Rostad fänkålshummus – hälsosammare åtgärder

Ett unikt hummusrecept gjort på rostad fänkål, lätt att tillaga och supernyttigt. Överraska dina gäster denna jul med detta läckra hummusrecept!

Rostad fänkålshummus är mitt nya favorithummusrecept. Jag överdriver inte men jag gör hummus minst 4 gånger i veckan. Det är så mycket vi älskar hummus i vårt hus, det är vårt favoritpålägg eller dipp. Jag har använt det i wraps, pizzor, kassler, smörgåsar, pasta, bagels, etc. Det är inte bara lätt att förbereda, utan smakerna är obegränsade.

Vad är fänkål?

Fänkål är en grönsak med lökformig botten, den har en fransad topp som påminner om dill. Den har en lätt söt smak med lätt anis- eller lakritssmak, den är krispig och perfekt till sallader. Jag bestämde mig för att låta anismaken lysa i det här receptet, så jag utelämnade spiskumminen som skulle dominera smaken.

Bläddra till botten av artikeln för det fullständiga receptet, som inkluderar detaljerade matlagningsinstruktioner och en ingredienslista. Men om du vill lära dig mer om fänkål, hoppa inte över att läsa den här praktiska guiden.

Är fänkål bra för dig?

Verkligen! Fänkålshuvud har olika hälsofördelar och kan ha antiinflammatoriska, antioxiderande och antibakteriella egenskaper.

Fänkålslökar har utmärkt innehåll av vitamin C. Vitamin C är kroppens mest vitala vattenlösliga antioxidant, som kan neutralisera fria radikaler i alla vattenmiljöer i kroppen. Om de inte dämpas, inducerar dessa fria radikaler cellulär skada, vilket leder till smärta och leddegeneration i samband med reumatoid artrit och artros.

Stärker immuniteten

Fänkål innehåller selen, som verkar reglera immunförsvaret och öka utvecklingen av mördar-T-celler. Studier indikerade att konsumtion av selen genom kosten kan förbättra det immunologiska svaret, särskilt mot virala medel.

Vitamin C, som finns i fänkålslökar, är naturligt antimikrobiellt och nödvändigt för att immunsystemet ska fungera väl.

Matsmältningshälsa

För en hälsosam matsmältningskanal förhindrar fiberinnehållet i fänkål förstoppning och främjar regelbundenhet.

Kan hjälpa till att minska höga kolesterolnivåer

Som en utmärkt fiberkälla kan fänkålslöken hjälpa till att minska höga kolesterolnivåer.

Ökat järnupptag

En av de vanligaste näringsbristerna i världen är järnbrist, som också är den främsta orsaken till anemi.

Järnrika måltider kan absorberas bättre av kroppen när de kombineras med livsmedel som är rika på C-vitamin, såsom fänkål.

Förebygga cancer

Fänkål innehåller selen, ett mineral som är svårt att hitta i matkällor som frukt och grönsaker. Det stöder leverenzymers funktion och hjälper kroppen att avgifta vissa ämnen kopplade till cancer.

Dessutom, selen kan stoppa inflammation och bromsa uppkomsten av tumörer.

Dessutom, eftersom fiber renar tjocktarmen från potentiellt cancerframkallande gifter, kan fänkålslök hjälpa förebyggande av tjocktarmscancer.

Minska risken för stroke och hjärtinfarkt

Förutom fiberinnehållet är fänkål en utmärkt källa till folat, som är avgörande för att omvandla en farlig molekyl som heter homocystein till mer ofarliga molekyler. Homocystein, som kan orsaka direkta skador på blodkärlsväggarna vid höga nivåer, anses vara en betydande riskfaktor för stroke eller hjärtinfarkt.

Dessutom är fänkål rik på kalium, som har den demonstrerade förmågan att minska högt blodtryck, vilket kan bidra till att minska risken för stroke eller hjärtinfarkt.

Benhälsa

Här är några sätt som fänkålens vitamin- och mineralsammansättning bidrar till utveckling och bevarande av benhälsa och struktur:

 • Kalcium och fosfor är avgörande för tillväxt och underhåll av starka ben.
 • För utvecklingen av benmatrisen är mangan väsentligt.
 • Dessa två grundämnen – järn och zink – är viktiga för mognad och syntes av kollagen.
 • Lågt intag av K-vitamin har kopplats till en ökad risk för benfraktur.

Vikthantering

Kostfiber fungerar som ett “bulkmedel” i matsmältningskanalen och är en viktig del av viktkontroll.

Dessa ämnen förbättrar mättnad och minskar aptiten, vilket leder till en längre mättnadskänsla och minskat totalt kaloriintag.

Annan 2015 års studie rapporterade att fänkålste hjälpte kvinnor som drack det före en måltid att känna sig mättare än de som drack placebo.

Bra för huden

C-vitamin är rikligt i rå fänkål. Produktionen av kollagen, en strukturell komponent i huden, kräver C-vitamin. Som en antioxidant hjälper den till att skydda cellerna mot fria radikaler som de som finns i solljus, föroreningar och rök.

Rostad fänkålshummus

Ingredienser som krävs för receptet

 • Fänkålshuvud: Prova att använda färska.
 • Kikärtor: Du kan använda hemgjorda eller konserverade efter att ha rinnit av väl.
 • Olivolja: Jag använde extra virgin olivolja. För vad? För det är hälsosamt. Du kan dock använda din favorit eller den tillgängliga.
 • Vatten
 • Tahinipasta: Tahini är en sesamfröpasta som används i olika medelhavsrecept, som hummus. Detta ger ett jordnära element.
 • Citron juice: Det ger en fräsch och lite syrlig smak till din hummus.
 • Vitlök: Du kan helt enkelt inte missa vitlökssmaken av hummus! Även om jag föredrar och föreslår att du använder färska vitlöksklyftor för bättre smak och arom, men du kan använda frysta vitlöksklyftor eller vitlökspulver istället.
 • Salt: Jag använder havssalt, men du kan använda vilket naturligt salt som helst.
 • Fänkålsblad: Fronds är de förtjusande frilly gröna blad som växer från stjälkarna av en fänkålslök. De har en mjuk, fjäderlik konsistens och liknar färsk dill.

Hur gör man rostad fänkålshummus?

För att göra rostad fänkålshummus, skär bladen från fänkålen och reservera dem för garnering eller hemlagad grönsaksfond. Skär fänkålen i fjärdedelar och rosta i den förvärmda ugnen i 30 minuter.

Tillsätt kikärtorna, olivolja, vatten, tahini, citronsaft, vitlök och salt i en matberedare. Mixa tills det är slätt. Tillsätt den rostade fänkålen och saltet och fortsätt att puréa tills det är slätt. Överför till en skål och servera med ditt favorittillbehör.

Presentationsförslag

Du kan servera denna rostade fänkålshummus som:

 • En vegetarisk dipp för ett mellanmål med lågt kaloriinnehåll. Jag älskar att äta den med knapriga skivor av gurka eller babymorötter.
 • Servera med loppor.
 • Servera den med hela vete pita trianglar, kex eller pitabröd.
 • Den kan också användas som smörgås, wrap eller pizzapålägg.
 • Servera med grillade grönsaker eller kött.
 • Lägg en sked i din sallad eller pasta.

Det finns många alternativ, så begränsa dig inte till ett eller två.

Återstående förvaring

Överbliven hummus kan förvaras i kylen i upp till en vecka. Du kan dock frysa den i upp till en månad om du tänker göra en större mängd för senare användning. Men för säker förvaring, förvara den i en lufttät burk eller behållare.

Låt den tina i kylen minst över natten innan du använder den. Rör snabbt om hummusen innan du använder den om den börjar separera lite.

Receptanteckningar

 • Kyl den rostade fänkålen helt innan du lägger den i matberedaren med övriga ingredienser.
 • Se till att skrapa sidorna med jämna mellanrum för att se till att allt blandas jämnt och att det inte finns några klumpar.
 • Tiden det tar att jämna ut den kan variera beroende på din mixer eller matberedare.
 • Om du tycker att hummusen är för tjock, tillsätt 1 msk. vatten eller mer tills du får önskad konsistens.

Här är några av mina populära hummusrecept:

Rostad fänkålshummus

Vanliga frågor

Hur smakar fänkål?

Anis- eller lakritssmaken hos fänkål är ganska subtil, men den kan förstärkas eller till och med göras sötare genom tillagningsmetoden. När fänkål tärnas och sauteras med lök innan den läggs till en soppa eller gryta, får den en särskilt söt smak.

Är fänkål en antikoagulant?

Blodkoagulering kan bromsas av fänkål. När det används tillsammans med mediciner som förhindrar blodpropp, kan fänkål öka risken för blåmärken och blödningar.

Är hummus bra för viktminskning?

Hummus är en fantastisk källa till protein och fiber, som båda kan hjälpa till med viktminskning. Enligt studier är de som regelbundet äter hummus eller kikärter mindre benägna att vara feta, ha ett lägre BMI och en mindre midja.

Vad kan jag använda istället för tahini för hummus?

Cashewsmör eller mandelsmör fungerar bäst som ersättning för tahini. Dessa nötsmör är smaklösa och har en konsistens som är jämförbar med tahini. Medan jordnötssmör kan fungera när det behövs, föreslår jag att du använder cashew- eller mandelsmör istället för en mer subtil smak.

Vad händer om jag äter för mycket hummus?

Vissa människor kan uppleva diarré och uppblåsthet efter att ha ätit för mycket hummus. För att bibehålla en hälsosam vikt, tillsätt hummus till din kost ibland och med måtta som en del av en balanserad måltid.

Varför kommer du att gilla det här receptet?

 • Lätt att förbereda.
 • Kräver bara några få ingredienser.
 • Krämig och uppfriskande.
 • Vegansk
 • I bra hälsa
 • Fänkål är mycket mindre obehagligt när den rostas eftersom processen tar fram sin inneboende sötma.

Som alltid vill jag gärna höra från dig. Lämna gärna dina kommentarer eller dela din egen erfarenhet med oss ​​i kommentarsfältet nedan.

Om du gillade det här inlägget om rostad fänkålshummus och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube , Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *