjocknar.
 4. För att förbereda pakora, blanda grammjöl, röd chilipulver, spiskumminpulver, korianderpulver och salt i en skål. Tillsätt gradvis vatten och blanda till en tjock pasta. Hetta upp olja i en kastrull och häll ner skedar smet i den heta oljan. Stek pakororna tills de är gyllenbruna, ta sedan bort dem med en hålslev.
 5. Tillsätt pakoras till grammjölkarhi och låt dem sjuda i karhi i några minuter tills de är mjuka och helt täckta av curryn. Servera varmt med ångat ris eller roti. Uppskatta!

Förvaringsinstruktioner

 • Pakora karhi kan förvaras i kylen i 4-5 dagar om den förvaras i en lufttät behållare.
 • Överbliven pakora kan förvaras i kylen i 3 till 4 dagar om den förvaras i en lufttät behållare.
 • Du kan frysa den i omgångar i en lufttät behållare i ungefär en månad. För att frysa denna curry, föreslår jag att frysa karhi och pakora separat i olika behållare för att behålla smakerna och konsistensen.
 • Ta helt enkelt bort behållaren, lägg den frysta karhi i en panna och låt den koka tills den bubblar eller så kan du värma den i mikrovågsugnen.
 • Eftersom karhi är gjord av yoghurt och grammjöl tjocknar den när den förvaras i kylen. Tillsätt därför en liten mängd vatten (eller efter behov) under konstant omrörning tills det inte finns några klumpar medan du värms upp i en kastrull på spisen.

Receptanteckningar:

 • Använd grammjöl av hög kvalitet (besan).
 • Pakoras ska alltid tillsättas precis innan servering. Om du föredrar mjuka pakoras kan du sjuda dem i Kadhi i fem minuter.
 • Använd alltid låg värme för att förbereda kadhi. Kadhi innehåller yoghurt, så om du kokar den på hög eller medelhög värme kommer yoghurten att stelna. Dessutom kommer du inte ha en slät och krämig konsistens.
 • Att temperera karhi är ett valfritt steg, du kan temperera karhi med spiskummin, curryblad och torkad grön chili.
 • Denna karhi serveras bäst med mjukt ångat ris.
 • Kom ihåg att temperera den frusna karhi under återuppvärmning.

Tips om Pakora

 • Sprödheten i pakora kommer från mängden vatten i smeten – om smeten är för rinnig, kommer du att sluta med blöta pakoras. För att undvika detta, se till att tillsätta lite kikärtsmjöl om det verkar rinnande.
 • Se till att grönsakerna skivas tunt så att pakodorna förblir lätta och krispiga.
 • Stek alltid pakodorna på medelvärme för att säkerställa att grönsakerna kokas väl och att pakodorna blir krispigare.
 • Istället för att steka pakoran i olja kan du göra den i pannan eller till och med luftsteka den. Resultatet är ett krispigt, utsökt mellanmål som smakar som den äkta varan utan att kännas som en oljefläck i munnen. Vi lovar att du kommer att älska det!

kahri pakora i vit skål

Vanliga frågor

Vad är Karhi Pakora gjord av?

Karhi Pakora är beredd med grammjöl (besan) och yoghurtblandning med baskryddor och aromater. Efter det får den puttra tills den blir fyllig och krämig. Att göra karhi kräver sjudning eftersom besan ska vara väl tillagad och helt ha tappat all sin råa smak och doft.

Är grammjöl (Besan) hälsosamt?

Ja! Grammjöl är mycket hälsosamt.

 • Det främjar näringsupptaget och är fördelaktigt för tarmhälsa.
 • Grammjöl är rikt på kalcium och därför bra för benhälsan.
 • Det är fördelaktigt för diabetes eftersom det minskar insulin och blodsocker.
 • Det rika fiberinnehållet i grammjöl kan hjälpa till att minska fettnivåerna i blodet. Dessutom innehåller den resistent stärkelse, en typ av fiber som är förknippad med många hälsofördelar.
 • Kikärtsmjöl kan minska aptiten genom att kontrollera hungerhormonet ghrelin.
 • Antioxidanterna som finns i kikärter kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler. Mängden skadlig akrylamid i bearbetade måltider verkar minska när kikärtsmjöl används.

Dessutom är grammjöl glutenfritt, så det fungerar bra som vetemjölsersättning. Så denna läckra karhi pakora-rätt är hälsosam när den konsumeras med måtta.

Vad är Pakora?

Pakoras är en klassisk rätt från den indiska subkontinenten som har glädjat miljontals människor i generationer. Pakora-smeten tillagas genom att blanda grammjöl (även känt som grammjöl eller besan) med en mängd olika kryddor och hackade grönsaker som lök, blomkål, potatisjord, spenat, aubergine, chilipeppar och korianderblad (koriander). De kan också tillagas med fisk eller kött. Den steks sedan i olja för att skapa krispiga munkliknande snacks.

Är Pakora en skräpmat?

De är en vanlig gatumat och finns också i varje hushåll. Pakoras steks i massor av olja även om de tillagas med grönsaker, grammjöl och kryddor; de anses fortfarande vara skräpmat.

Är Kadhi Pakora vid god hälsa?

Nej, eftersom det innehåller stekt mat är detta recept inte lämpligt för diabetiker, hjärt- och viktminskning. Eftersom stekning ökar oljeupptaget ökar dina fettnivåer.

Hur gör man denna Karhi hälsosammare?

När du förbereder detta karhi-recept kan du använda mindre olja. Pakoras kan tillagas i en airfryer, eller lite olja kan läggas i en appam panna för att förbereda dessa pakoras. När du använder en airfryer för att göra pakoras, tillsätt olja till smeten. Du kan hoppa över släckningen.

Andra veganska recept

 1. Vada Pav
 2. Grammjöl tunnbröd
 3. Rova ärter Bhujia
 4. Morot, ärta och potatis Bhaji
 5. Pumpa Bhaji

Överlägg kahri pakora recept i vit skål med ris på grå bakgrund

Om du gillar och uppskattar det här receptet, tveka inte att lämna en kommentar för att låta mig veta vad du tycker.

Om du gillade den här artikeln, Karhi Pakora, och jag skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få även rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *