November 29, 2023
Linfröte – hälsosammare steg

Linfröte – hälsosammare steg

Linfröte är ett örtte gjort av linfrön. Lin är en medlem av familjen Linaceae och är infödd i Medelhavsområdet, Indien och Nordafrika. Linväxten har odlats i århundraden och användes av de gamla egyptierna och grekerna som medicinalväxt.

Linfröte görs genom att koka linfrö i vatten. Den resulterande vätskan kan avnjutas varm eller kall och har en nötaktig smak. När bryggt på rätt sätt ska teet vara lätt brynt med en något tjock konsistens.

Det är populär i många delar av världen, särskilt Asien, och är känd för sina hälsofördelar. Dessa hälsofördelar inkluderar att hjälpa matsmältningen, minska inflammation och sänka kolesterolnivåerna.

Fördelarna med nyponte

Fänkåls thé

närbild linte i en beige kopp

Vad är linfrön?

Linfrö är en uråldrig supermat som har använts i århundraden i olika kulturer. Dessa små bruna frön är packade med näringsämnen och erbjuder många hälsofördelar.

Linfrön är en bra källa till omega-3-fettsyror, fibrer och fytoöstrogener. Linfrön kan också pressas för att extrahera sin olja, rik på ALA (alfa-linolensyra).

Vissa bevis tyder på att linfrö kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna, minska inflammation och främja tarmreglering. Dessutom kan linfrö förbättra blodsockerkontrollen och hjälpa till att skydda mot bröstcancer.

Kan man göra te av linfrön?

Om du letar efter ett nytt sätt att tillaga te kan du prova att använda linfrön. Linfrön är en bra källa till antioxidanter. Men detta är inte slutet på deras användning. Du kan också dra nytta av de många fördelarna med denna ingrediens genom att tillaga dess te. Du måste lägga till 1 till 2 matskedar linfrö till en kopp kokande vatten. Låt dra i 5 till 10 minuter och filtrera sedan teet. Du kan lägga till honung eller citron för mer smak.

Fördelarna med linfröte

Linfröte har länge använts i traditionell medicin och blir allt mer populärt som hälsokost. Den är rik på antioxidanter och andra näringsämnen. Denna ingrediens kallas ofta för superfood. Eftersom te extraherar smakerna och näringsämnena från linfrön, ger det lika hälsofördelar. Låt oss diskutera några av fördelarna med linfröte:

1. Kardiovaskulär nytta

Linfröte har visat sig ha kardiovaskulära fördelar, inklusive att sänka LDL-kolesterolnivåerna, förbättra blodtrycket och hjälpa till att förebygga åderförkalkning.

Förutom att sänka LDL-kolesterolnivåerna förbättrar linfröte också blodtrycket. Detta beror sannolikt på linfrös höga innehåll av omega-3-fettsyror, som är kända för att ha gynnsamma effekter på blodtrycket.

2. Förbättra matsmältningen

Om du vill förbättra din matsmältning kan du överväga att dricka linfröte. Linfröte är ett traditionellt örtmedel som har använts i århundraden för att lindra matsmältningsproblem. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i linfröte är lignan, som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Att dricka linfröte kan hjälpa till att förbättra din matsmältning genom att minska inflammation och främja friska tarmbakterier.

3. Anti-cancer egenskaper

Studien tyder på att linfröteets anticanceregenskaper kommer från lignaner i linfrö. Lignaner är fytoöstrogener. Lignaner i linfrö kan binda till östrogenreceptorer och minska mängden östrogen i kroppen. Detta kan hjälpa till att förebygga bröstcancer och andra hormonrelaterade cancerformer.

4. Lindring från klimakteriebesvär

Detta te har använts i århundraden för att behandla olika sjukdomar. Linfröte är rikt på fytoöstrogener, som är växtföreningar som efterliknar effekterna av östrogen i kroppen.

Studier har visat att linfröte kan hjälpa till att lindra värmevallningar, nattliga svettningar och vaginal torrhet, alla vanliga symtom på klimakteriet. Dessutom kan linfröte bidra till att minska risken för osteoporos och hjärtsjukdomar, vanliga bland postmenopausala kvinnor.

5. Minskad blodsocker

Linfröte har många fördelar, inklusive att sänka blodsockret. När våra blodsockernivåer är höga kan det leda till diabetes. Att dricka linfröte kan hjälpa till att sänka blodsockernivån och förhindra diabetes. Linfröte är också bra för vårt hjärta, hälsa och matsmältningssystem.

6. Stärk immunförsvaret

Att dricka linfröte regelbundet kan hjälpa till att rena levern och ta bort gifter från kroppen. Antioxidanterna som finns i linfröte hjälper till att skydda cellerna och minskar risken för skador på fria radikaler. Dessutom kan dricka förbättra cirkulationen och ge viktiga näringsämnen till kroppen, båda viktiga för ett starkt immunförsvar.

7. Dessutom

Linfrön är en källa till lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer kan hjälpa till att binda gifter och skadliga bakterier i tarmarna, vilket gör det lättare för dem att passera genom kroppen. Olösliga fibrer hjälper till att lägga bulk till avföringen, vilket gör dem lättare att passera.

8. Viktminskning

Linfröte smakar inte bara gott, utan det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt. Denna typ av te är hög i fiber, vilket hjälper dig att känna dig mätt och tillfredsställd efter att ha druckit det. Dessutom är linfrön en bra källa till omega-3-fettsyror, som främjar viktminskning. Så om du letar efter ett välsmakande sätt att gå ner några kilo, prova detta.

9. För hår, hud och naglar

Linfröte är ett utmärkt sätt att förbättra den allmänna hälsan och skydda ditt hår, hud och naglar. Men visste du att det också hjälper till att skydda ditt hår, hud och naglar? Fettsyrorna i linfrö hjälper till att ge näring och återfukta hårbotten, huden och naglarna. De främjar också hälsosam hårväxt och förhindrar brott.

Vilken smak passar bra med linfröte?

 • lönnsirap: Om du gillar ditt te sött, kan du ha flera alternativ. Du kan också använda lönn eller agavesirap.
 • Citron juice: Några droppar färsk citronsaft ger en citronaktig touch till ditt te.
 • Kryddor: Kryddor som kanel, grön kardemumma, kryddnejlika, etc. används ofta vid beredning av te. De tillför en varm arom och smak till teet. Prova att tillsätta lite kryddor för att piffa upp ditt te.
 • Ingefära: Ingefära används ofta för sina medicinska egenskaper. , ingefära ger en stark smak med en kryddig touch.
 • Mynta: Att lägga till ett färskt myntablad till detta f är som en frisk fläkt. Det förstärker smakerna och gör ditt te njutbart.

Brunt ris och linfrökex

Recept för linfröte

Nödvändig utrustning

Ingredienser

 • Linfrö
 • vatten
 • 1 C. sötningsmedel (valfritt)

Instruktioner

 1. Häll vatten i en kastrull och ställ den på medelvärme. Koka upp.
 2. Stäng av värmen och tillsätt sedan linfröna. Täck grytan med ett lock och låt den dra i 10 till 12 minuter.
 3. När tiden har gått, tillsätt sötningsmedlet, blanda väl och servera teet, passera det genom en sil.

Linte recept på grå bakgrund

Om du gillade den här artikeln om linfröte och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *