November 29, 2023
Röd ärtsoppa – hälsosammare steg

Röd ärtsoppa – hälsosammare steg

Detta rejäla röda ärtsopprecept är så smakrikt, tröstande och värmande. Den är perfekt för svala kvällar. Röda bönor tillagas i en smakrik kokosbuljong med potatis, morötter, yam och dumplings för att göra en utsökt jamaicansk ärtsoppa.

Lätt jamaicansk röd ärtsoppa

Vad är röd ärtsoppa?

Detta är min veganska och glutenfria version av Jamaican Red Pea Soup. Röd ärtsoppa tillagas traditionellt med corned beef, saltad fläsksvans eller kycklingfötter. Som min Jamaicansk ärtgrytaDenna röda ärtsoppa har så mycket smak att du inte ens missar köttet.

De rika smakerna av denna jamaicanska röda ärtsoppa är inte av denna värld. Det är en varm, tröstande skål med godhet, perfekt för kyliga kvällar.

Denna rejäla soppa är inte bara vegansk och glutenfri, utan den innehåller också en näringsrik punch med röda bönor, grönsaker och kokosmjölk. Dessutom är det otroligt lätt att göra och den smakrika, örttillsatta buljongen kommer att göra dig nöjd och nöjd.

Varför du kommer att älska detta recept på röd ärtsoppa

 • Rejäl och välsmakande: Jamaican Red Pea Soup är full av rika, inbjudande smaker som värmer din själ.
 • Trösta i en skål: Det är den perfekta komfortmaten för kyliga kvällar, vilket gör att du känner dig mysig och nöjd.
 • Näringsrik godhet: Denna soppa är packad med röda bönor, grönsaker och kokosmjölk, vilket ger ett hälsosamt och närande måltidsalternativ.
 • Lätt att göra: Receptet är enkelt och krångelfritt, vilket gör det till ett bra val för hektiska veckokvällar.

Nödvändiga ingredienser

 • Torkade röda bönor: Detta kommer att utgöra basen i din röda ärtsoppa.
 • Aromatiker som lök, vitlökOch Gröna lökar.
 • Timjan: Min favoritört att använda i jamaicanska rätter.
 • Grönsaker som morötter, potatisOch jams.
 • Kokosmjölk: Detta kommer att hålla soppan krämig och slät.
 • Chili bär: Även känd som hel kryddpeppar.
 • Grönsak Buljong Kuber: Du kan byta ut den mot din favoritbuljongtärning eller krydda av kycklingtyp eller utelämna den och helt enkelt smaksätta med salt.
 • Skotsk motorhuv: Denna paprika kan hittas i västindiska stormarknader eller så kan du ersätta den med cayennepeppar.
 • Dumplings gjorda med Alltsyfte glutenfritt mjöl Och salt.

FÖR HELA LISTA ÖVER INGREDIENSER, SCROLL NER FÖR ATT SE RECEPTKORTET I SLUTET.

röda ärter blötlagda i vatten för röd ärtsoppa

Hur man gör röd ärtsoppa

 1. Sortera bönorna och blötlägg dem i en stor kastrull eller skål med kallt vatten över natten eller i 8 timmar. Nästa morgon, häll bort vattnet och skölj bönorna.
 2. Tillsätt 10 dl vatten och koka upp på medelhög värme i en stor kastrull, sänk värmen för att sjuda och koka bönorna tills de är mjuka, cirka 45 minuter till 1 timme.
 3. Tillsätt hackad lök, vitlök, salladslök, timjan, morötter, potatis, yam, dumplings, kokosmjölk, kryddpeppar, grönsaksbuljong och Scotch Bonnet chili.
 4. Koka upp, minska värmen och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, cirka 30 minuter.
 5. Kassera Scotch Bonnet-pepparn före servering.

Se videon om röd ärtsoppa

Expertråd

 • Det är viktigt att blötlägga torkade kidneybönor över natten eller i minst 8 timmar. Detta minskar inte bara tillagningstiden, utan hjälper också till att göra bönorna mer smältbara.
 • Scotch Bonnet-peppar tillför värme till soppan. För en mildare värme kan du använda mindre eller ta bort frön och hinna från paprikan. Var försiktig eftersom dessa paprika är ganska kryddiga.
 • Se till att rulla dina köttbullar i små, tunna bitar. De kommer att expandera när de tillagas, så du vill inte att de ska vara för stora eller så kanske de inte kokar jämnt.
 • Om du föredrar en tjockare soppa kan du ta bort lite av soppan med bönor och potatis, mixa den tills den är slät och sedan lägga tillbaka den i grytan. Detta kommer att lägga till tjocklek och krämighet.

Byten och variationer

 • Tillsätt grönsaker– Spenat, grönkål, okra eller paprika skulle alla vara bra i denna röda soppa.
 • Tillsätt kryddor– Experimentera genom att lägga till en touch av andra kryddor till din jamaicanska ärtsoppa för att ändra smakerna. Currypulver, ingefära och spiskummin skulle passa utmärkt i detta recept.

Förvaringstips

Förvaring av rester: Låt den svalna till rumstemperatur. Överför den till en lufttät behållare och förvara resterna i kylen i upp till 4 dagar.

Frysta: Använd en fryssäker behållare eller kraftiga fryspåsar. Ta bort så mycket luft som möjligt för att undvika brännskador i frysen. Denna röda ärtsoppa kan förvaras i frysen i upp till 6 månader.

Vanliga frågor om recept

Kan jag använda kidneybönor på burk istället för torkade bönor?

Ja, du kan använda konserverade röda bönor för enkelhetens skull. Se till att rinna av och skölj dem innan du lägger dem i soppan.

Vad är det bästa sättet att servera jamaicansk röd ärtsoppa?

Den serveras vanligtvis som en rejäl huvudrätt. Du kan njuta av det med traditionella jamaicanska sidorätter som ris och stekta mjölbananer.

Är chili detsamma som kryddpeppar?

Ja, chilibär och kryddpeppar är samma sak. Chilibär är de torkade, omogna frukterna från Pimenta dioica-trädet och kallas ofta för kryddpeppar på grund av sin smak som liknar en blandning av olika kryddor.

Var kan jag hitta Scotch Bonnet-peppar?

Scotch Bonnet-peppar är ofta tillgängliga i västindiska eller karibiska stormarknader. Annars kan du byta ut dem mot cayennepeppar som finns i vanliga mataffärer.

Ännu en utsökt jamaicansk soppa att prova

Överlägg av röd ärtsoppa med klimpar i vit skål på grå bakgrund

Om du gör det här receptet, ta ett foto och använd hashtaggen #healthiersteps — vi älskar att se dina recept på Instagram, Facebook & Twitter!

För fler hälsosamma steg, soppor och grytor, kolla in receptboken HÄR.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Häng med oss ​​och bjud in dina glutenfria och veganska vänner för nybörjare och veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *