November 29, 2023
Mangojuice – hälsosammare steg

Mangojuice – hälsosammare steg

Mango juice

Istället för att köpa socker och kemikalierika juicer med lite näringsvärde dricker jag gärna nygjorda juicer fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Denna mangojuice är gjord av en av mina favoritfrukter, med en twist av citron och ingefära. Jag vet att den här drinken definitivt kommer att få dig att bli förbannad!

För fler juicerecept som du och din familj kan njuta av, kolla in min Hemlagad V8 juice, IngefärsjuiceOch Ingefära och gurkmejashot.

Var kommer mango ifrån?

Mango är en stenfrukt, vilket betyder en frukt med en stor enda sten i mitten, infödd i Sydasien. Den trivs i tropiska klimat, och genom handel och migration har den spridit sig till de flesta tropiska regioner och blivit en basföda.

Det är extremt vanligt i Karibien, södra Florida, Central- och Sydamerika, Afrika och Stillahavsöarna och har blivit en del av kulturen på många av dessa platser.

sorter av mango på ett marknadsstånd

Faktum är att de flesta av min familj i Jamaica har mangoträd i sina trädgårdar. Många karibiska invandrare till södra Florida har också mangoträd, och jag älskar det när vänner ger mig en korg full färsk från sina träd.

På grund av frekvensen och antiken av mango i många av dessa länder, finns det hundratals sorter, med mycket olika smaker, texturer, utseenden och växande krav.

Mangon är förmodligen en av de mest populära “exotiska” frukterna, eftersom den bara kan odlas i en liten del av landet men dess namn är känt. Dessutom kommer de flesta av våra mango inte från Miami eller Hawaii, utan från Ecuador, Guatemala, Haiti, etc.

Mango sorter

Jag har haft förmånen att äta mango direkt från träden eller plockad i timmar innan jag lagt dem på min tallrik. Sötheten av att vara solmogen och aldrig kyld är inte av denna värld. Faktum är att om du kan åka till ett tropiskt land och prova färsk, lokalt odlad mango, kan jag inte rekommendera det tillräckligt.

Men eftersom exporterad mango är mycket lätt att hitta i USA och andra tempererade klimat, är en flygbiljett inte absolut nödvändig. Mango är lätt att hitta på Walmart, Kroger, Whole Foods och de flesta andra livsmedelsbutiker, ofta året runt. De är vanligtvis inte särskilt dyra och finns på rea.

Ibland kan man till och med hitta flera sorter. Jag älskar att köpa Ataulfo-mango (även känd som gul mango, honungsmango eller champagnemango) eftersom de är söta och fasta samtidigt som de har mycket mindre snöre än andra sorter.

Röd mango (Tommy Atkins) är det som är vanligast i Amerika och är i allmänhet de billigaste (mellan $0,25 och $2,00 vanligtvis, beroende på butik, skick och tid på året). Dessutom har Floridas specialfruktodlingar sällsynta sorter med komplexa efterrättssmakprofiler och texturer.

När är mangosäsongen?

Med alla dessa alternativ vill du dra nytta av när växtsäsongen når sin topp. Det betyder att du kan upptäcka de bästa smakerna och få de bästa priserna.

Mangosäsongen når sin topp på försommaren, i maj-juli. Men med tanke på de olika platser som mango importeras från och de olika tillfällen då olika sorter toppar, kan säsongen anses vara februari till oktober.

I slutändan odlas de någonstans och importeras året runt, men jag tycker att den bästa försäljningen är i juni.

mango

Hur vet man om en mango är mogen?

För de flesta frukter kan du bestämma deras mognad genom deras färg. Problemet med mango är att de finns i en mängd olika färger, och du kan vanligtvis hitta en perfekt mogen mango som är grön, röd, gul, orange, och någon av dessa färger spräcklig med svart.

Det bästa sättet att berätta är att försiktigt pressa mangon. Den ska kännas mjuk vid beröring, liknande en persika eller till och med en avokado. Den mosiga naturen hos röda mango betyder vanligtvis att de är blåmärken, men i gula mango, när det väl inte finns fler bruna fläckar, kan detta betraktas som ett tecken på mognad.

Fördelar med att äta mango

Mango innehåller mycket C-vitamin, nästan allt av det rekommenderade A-vitaminet på en dag, samt många andra vitaminer och mineraler. Den är också packad med massor av antioxidanter, vilket gör den till ett utmärkt val för att förebygga inflammation och åldrande symtom.

Vitaminerna A, C, K och B-komplex förbättrar alla ditt immunförsvar, vilket gör en mango om dagen till det godaste tillskottet du kan ta under förkylnings- och influensasäsongen.

Mango är bra för din matsmältningshälsa på grund av deras fiber- och matsmältningsenzyminnehåll. Om du lider av kronisk förstoppning och uppblåsthet hjälper det att lägga till fibrer, och återigen, med mango som tillskott, vem kan klaga?

Lär dig mer om mango här!

burk mangojuice och en hel och skär mango på en träskiva

Hälsofördelar med C-vitamin i mango

En mango innehåller ungefär två gånger den dagliga rekommenderade mängden C-vitamin. Detta vitamin är avgörande för din kropps funktion och gynnar många olika system.

Vitamin C är viktigt för produktionen av flera föreningar, såsom kollagen, som hjälper till att upprätthålla elasticiteten i din hud och är en viktig del av bindväv, muskler, skelett och andra kroppsvävnader. Kollagen är också nödvändigt för sårläkning, vilket innebär att bibehålla ditt C-vitaminintag kan påskynda läkningen.

Det underlättar också järnupptaget, vilket gör det viktigt för personer med anemi som försöker öka sitt järnintag genom kosten.

Antioxidanterna i C-vitamin är effektiva för att förhindra cellskador och minska inflammation. Dessa två fördelar kan påverka eller förebygga många sjukdomar, möjligen inklusive försvar mot cancerceller.

Vitamin C har många andra applikationer som det kan vara utmärkt för. Några exempel är diabetes, makuladegeneration, allergier och astma.

Den mest populära fördelen med C-vitamin är för förkylningar och influensa. C-vitamin fungerar bäst om du konsumerar det dagligen så att ditt immunförsvar förblir starkt och kan bekämpa förkylningar.

Hur förbereder man mangojuice?

På Jamaica biter vi vanligtvis av toppen av skalet för att skapa en sorts flik, skalar den på samma sätt som en banan och trycker sedan helt enkelt in. Denna metod kan vara mycket komplicerad med saftiga mango, men jag rekommenderar alla att prova det minst en gång.

För matlagningsändamål är jag säker på att du skulle föredra en mindre rörig metod. Jag gillar att skala mangon som ett äpple och sedan skära den i vertikala tredjedelar, med gropen i mitten. Skär köttet från sidorna av kärnan, skiva och tärna!

Ingredienser till mangojuice

Ingredienser för mangojuice

  • Vatten
  • mango (Jag använde två stora, om dina mango är mindre, använd gärna tre)
  • Citron
  • Ingefära
  • Sötningsmedel efter smak (agavenektar, lönnsirap, rörsocker, kokossocker, etc.)

mangojuice beredd i en mixer

Hur gör man mangojuice?

  1. Skär mangon och ingefäran i bitar.
  2. Tillsätt mango och ingefära till din High Speed ​​Blendermed citron och sötningsmedel.
  3. Mixa tills det är slätt och krämigt.

Kan hundar äta mango?

Mango kan ätas i små mängder av hundar. Den är fullproppad med vitaminer och mineraler samtidigt som den är en läcker sötsak. För en uppfriskande sommargodis, skär mangon i bitar och frys in, eller puré den med yoghurt och frys in den i istärningsbrickor.

Andra hemgjorda drycker att förbereda

Om du gillade detta recept på mangojuice och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Lämna också ett stjärnbetyg! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *