November 29, 2023
Recept på italiensk gryta – hälsosammare steg

Recept på italiensk gryta – hälsosammare steg

Detta fantastiska Ital Stew-recept är min syn på den populära traditionella jamaicanska Rastafari-rätten. Potatis, morötter, kål och röda bönor puttras i kokosmjölk, kryddor och örter!

Ital Stewed Peas är en jamaicansk maträtt kopplad till rastafarirörelsen. Ordet “ital” kommer från ordet “vital” och tanken bakom det liknar den för “kosher”. Det italienska köket måste specifikt vara vegetariskt, veganskt, glutenfritt, oraffinerat och härrörande från jorden.

Vissa säger att du bara ska använda rent havssalt, även jodiserat salt. Kött är inte kursivt eftersom det tros vara dött, men vissa rastafarianer äter småfisk.

Den här rätten har många sätt att tillaga den på, precis som min Callaloo recept från början av detta år. Vanligtvis tillagas den i en kokosmjölksbuljong med en mängd olika stärkelser (jag använder kål, morötter, potatis och kidneybönor. För att förbereda ett välsmakande recept behöver du inte använda den stärkelse som finns tillgänglig, bara nöja dig med det du har.

Lustigt nog lärde jag mig av min studie att den här rätten inte anses vara en särskilt god gryta, vilket nästan fick mig att bestämma mig för att inte prova den. Varje recept jag upptäckte bad dig lägga till alla grönsaker på en gång, vilket sannolikt gav en grötig, blandad och ganska förvirrande gryta, vilket kan förklara varför det inte är väl accepterat.

Jag använde ett annat tillvägagångssätt och lade till föremålen i steg, och såg till att alla var perfekt tillagade i slutet av måltiden. Denna extra omsorg gjorde stor skillnad i slutprodukten. Faktum är att vi kommer att göra det här till en vanlig rätt eftersom det är enkelt, snabbt och mättande. Det är den perfekta sommargrytan när man inte vill ha kött.

Recept på italiensk gryta

Ital Stew är en jamaicansk maträtt som traditionellt kommer från Rastafari-rörelsen. Denna gryta innehåller inget kött eller processade livsmedel. Den är gjord av grönsaker, örter och kryddor tillagade i kokosmjölk.

Ital Stew påminner mig om min Jamaican Vegan Recap Och Jackfruktgryta

Varför kommer du att älska denna italienska gryta?

Du kommer att göra denna rejäla italienska gryta om och om igen av följande skäl, bara för att nämna några:

 • Alternativ kan användas i stället för stärkelse och grönsaker i detta recept, bland många andra modifieringar och ersättningar.
 • Tack vare kryddorna, örterna och grönsakerna är det gott.
 • Det ger nödvändiga vitaminer, mineraler, proteiner och fibrer.
 • Nästa dag är ännu bättre, så du kan förbereda den i förväg.
 • Den är perfekt för en familjelunch och den är barngodkänd!
 • Riktigt varm, rejäl och lugnande, perfekt för de kalla månaderna!

Ingredienser som krävs för receptet

 • Kokosolja: Jag använde kokosolja för att göra denna italienska gryta. Kokosolja gynnas på grund av dess många hälsofördelar. Om kokosolja inte finns tillgänglig kan du ersätta den med oliv- eller avokadoolja.
 • Lök: I denna Ital-gryta är vilken typ av lök som helst utsökt. Även om röd eller vit lök också kan fungera bra valde jag brun lök.
 • Vitlök: När det gäller vitlök kan du helt enkelt inte missa smaken av vitlök! Om du inte har färska kan du använda torkade.
 • Gröna lökar: Du får en gräsig men välsmakande smak genom att tillsätta salladslöken. Om du inte har salladslök kan du även använda salladslök.
 • Selleri: Selleri är en näringsrik grönsak. Den har en salt och lite syrlig smak när den tillagas. Dess ovanliga smak bidrar till soppans överklagande.
 • Tomatpuré: Tomatpuré är rik på umami. Det är ett bra, billigt sätt att tjockna och lägga till färg och smak till pastasåser, soppor, grytor och andra halvflytande rätter. För att undvika överdriven tomatsmak eller surhet i såsen, tillsätt inte för mycket.

Kryddor

 • Torkad timjan: Timjan ger en oemotståndlig arom till rätten. Du kan använda torkad timjan eller färsk timjan i denna gryta.
 • Italiensk smaksättning: Italiensk krydda är en blandning av torkade örter som ger denna gryta smak och arom.
 • Kryddpeppar bär lägg till en lockande jordig smak.
 • Lagerblad: Lagerblad ger en robust smak till denna jamaicanska italienska gryta.
 • Braggs flytande aminosyror: Den här såsen är gjord av sojabönor och uppfyller proteinbehoven. Det är en viktig ingrediens i veganska recept och jag älskar det helt enkelt. Det är också glutenfritt, så inga bekymmer.

Grönsaker

 • Potatisar: Om du vill att potatisen ska förbli intakt i grytan, välj en vaxartad potatis istället för en mjölig potatis. Sötpotatis kan användas som ett alternativ till vanlig potatis.
 • Morötter: eftersom det tillför en touch av näring, smak och sötma.
 • Grönkål: För att öka näringsvärdet i detta traditionella recept tillsatte jag kål. Resultatet blev gott och krämigt.
 • Kokosmjölk: Grytan blir särskilt krämig om du använder helfet kokosmjölk, men om du håller koll på din vikt är lätt kokosmjölk ett bra substitut.
 • Vatten: nödvändigt för att starta grytan, förstås. Börja med 4 koppar vatten, och om du behöver det, tillsätt mer på vägen.
 • röda bönor: Röda bönor tillför extra protein till den här rätten.
 • Soy Curls™: används som en vegansk ersättning för kyckling
 • Salt att smaka: Att tillsätta salt i soppan hjälper till att sammanföra smakerna och göra rätten komplett.
 • Scotch Bonnet Pepper – tillägger att autentisk jamaicansk smak, men habaneropeppar är ett bra substitut.

Hur gör man italiensk gryta?

 1. Som jag nämnde tidigare är detta italienska grytarecept min version. Den traditionella jamaicanska versionen tillagas med tropiska rotfrukter som jams och taro (jag har inga till hands så jag ersätter potatis). Den ska inte tillagas med jodiserat salt men jag tillsatte Braggs Liquid Aminos och havssalt.
 2. Ärligt talat så älskar jag salt och har försökt bli av med det, men misslyckats många gånger. Tveka inte att utelämna saltet och Bragg’s Liquid Aminos. Jag lade också till Butler’s Soy Curls som är gjorda av hela sojabönor som inte är GMO.
 3. Slutligen kräver Ital Stew-receptet bara lokala kryddor, men jag inkluderade tomatpuré och italienska kryddor för att förstärka smaken. Jag kan bara inte hjälpa det.
 4. Efter att ha tillsatt alla ingredienser, koka grytan på medelvärme tills grönsakerna är mjuka. Resultaten var helt enkelt hisnande, jag kunde inte få nog av denna gryta! Min man gillade hans så mycket och sa åt mig att kalla det Ital-gryta. Jag sa till honom att jag redan planerat att kalla honom det! Han sa att det var perfekt.
 5. Om du aldrig har ätit Ital-gryta är detta ett måste att prova, det är utsökt serverat för sig eller över ångat ris.

Recept på italiensk gryta

Vad ska jag servera italiensk gryta till?

I likhet med den ursprungliga måltiden kan du servera denna veganska version av kompott med vitt ris (jag föredrar jasminris), basmatiris eller brunt ris. Om du inte vill äta ris, njut gärna av det som gryta, speciellt om dumplings och grönsaker ingår – men tjockna inte på slutet.

Normalt serveras den inte med någon extra mat, men du kan servera den med:

Bröd: varmt, knaprigt bröd eller hårt jamaicanskt bröd.

Smällaresom jamaicanska vattenkex eller soppkex.

Lagringsförslag

Dina rester kan förvaras i kylen i upp till fem dagar om du lägger dem i en behållare med lock. Efter några dagar är grytan ännu godare! Detta beror på att vid bryggning har smakerna smält och blandat sig. Den här rätten går därför utmärkt att förbereda i förväg!

För att värma upp grytan, placera den helt enkelt i en mikrovågssäker skål och värm i några minuter. För att skingra värmen, rör om halvvägs genom tillagningen. Tillsätt bara lite osötad mjölkfri mjölk, grönsaksfond eller vatten om den är för tjock.

Receptanteckningar och tips

 • Den här rätten kan tillagas som en soppa eller gryta, beroende på vilken konsistens du föredrar. Tillsätt bara 1 extra kopp grönsaksbuljong om du vill att den ska vara tunnare.
 • Grytan kan göras kryddigare genom att tillsätta Scotch Bonnet-peppar, som finns på de flesta karibiska marknader. En tesked torkade rödpepparflingor är en lämplig ersättning.
 • Tillsätt gärna bönor eller baljväxter; om kött ingår kommer rätten inte att anses vara äkta (vi varnade dig).
 • När du använder salt, använd rent salt istället för bearbetat vitt salt, till exempel kosher-, havs- eller rosasalt.
 • För att behålla äktheten av receptet, kan du använda färska örter, såsom timjan, selleri, etc. är att föredra.
 • Kryddpeppar är ett annat namn för chilibär.
 • Skär potatisen och morötterna i lika stora bitar för att säkerställa att de kokar ordentligt.
 • För bästa resultat, använd kokosmjölk som är rumstempererad och skakas ordentligt innan du lägger i den redan uppvärmda pannan.
 • Skippa aldrig smakprovet! Det kan vara extremt kryddigt beroende på vilken typ av jamaicansk krydda som används. Så det är bättre att börja med mindre och sedan göra ändringar.

Varianter

 • Men: Skär majskärnorna i fjärdedelar och lägg dem i grytan.
 • Golvlayout – För att variera grytan och göra den underbart närande, tillsätt sötpotatis, potatis, yams, dasheen, eddo eller kassava.
 • Ersätt 1 1/2 koppar kidneybönor med sojakrullarna.
 • Du kan inkludera extra grönsaker som blomkålsbuketter eller zucchini.
 • Callaloo är ett grönt blad som liknar spenat och används i många traditionella jamaicanska grytor och soppor. Om du kan hitta det, lägg till det under de sista tre till fyra minuterna av tillagningen. Som ett alternativ kan du ta med grönkål eller spenat.

Fler läckra jamaicanska recept

Recept på italiensk gryta

Vanliga frågor

Kan du förbereda detta recept i förväg?

Grönsaker kan förberedas (tvättas och skalas) dagen innan eller i förväg. Det populäraste sättet att göra soppa i förväg är att göra den dagen innan och äta resterna dagen efter.

Var kan jag hitta ingredienserna som anges?

Besök din närområdes karibiska marknad eller västindisk matmarknad. Du kan också köpa många av dessa komponenter i en asiatisk matbutik. Om ingen är tillgänglig där du bor, leta efter alternativ i listan över ersättningar och ändringar ovan.

Prova detta recept. Jag är säker på att du kommer att älska det här receptet! Och glöm inte att dela din feedback i kommentarerna!

Om du gillade detta Ital Stew-receptinlägg och vill se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *