Libanesisk Mujadara – hälsosammare åtgärder

Libanesiska Mujadara är den typiska komfortmaten från Mellanöstern, gjord med häftklammer och klar på bara 30 minuter!

Vad är Mujudara?

Mujadara är ett traditionellt arabiskt kök tillagat med bruna eller gröna linser, ris och kryddor som koriander, spiskummin och mynta. Rätten serveras vanligtvis med yoghurt och en mängd olika grönsaker eller tillbehör, inklusive stekt lök.

Ris och bruna linser är huvudingredienserna. I Libanon hänvisar mjaddara till den purerade versionen av rätten snarare än fullkorns- och linsversionen. Den libanesiska versionen, mudardara, har en konsistens som är närmare rispudding medan den traditionella Mjaddara-versionen har de unika strukturerna av ris och linser. Vanligtvis äts med yoghurt eller sallad, mujaddara och mudardara inkluderar båda karamelliserad lök på toppen.

Ser, Linseköttbullar, Linssoppa, Och Kinesisk linspasta

Mujadaras historia

Under fastan äter arabiska kristna vanligtvis mujaddara.

Mujadara är en av de äldsta rätterna i Mellanöstern. Det äldsta inspelade receptet för denna maträtt finns i en kokbok från 1226 AD med titeln “Kitab al Tabikh”, som översätts till “Rätternas bok (Chovanec).”

Måltiden utvecklades med syftet att ge optimala näringsämnen till en lägre kostnad. Som ett resultat var han mycket populär bland arbetarklassen i länder i Mellanöstern.

Dess ursprungsland är osäkert, även om det är allmänt accepterat i Egypten och vissa länder i Sydafrika samt den östra Medelhavsregionen. På grund av denna maträtts popularitet i flera länder i Mellanöstern är den känd under olika namn. I Libanon, Jordanien och Palestina heter det Mujaddara, medan det i Syrien och Egypten heter Mudardara. Dessa namn har olika regionala stavningar, inklusive Moujadara, Mejadara och Megadarra.

Liksom många mat från Mellanöstern är det vegetariskt, vilket återspeglar dess rötter som en low-end maträtt. Livsmedel som Mujaddara skulle tillfredsställa familjens näringsbehov istället för kött, vilket skulle vara för dyrt. Namnet på rätten betyder “pockmarked” och syftar på linserna som förekommer bland riset.

På grund av dess koppling till Bibeln är denna måltid också populär bland egyptiska och syriska judiska samhällen.

Lätt libanesisk Mujadara

Han kallas också “Esaus favorit”. Traditionellt äter judar det två gånger i veckan, en gång varmt på torsdagskvällen och en gång kallt på söndagen. Den drusiska befolkningen i Levanten uppskattar också denna måltid.

Palestinierna ersätter ris med bulgur för att skapa en rätt som kallas m’jaddaret-burghul, vilket skiljer den från traditionell m’jaddara. Familjer serverar denna rätt flera gånger i månaden, bestående av strimlor av lök tillagad i olivolja och serverad med grönsallad och laban n’aj – en naturlig yoghurt gjord på Nablus fårmjölk.

I det egyptiska köket görs en liknande rätt “känd som kushari” med linser, makaroner, ris och tomatsås. I det indiska köket kallas linser och ris som tillagas tillsammans khichdi. En liknande rätt gjord på ris och linser är känd som addas polo i det iranska köket.

Mujaddara är ganska lik den cypriotiska rätten faux moutzentra, som även innehåller ris och linser. Fake betyder linser på grekiska.

Varför ska du prova Mujadara?

Det finns många skäl som kommer att fresta och tvinga dig att prova detta Mujadara-recept, inklusive följande:

 • Det kräver enkla ingredienser och är otroligt lätt att tillaga.
 • Det här är ett allt-i-ett-recept som gör det enkelt att städa.
 • Det är gott och mättande.
 • Den innehåller inte nötter, soja och gluten.
 • Det är bra för hälsan.
 • Den kan anpassas. Du kan lägga till några små hackade grönsaker som morötter, potatis, ärtor, etc.

mujadara ring ingredienser på beige bakgrund

Ingredienser som krävs för att göra Mujadara

 • Bruna linser – Även om jag använder bruna linser, kräver vissa recept även svarta linser. Använd inte gula eller orange linser i den här rätten, eftersom de har en delikat konsistens och blir mosiga när de tillagas.
 • Brunt ris – Mina favorittyper av ris är brunt basmatiris eller brunt fullkornsris.
 • Lök – Den karamelliserade löken ger smak åt linser och ris, så reducera inte den. Du kan använda gul, röd, en kombination av båda eller schalottenlök.
 • Salt – För att öka smaken är salt den viktigaste ingrediensen. Jag använde rosa salt. Men du kan använda din favorit.
 • Chiliflakes – Min favoritingrediens! Ta med den perfekta värmen! Byt ut den mot cayennepeppar.
 • Korianderpulver – Korianderpulver tillför den perfekta aromen!
 • Gurkmeja – Tillför robust smak och klargul färg.
 • Kummin frön – Uteslut inte spiskummin, det är en nödvändig ingrediens i Mujadara.
 • Olja – Jag använder olivolja, men du kan använda vilken neutral matolja som helst, som avokadoolja. För att förbereda mujaddara utan olja kan du använda grönsaksfond eller vatten.

Hur man gör Mujadara

 1. Tvätta och blötlägg linserna och riset.
 2. Värm lite olja i en panna och fräs löken tills den är gyllenbrun och ställ åt sidan.
 3. Koka linserna.
 4. Tillsätt de ångade linserna, hälften av den stekta löken och alla torra kryddor i samma panna.
 5. Stek en minut och tillsätt det blötlagda bruna riset.
 6. Tillsätt vatten enligt riset. (du kan använda det reserverade linsvattnet, bara för att förhöja smaken)
 7. Täck över och koka på låg värme.
 8. När den är kokt, servera med resterande stekt lök.
 9. Njut av denna absoluta komfortmat!

Hur man serverar Mujadara

Det finns en mängd olika sidor du kan prova med mujadara, men eftersom det är en så rik och smakrik maträtt skulle jag rekommendera en fräsch, vanlig sallad. Du kommer att älska det här enkla receptet Israelisk sallad från en medbloggare. Ett annat bra alternativ för tillbehör är Batata Harrasom passar utmärkt med mujadara.

Lagringsförslag

Kylskåp: Överbliven mujadara kan förvaras där i upp till tre dagar i en lufttät behållare.

Frysa: Du kan lagra mujadara i upp till en månad i frysen genom att placera dem i en zip-top-påse eller fryssäker behållare. Innan uppvärmning, låt maten tina över natten i kylen.

Uppvärmning: Värm riset igen genom att strö det med vatten och värm det i mikrovågsugn eller på en brännare tills det är genomvärmt.

Tips för att göra Mujadara:

 • Till detta recept kan gröna linser användas. Använd istället röda eller orange linser. Deras mjukare konsistens kommer att göra den pastaliknande konsistensen av mujadara (mudardara) receptet möjlig.
 • Långkornigt basmatiris är det bästa valet för smaken av denna maträtt.
 • Eftersom linser kräver längre tillagningstid, är det första steget för att förbereda Mujadara att blötlägga dem i vatten i några timmar före tillagning.
 • Eftersom löken är så viktig i det här receptet vill du att de ska ha en rik brun färg utan att brännas. Så håll koll på färgen på löken medan du steker dem. Om de får färg för snabbt och ojämnt, sänk värmen.
 • Ha tålamod för att steka lök tar mycket tid, men det är det värt. För att få en krispig konsistens, fräs löken i omgångar.
 • Tillagningstiden för linser varierar beroende på vilken typ av linser du använder och vattnets hårdhet. Kontrollera anvisningarna på förpackningen för den rekommenderade tillagningstiden och övervaka dem noggrant för att undvika grötig resultat.
 • Riset ska tvättas väl för att få bort all stärkelse. Detta kommer att hjälpa till att producera fluffigt ris.
 • Låt riset ånga och koka i fem minuter med locket på.
 • Servera varm och strö över rikligt med stekt lök. Desto mer desto bättre.

Valfria tillägg och receptvarianter:

 • Vitlök: Fräs vitlöken kort (ca 1-2 klyftor) i olivolja tills den är genomskinlig, blanda sedan med riset i pannan. Genom att göra detta kan du lägga till mer smak till riset och linserna.
 • Krydda: Chilipulver kan tillsättas för uppvärmning.
 • Kanel: Kanel är en vanlig ingrediens i detta libanesiska kök; använd ca 1/4 tsk.
 • Citron: Linserna och riset skulle tjäna på att tillsätta färsk citronsaft (och eventuellt citronskal) före servering.
 • Russin: För att göra den “lätt översatt” med russin, föreslår jag att du lägger till cirka 1/3 kopp. För en liten plumping, tillsätt den under de sista minuterna av tillagningen.
 • Grönsaker: Även om det inte är traditionellt, lägg gärna till ärtor, morötter och även potatis.
 • Kottar: lätt rostad till garnering.

Vanliga frågor

De bästa linserna för Mujadara?

Du kan förbereda den här rätten med bruna linser (masoor dal) eller gröna linser. Använd inte konserverade linser.

Är Mujadara vid god hälsa?

Fullkornslinser och ris har acceptabla koncentrationer av vitaminer B. Dessa vattenlösliga vitaminer hjälper till att omvandla proteiner, kolhydrater och fetter till nyttig energi. De är särskilt rika på tiamin, niacin och vitamin B-6. Varje kopp innehåller minst 10 procent av det rekommenderade dagliga värdet.

Hur förvarar man Mujadara?

Du kan förvara den i en lufttät behållare i kylen i upp till tre dagar. Lägg dem i en ziplock-påse eller fryssäker behållare för att förvara dem i upp till en månad om du vill frysa dem.

Är Mujadara vegan?

Ja, det libanesiska mujadara-receptet är naturligt vegetariskt och veganskt.

Vad betyder Mujaddara på engelska?

Det arabiska ordet för denna maträtt är mujaddara, som översätts till “pockmarked” på engelska eftersom linserna och riset ser ut som pockmarks.

Om du gillar och uppskattar det här receptet, tveka inte att lämna en kommentar för att låta mig veta vad du tycker. Ha kul att laga mat!

Andra risrecept

 1. Jollof ris
 2. Gurkmeja och kokosris
 3. Jamaicanskt ris och ärter
 4. Duva ärtor och ris
 5. Kikärtsbiryani med brunt ris

Mujadara recept på en grå tallrik

Om du gillade den här artikeln om den libanesiska Moujadara och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *