November 29, 2023
Mint Cilantro Chutney – hälsosammare åtgärder

Mint Cilantro Chutney – hälsosammare åtgärder

Denna uppfriskande, syrliga, superenkla och smakfulla mint- och korianderchutney är gjord med bara en handfull ingredienser och är ett keeperrecept. Det är ett utsökt tillbehör till det indiska köket som pakora, samosas, kebab, chaat, ris, etc.

Chutneys är en viktig del av det indiska köket. Om du någonsin har varit på en indisk buffé vet du att du alltid kan hitta grönmyntskorianderchutney, vitlökschutney och tamarind chutney.

Mint and Cilantro Chutney är ett enkelt men otroligt gott recept. Detta är ett föremål som snabbt kan tillagas i en mixer och användas på en mängd olika livsmedel för att tillföra smak och ta dem till den FANTASTISKA nivån! Det här är ett gott recept som du bör lägga till i din samling! Den är gjord på färsk mynta, koriander, vitlök och citronsaft. Tillsätt vegansk yoghurt om du vill och förbered dig på att svimma.

Den heter Hari Chutney på hindi, där Hari betyder grön. Den kallas också Dhaniya Pudhina Chutney. Pudhina är mynta, medan Dhaniya är koriander. Denna chutney är också känd som Mint Coriander Chutney eftersom koriander är känd som koriander i Indien.

Denna chutney passar bra till alla typer av indiska rätter inklusive kebabs, smörgåsar, Och pakoras. Den fungerar även bra som tillbehör till middagen och som dipp till grillade grönsaker. Du kan också använda denna chutney som en salladsdressing till en sallad.

Testa denna mint- och korianderchutney denna vecka med en lins- och potatiskotlettburgare, men spara resterna till Falafel salladsskål för Air Fryer, biryani, Samosas, eller grillad Lågkolhydrat tunnbröd. Så gott och fräscht!

Scrolla ner för det detaljerade receptet, men jag ber dig att inte hoppa över att läsa informationen som ingår i texten.

Mint- och korianderchutney i en lerskål

Varför gillar du denna chutney?

 • Tillverkad med färsk mynta och korianderblad, ingefära och en blandning av kryddor, ger den en touch av smak till varje måltid.
 • Det går snabbt att göra och kräver ingen tillagning. Blanda i cirka två minuter och det är klart att servera. Så enkelt!
 • Det är uppfriskande och supergott!
 • Denna chutney är vegansk, glutenfri och oljefri.
 • Det tillför lite extra till varje rätt du serverar.
 • Smakerna är uppfriskande och smaken är något syrlig.
 • Det är hälsosamt och bra för matsmältningen.
 • Perfekt att åtfölja fritters, samosas, besan ki roti, chaat och andra indiska rätter.
 • Det är ganska unikt! Gästerna kommer att imponeras av dess smak och livfulla färg.
 • En annan fantastisk egenskap hos denna chutney är att den kan göras i stora mängder och frysas. Ja, den håller sig i månader i frysen utan att tappa kvaliteten. Så du kan alltid njuta av det!

Beskrivning av ingredienser

 • Myntablad: Mintblad är kända för att vara en fantastisk aptitretare. Genom att stimulera matsmältningsenzymer stödjer den matsmältningssystemet. Försök att hitta färska myntablad, eftersom torkade eller frysta myntablad inte fungerar här.
 • Korianderlöv: Din chutney kommer att få en citronig, pepprig och syrlig smak tack vare den färska koriandern.
 • Grön chili: Tvätta dem noggrant. Skär stammen. Skär i stora bitar. Om du inte vill att din chutney ska vara för kryddig tar du bara bort fröna.
 • Vitlök: Vitlök är en annan bra smaksättningsingrediens i detta recept. Använd färsk vitlök istället för lagrad vitlök för maximal smak.
 • Kummin frön: Dessa frön ger en distinkt rökig smak. Kumminfrön anses också vara bra för matsmältningen.
 • Salt: För att balansera smaken av denna chutney.
 • Citron juice: Citronsaft hjälper till att skära ner på den hårda, råa smaken av vitlöken och ger en fin syrlig smak till denna chutney. Färsk citronsaft smakar mycket bättre än citronsaft på flaska. Du kan dock använda citronsaft på flaska om du har ont om tid och inte har något annat val. Vit vinäger kan också användas i dess ställe.

Hur gör man mint- och korianderchutney?

 1. I en mixer, tillsätt alla myntablad, korianderblad, grön chili, vitlök, spiskummin, citronsaft och salt.
 2. Blanda till en fin pasta.
 3. Servera den till ditt favorittillbehör och njut!

Vad ska man servera till denna mint- och korianderchutney?

Servera den med fritter, kotletter eller annat valfritt mellanmål. Här är några av mina favoritalternativ som jag alltid gillar att servera med denna mintkorianderchutney:

Hur förvarar man mint- och korianderchutney?

 • Denna chutney håller sig bra i kylen i 2 till 4 dagar. Se bara till att förvara denna chutney i en ren, steriliserad burk eller behållare.
 • Du kan förvara denna chutney i istärningsbrickor och den kan hålla i 2 till 3 månader.
 • Ta helt enkelt bort en kub och blanda med vegansk yoghurt eller majonnäs eller använd ensam.

Receptanteckningar

 • Du kan göra denna chutney med mortel och mortelstöt om du inte har en mixer.
 • Denna chutney är ganska stark och god, jag späder ut smaken på denna chutney genom att blanda den med vegansk yoghurt eller vegansk majonnäs.
 • Du kan blanda denna chutney till hummus för att ge din hummus en touch av smak.
 • Denna chutney kan användas i marinader.

Varianter

 • Om du föredrar lite sötma, tillsätt en halv tesked socker.
 • Du kan byta ut citronsaften mot tamarindjuice.
 • För att förbättra dess smak och näringsvärde, lägg till en halv tums bit ingefära.

Koriander mint chutney recept i lerskål på vit bakgrund

Vanliga frågor

Är denna mint- och korianderchutney vegansk och glutenfri?

Ja, denna chutney är vegansk och glutenfri.

Är mint- och korianderchutney bra för din hälsa?

Denna chutney innehåller några fantastiska ingredienser som alla anses vara hälsosamma. Låt oss ta en titt:

Myntablad: Mintblad spelar en viktig roll för att förbättra matsmältningen, minska inflammation och lugna magen. De kan också förbättra aptiten och behandla tillstånd som illamående.

Korianderlöv: Korianderblad innehåller mangan, folat, kalium och vitaminerna A, C och K. Studier har kopplat koriander till ett antal potentiella hälsofördelar, inklusive ökad energi, friskt hår och hud. hälsosammare, minskad risk för diabetes, cancer, fetma och allvarliga anfall.

Grön chili: Den ljusa färgen på grön chilipeppar indikerar att den innehåller en hög koncentration av antioxidanten betakaroten. Betakaroten gynnar hjärtsystemets hälsa, liksom ögonen, huden och immunsystemet. De erbjuder också en utmärkt källa till kalium och järn, samt vitamin B och E.

Kummin frön: Antioxidantflavonoider finns i spiskummin och bidrar till hälsofördelarna med denna chutney. Antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera instabila partiklar som kallas fria radikaler, som orsakar skador på celler. Antioxidanter kan hjälpa till att förebygga högt blodtryck, cancer och hjärt-kärlsjukdomar genom att neutralisera dessa partiklar.

Vitlök: Rå vitlök innehåller olika antiinflammatoriska organosvavelkomponenter. Att äta vitlök kan vara särskilt fördelaktigt för att förhindra kognitiv nedgång, förhindra cellskador och kan bidra till att minska flera riskfaktorer för hjärtsjukdomar, såsom högt blodtryck, högt kolesterol och högt blodsocker.

Konsumtion av vitlök har också kopplats till en lägre förekomst av magsjukdomar, lungsjukdomar och risken att utveckla tjocktarmscancer.

Citron: Citron hjälper också matsmältningen, är fullproppad med fytonäringsämnen och vitamin C, hjälper dig att gå ner i vikt, och viktigast av allt, förhindrar bildandet av njursten och håller din lever frisk.

Hur behåller du den klargröna färgen på mint- och korianderchutney?

Det första alternativet är att konsumera det omedelbart efter beredning. Men jag inser att detta inte alltid är genomförbart. När den förvaras i kylen mörknar färgen på denna chutney. Observera att även när färgen mörknar förblir smaken oförändrad.

Ibland ger mynta till denna chutney det gröna en djupare färg. Om du föredrar det kan du enkelt reducera myntan. För att behålla färgen tillsätter jag även tamarind eller limejuice.

Ett annat alternativ för en ljusare nyans är att blanda chutneyn med vegansk yoghurt eller majonnäs vid servering.

Hur smakar korianderblad?

Smaken av koriander beskrivs som färsk, citronaktig och/eller tvålaktig. Dess smak är ganska gräsig och kryddig.

Sammanfattningen !

Behandla dina smaklökar med detta recept på mint- och korianderchutney; du kommer absolut att älska det.

Se till att besöka sås kategori för andra idéer på läckra såser för att smaksätta dina måltider!

Tack för att du läser det här blogginlägget om Mint Cilantro Chutney. Jag hoppas att detta har inspirerat dig att prova en ny maträtt. Om du har några frågor eller förslag får du gärna lämna en kommentar nedan. Och om du har provat det här receptet eller något annat från denna sida, var noga med att berätta hur det blev i kommentarerna nedan! Tack för att du besöker mina recept och jag hoppas att vi ses snart igen. Ha en bra dag!

Mint- och korianderchutney med sked i en lerskål

Om du gillade det här inlägget om mintkorianderchutney och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *