November 29, 2023
Mangu recept Dominikansk grobladpuré

Mangu recept Dominikansk grobladpuré

Prova detta rika, krämiga och smakrika recept på mango, Dominikansk grobladpuré, superlätt att göra, men full av smak. Även om den avnjuts ofta till frukost, är den också god som tillbehör eller till brunch.

Vad är Mangu?

Mangu är en traditionell maträtt som är populär i Dominikanska republiken och vissa andra karibiska länder. Denna dominikanska rätt gjord av främst kokta och mosade gröna bananer är en rejäl och smakrik maträtt. Kokbananer är en typ av banan som är mer stärkande och mindre söt än den typiska dessertbananen.

För att förbereda mango, skalas gröna plantains och kokas tills de är mjuka. De mosas sedan med salt, smör/olivolja och ibland lite vitlök för att förhöja smaken. Mosade plantains serveras vanligtvis med en mängd olika pålägg eller sidor, som kan inkludera sauterad eller picklad lök, stekt salami eller bacon, stekt ost och ibland avokado eller ägg.

Mangu anses vara en stapelvara i det dominikanska köket och är älskad för sina tröstande och smakrika egenskaper. Den avnjuts ofta som en traditionell dominikansk frukost- eller brunchrätt, vilket ger en rejäl och tillfredsställande måltid.

Jag är ganska bekant med att laga gröna mjölbananer, efter att ha växt upp på Jamaica, lagade min mamma många recept med gröna mjölbananer. Hon gjorde kokta gröna mjölbananer och tillsatte gröna mjölbananer i soppor och grytor.

Hon gjorde också en jamaicansk version av tostones, grobladgröt, plantaindumplings, och listan fortsätter. Vi odlade groblad, några av de skördade klasarna åts gröna och andra lämnades att mogna. Än så länge har jag en hel del groblad recept på min hemsida, som min Bakade plantains, Bakad groblad med guacamole och ananasOch Air Fryer Jerk Plantain Chips.

Populariteten av Mangu!

Mangu är inte bara en utsökt rätt, utan den har också kulturell betydelse i Dominikanska republiken. Det anses vara en nationalrätt och förknippas ofta med dominikansk identitet och arv. Det har gått i arv från generation till generation och är fortfarande en populär tröstmat bland dominikaner både hemma och utomlands.

Rättens enkelhet och användning av lättillgängliga ingredienser har bidragit till dess varaktiga popularitet. Gröna mjölbananer, huvudingrediensen i mango, finns i överflöd i den karibiska regionen, vilket gör dem till en stapelvara i det lokala köket.

Mångsidigheten hos mangú tillåter variationer i smaker och tillbehör, baserat på personliga preferenser och regionala influenser.

De senaste åren har mango fått en del internationellt erkännande och du kan hitta varianter eller liknande rätter i karibiska restauranger eller samhällen runt om i världen. Dess unika blandning av smaker, tröstande natur och kulturella betydelse gör mango till en älskad maträtt som representerar Dominikanska republikens rika kulinariska arv. Det är ganska likt Yuca med vitlökssås Yuca Con Mojo recept.

Tilltalande egenskaper hos Dominikanska grobladpuré Mangu-receptet:

Här är några attraktiva funktioner i detta recept:

 1. Enkla ingredienser: Receptet kräver vanligtvis bara några få grundläggande ingredienser, inklusive mogna bananer, salt, veganskt smör eller olja och vatten. Det är en enkel rätt att tillaga som inte kräver komplexa eller svåra att hitta ingredienser.
 2. I bra hälsa: Mangu är inte bara läcker utan också fullspäckad med näringsmässiga fördelar. Kokbananer är en bra källa till kostfiber, kalium och vitamin A och C. De är naturligt glutenfria och låga i fett, vilket gör Mangu till ett hälsosammare val än vissa andra stärkelsehaltiga rätter.
Glöm inte att läsa den här artikeln för att veta Topp 10 fördelar med groblad som du inte visste om.
 1. Comfort food: Mango anses ofta vara en tröstmat i Dominikanska republiken. Den krämiga konsistensen och de rejäla smakerna gör detta till en tillfredsställande och tröstande rätt, perfekt för en mysig måltid.
 2. Naturliga aromer: Mangu låter den naturliga smaken av plantains skina igenom. Kokbananer kokas tills de är mjuka, mosas till en puré och blandas sedan med smör eller olja, vilket skapar en slät, krämig konsistens. Kokbananernas naturliga smaker förstärks utan att dominera rätten.
 3. Mångsidighet: Mango kan avnjutas som huvudrätt eller tillbehör, vilket gör det till ett mångsidigt alternativ för alla måltider. Den passar bra med en mängd olika pålägg och sidor, så att du kan anpassa den här rätten efter dina önskemål.
 4. Kulturell betydelse: Som nämnts tidigare är mangu djupt rotad i den dominikanska kulturen och förknippas ofta med frukost eller brunch. Det är en maträtt som för människor samman och att smaka på den kan ge inblick i dominikanska kulinariska traditioner.
 5. Ekonomiskt: Mango är en prisvärd rätt som kan avnjutas utan att bryta banken. Kokbananer är ofta billiga och allmänt tillgängliga, vilket gör detta recept till ett ekonomiskt alternativ för familjer eller människor med en stram budget.
 6. Vänlig och familjevänlig: Denna maträtt med grobladpuré har milda, tröstande smaker som ofta avnjuts av både barn och vuxna, vilket gör den till ett familjevänligt alternativ. Det kan också vara ett bra sätt att introducera dina små till nya smaker.

Steg för att göra mango dominikansk grobladpuré

Ingredienser jag använde

 • Groblad: Var noga med att välja fasta gröna groblad. Använd inte mogen groblad. Den idealiska varianten av mjölbananer för just den här rätten är den gröna, eftersom mango inte är tänkt att vara söt.
 • Veganskt smör: Att mosa kokta gröna plantains med smör hjälper till att skapa en jämn, krämig konsistens och förbättrar den övergripande smakprofilen. Jag använde Earth Balance Butter Spread för en rik krämig smak, men du kan använda olivolja istället.
 • Salt: För att lägga till smak.
 • Olivolja: Bryn löken.
 • Lök: Jag använde gul lök, men om du inte har rödlök till hands kan vit eller röd lök ersättas.
 • Limejuice: Tillför en ljus, syrlig, citronsmak till sauterad lök. Du kan använda äppelcidervinäger.
 • Cayenpeppar: Valfritt, för att lägga till smak och värme.

Hur gör man ett recept på Mangu (dominikansk grobladpuré)?

 1. Tvätta grobladen, skär av ändarna med en kniv och kassera, gör ett rakt snitt längs skalet och hela längden på kobananerna, se till att du bara skär in i skinnet och inte djupt i köttet. Ta bort huden med fingrarna och kassera den. Skär plantainerna grovt i stora bitar.
 2. Koka upp vattnet i en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt grobladen och låt sjuda i 20 till 25 minuter eller tills grobladen är mjuk.
 3. Ta bort kastrullen från värmen och rinna av vattnet, förutom 1/4 kopp reserverad för att krossa grobladbitarna.
 4. Använd en gaffel eller potatisstöt och tillsätt den reserverade vätskan, veganskt smör och salt efter smak. Mosa plantainerna tills de liknar potatismos.
 5. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme, lägg i lökskivorna och koka tills de är mjuka.
 6. Tillsätt limesaften och rör om. Häll över mangon och servera genast.

Presentationsförslag

Vid servering presenteras mangu vanligtvis som en hög med krämiga mosade mjölbananer, ofta med en brunn i mitten för att hålla påläggen. Valet av pålägg kan variera mycket och individer kan skräddarsy sin mango efter eget tycke.

Sauterad lök är en vanlig topping, som ger en söt och välsmakande kontrast till den milda smaken av mjölbananer. Andra populära toppings inkluderar krispigt stekt salami eller bacon, som tillför ett salt, rökigt inslag, och stekt ost, som ger rikedom och konsistens.

Mangu serveras ofta med annan traditionell dominikansk mat som ägg, stekt ost och avokadoskivor. Det åtföljs ofta av en sida av stekt eller kokt dominikansk korv som kallas longaniza. Denna kombination skapar en rejäl och mättande måltid som kan avnjutas när som helst på dagen.

Men uppenbarligen är inte alla dessa kombinationer för dig om du är vegan. Du kan servera med sauterad lök (som jag visade i receptet), avokado och vegansk stekt ost. Dessutom, för att göra det till en riktig måltid, gillar jag att para ihop denna mangu (dominikansk grobladpuré) med följande rätter:

Mangu recept Dominikansk grobladpuré i en träskål på en träskärbräda med limeskivor på en marmorerad bakgrund

Kockens anteckningar

 • För att undvika klumpar i moset, mosa grobladen försiktigt. Jag brukar använda en gaffel, men en potatisstöt kan också användas.
 • När den svalnar blir mangon hård. När du puréer, se till att tillsätta rumstempererat vatten för en slät mango. När du mosar, tillsätt gradvis vattnet; Var dock noga med att bara lägga till den mängd som krävs för att få en riktigt jämn konsistens.
 • Insidan av grobladen innehåller frön som många inte gillar. Även om du kan ta bort dem så stör det mig inte alls.

Vanliga frågor

Vilka groblad är bäst för att göra dominikansk grobladpuré?

Se till att använda gröna, omogna mjölbananer snarare än gula, mogna, söta mjölbananer. Gröna eller gula mjölbananer kan inte ersättas eftersom deras smaker är olika. Använd istället gula mjölbananer för att göra den här rätten. Veganskt groblad Eller Bakade plantains med ananas och guacamole.

Kan jag behålla Mangu?

För optimal smak och konsistens är den här rätten bäst att servera direkt efter beredning. Försök att förvara rester i kylen i upp till två dagar. Värm den igen i en kastrull på låg värme, rör om då och då. Om den är för torr, tillsätt lite vatten vid återuppvärmning.

Kan jag frysa Mangu?

Även om smaken ändras något kan mangon frysas i upp till en månad. Se bara till att lägga den i en lufttät behållare.

Låt den stå i kylen för att gradvis tina tills den är upptinad. Sedan kan du värma upp den enligt anvisningarna ovan.

Tack för att du följde med mig på detta kulinariska äventyr. Jag hoppas att mina recept har inspirerat dig att bli kreativ i köket och utforska nya smaker. Fortsätt laga mat, experimentera och viktigast av allt, njut av läckra måltider!

Och glöm inte att dela detta recept på Mangu Dominican Plantain Puree med dina nära och kära och sprida glädjen över god mat.

Om du gillade detta Mangu-recept och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *