November 29, 2023
Lätt Teriyaki Tofu – Nora Cooks

Lätt Teriyaki Tofu – Nora Cooks

Teriyaki Tofu är en snabb och enkel middag, snabbare än avhämtning! Serveras med ris och broccoli, teriyaki-borstad tofu är mör, krispig och så tillfredsställande.

svart tallrik med broccoli, ris och tofu brun sås på grå bakgrund

Alla kommer att älska denna Teriyaki Tofu till middag! Krispiga gyllene tofu-rutor är belagda med en klibbig, välsmakande och söt hemlagad teriyakisås och läggs över vitt ris med kokt broccoli. Toppad med sesamfrön och salladslök är det ett tillfredsställande, enkelt och smakrikt alternativ för dina vardagsmiddagar.

Om du tror att du inte gillar tofu antar jag att du aldrig har förberett det ordentligt! Jag uppmuntrar dig att prova några av mina läckra recept (inklusive detta recept), som välsmakande marinerad tofu, krispig bakad tofu eller min favorit: sesamtofu.

Denna veganska Teriyaki-tofu är:

 • Gjord med superenkla ingredienser och SÅ gott!
 • Klar på cirka 30 minuter.
 • Flexibel – Stek eller koka tofun i pannan, dubbla eller tredubbla receptet efter behov.
 • Riktigt lätt att göra glutenfri.
 • Perfekt för måltidsförberedelser med veganskt stekt ris och grönsaker vid sidan av.

Hur man gör enkel Teriyaki Tofu

Tryck först på tofun

Kom ihåg: tryck på tofun innan du börjar! Du kan göra detta i förväg, kanske på helgen, så att du inte behöver stressa på hektiska vardagskvällar. Eller köp den mycket fasta tofusorten, som inte behöver pressas.

Pressa tofun genom att linda in den i en ren trasa. Lägg en tallrik eller panna ovanpå den inslagna tofun och lägg några tunga böcker eller en gjutjärnspanna ovanpå. Låt tofun pressa i 20 till 30 minuter.

Gör teriyakisås

Blanda sedan alla ingredienserna till teriyakisåsen i en liten skål, förutom majsstärkelsen. Rör om och ställ åt sidan.

teriyakisås i vit skål på grå bakgrundteriyakisås i vit skål på grå bakgrund

Förbered den knapriga tofun

När tofun är pressad skär du den i lagom stora bitar (eller skär den helt enkelt i rutor, rektanglar eller trianglar). Lägg den i en stor skål och ringla över sojasås. Rör försiktigt, strö sedan över majsstärkelse och rör om försiktigt igen, var noga med att inte smula sönder tofun eftersom den skulle vara skör.

tofubitar i en skåltofubitar i en skål

Värm en stor nonstick-panna över medelhög värme och tillsätt oljan för att belägga pannan. Stek tofun i pannan tills den är gyllene och krispig på alla sidor.

tofu stekt i en grå pannatofu stekt i en grå panna

När tofun är gyllene, sänk värmen. Rör om teriyakisåsen igen innan du häller den i pannan med tofun. Koka upp och koka några minuter.

Blanda majsstärkelsen med vatten i en liten skål och häll i kastrullen. Rör hela tiden tills såsen tjocknar.

Bakad tofu istället för stekt i pannan

Ibland gillar jag att laga tofun istället, speciellt om jag fördubblar eller tredubblar receptet för min familj på 5.

Värm ugnen till 400 grader F och klä en stor plåt med bakplåtspapper.

Skär tofun i bitar och lägg den sedan i en stor skål tillsammans med sojasås och majsstärkelse. Kasta försiktigt för att täcka. Ordna tofun jämnt på den förberedda pannan. Grädda i ca 15 minuter, vänd sedan bitarna. De ska vara lätt brynta och krispiga. Förbered såsen på spisen och tillsätt sedan tofun.

Istället för att steka den i pannan eller ugnen kan du även förbereda denna tofun i airfryern och sedan blanda den med såsen som tillagas på spisen.

stor grå panna innehållande teriyaki tofu, bitar med sesamfrön och salladslökstor grå panna innehållande teriyaki tofu, bitar med sesamfrön och salladslök

Serveringsförslag

Ett snabbt och enkelt sätt att servera teriyaki tofu är att placera den över en skål med brunt eller basmatiris med ångad eller rostad broccoli vid sidan av. Blomkål, morötter, bok choy, gröna bönor eller sparris skulle också vara gott som tillbehör.

Teriyaki tofu har många andra användningsområden om du vill piffa upp saker och ting. Istället för att toppa den med en skål med ris, släng tofu i veganska röror, teriyaki-nudlar eller på egen hand med en sida av stekt ris.

Vanliga frågor

 1. Är det glutenfritt? För att göra glutenfri teriyaki tofu, byt ut sojasåsen mot glutenfri tamari.
 2. Kan jag göra det med mindre salt? Du kanske upptäcker att tofun bara är lite salt från sojasåsen. Att använda en sojasås med låg natriumhalt hjälper till att minska mängden natrium i receptet. Eller ersätt lite soja med vatten för att minska natriumhalten ännu mer.
 3. Kan jag förbereda det i förväg? Självklart! Du kan förbereda hela måltiden några dagar i förväg och sedan värma upp tofun i en panna. Tofun blir inte lika krispig men den funkar. Eller helt enkelt förvara den beredda såsen i kylskåpet, koka sedan tofun och tillsätt såsen.
 4. Hur länge varar detta? Överbliven teriyaki tofu kommer att hålla sig fräsch i kylen i cirka 4 eller 5 dagar. Tekniskt sett kan du frysa det, men tofun kommer att ha en helt annan konsistens. Om det behövs kommer det att fungera.
tallrik med vitt ris och brun tofu med sås och sesamfröntallrik med vitt ris och brun tofu med sås och sesamfrön

Letar du efter fler fantastiska tofumiddagar?

 • Tryck på tofun: Pressa tofun genom att slå in den i absorberande papper (eller en ren, torr trasa). Lägg en tallrik eller panna ovanpå den inslagna tofun och lägg några tunga böcker eller en gjutjärnspanna ovanpå. Låt tofun pressa i minst 20 minuter eller upp till en timme.

 • Förbered teriyakisåsen: I en medelstor skål, tillsätt sojasås, vatten, farinsocker, kryddad risvinäger, ingefära och vitlök. Rör om och ställ åt sidan medan du förbereder tofun.

 • Riv tofun i lagom stora bitar (eller skär den bara i rutor, rektanglar eller trianglar) och lägg i en stor skål. Ringla över sojasås och rör om försiktigt med en silikonspatel eller liten sked. Var noga med att inte slita sönder tofun.

 • Strö nu över majsstärkelse och rör försiktigt igen för att täcka tofun.

 • Värm en stor nonstick-panna över medelhög värme. Tillsätt olja för att täcka pannan.

 • När oljan är varm, tillsätt tofun i ett enda lager (gör detta i omgångar om det behövs). Låt tofun bli krispig och gyllenbrun på alla sidor. Jag använder en gaffel för att försiktigt vända varje bit. RÅD: När du lägger tofulagret i pannan, rör det inte eller flytta det alls på några minuter, så att det kan bildas en skorpa som gör det lättare att vända utan att gå sönder.

 • När tofun har fått färg, sänk värmen till låg. Rör om teriyakisåsen i skålen igen innan du häller den i pannan med tofun. Koka upp och koka en minut eller två.

 • Kombinera majsstärkelsen och vattnet i en liten skål och lägg sedan i pannan. Rör hela tiden tills såsen tjocknar.

 • Servera med ångad eller rostad broccoli och kokt ris. Uppskatta!

 1. Glutenfri: Använd glutenfri tamari istället för sojasås.
 2. Koka tofun istället: Skär tofun i bitar och lägg den sedan i en stor skål tillsammans med sojasås och majsstärkelse. Kasta försiktigt för att täcka. Ordna tofun jämnt på den förberedda pannan. Grädda vid 400 grader F i cirka 15 minuter och vänd sedan bitarna. De ska vara lätt brynta och krispiga. Förbered såsen på spisen och tillsätt sedan tofun.
 3. Lagring av rester: Förvaras i upp till 4 dagar i kylen. Den kan även frysas om det behövs.

Del: 1av 3 portioner | Kalorier: 314kilokalorier | Kolhydrater: 30g | Protein: 15g | Fett: 15g | Mättat fett: 1g | Fleromättade fetter: 6g | Enkelomättat fett: 8g | Natrium: 970mg | Kalium: 136mg | Fiber: 1g | Socker: 18g | Vitamin A: 0,3UI | C-vitamin: 1mg | Kalcium: 201mg | Järn: 2mg

Kurs: Huvudrätt

Kök: Asiatiskt inspirerad

Det här receptet publicerades första gången 2021 och var något annorlunda och krävde två block tofu med rostad broccoli. Om du letar efter den här versionen, här är en utskrivbar version: Bakad Teriyaki Tofu med rostad broccoli. Jag uppdaterade receptet med ett mycket enklare recept efter mycket testande. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *