Rostade gröna bönor – hälsosammare steg

Ugnsrostade bönor är en fantastisk tillbehör eller lätt mellanmål att göra med färska eller frysta gröna bönor. Du kan enkelt anpassa dessa krispiga och saftiga bönor genom att lägga till pålägg som lönnsirap, citronsaft, vitlök, etc. De är hälsosamma, låga i kalorier och höga i fiber som kommer att vara lätta att lägga till din kost.

Har du någonsin testat rostade gröna bönor? Om du inte har gjort det än så är de så läckra och ett måste att prova. Även om jag gillar att ånga mina gröna bönor, ibland lätt, gillar jag att göra ett snyggt recept som en gryta med gröna bönor eller det här lätta receptet för rostade gröna bönor.

Ett fantastiskt tillbehör som får alla att komma tillbaka i några sekunder. Det är en enkel rätt som kan vara närvarande när som helst, och smaken är skarp och kommer definitivt att vara ditt första val.

Försök också, Rostad vit sötpotatisLönnstek

Hälsofördelar med gröna bönor

Gröna bönor är en nödvändighet i många familjer i USA. Snapbönor och gröna bönor är två av de vanligaste namnen på dessa bönor. De är vanligtvis inte gröna, eftersom de har sorter som också kan vara gula eller lila.

Gröna bönor är låga i kalorier, men de är rika på näringsämnen som ger många hälsofördelar. Vitamin C, quercetin, flavonoler och kaempferol är alla antioxidanter som finns i baljväxter. Dessa antioxidanter bekämpar fria radikaler i kroppen och minskar därigenom cellskador och eventuellt minskar risken för vissa sjukdomar.

Gröna bönor ger också följande hälsofördelar:

Förbättrar vår hjärthälsa

Gröna bönor innehåller mycket fibrer, vilket är ett nyttigt näringsämne i kosten av olika anledningar. Lösliga fibrer har visat sig stödja hjärthälsa genom att minska LDL-kolesterolet (dåligt kolesterol).

Skyddar tarmens hälsa

Fiberinnehållet i gröna bönor kan hålla din matsmältningskanal frisk och fungera smidigt. Å andra sidan kan vissa former av fibrer orsaka gaser, tarmsmärtor och uppblåsthet om du har ett matsmältningsproblem som irritabel tarm.

Hjälper till en hälsosam graviditet

Folat är ett B-vitamin som är nödvändigt för tillväxt och utveckling av ofödda spädbarn. Vitaminet hjälper till att förebygga flera fosterskador. Bara en kopp gröna bönor innehåller ungefär en tredjedel av ditt dagliga intag av folat.

Håller våra ben friska

Gröna bönor är rika på vitamin K och är en bra källa till kalcium. Dessa näringsämnen är viktiga för att bibehålla starka, friska ben och minska risken för frakturer.

Minskar depression

Vitamin B är fördelaktigt för att förebygga depression. Att ha tillräckligt med folat hjälper till att minska homocysteinnivåerna i kroppen.

En brist på homocystein kan störa den normala produktionen av serotonin, dopamin och noradrenalin; Dessa är hormonerna som styr ditt humör, sömn och aptit.

Förebygger anemi

Järn är en nödvändig komponent i röda blodkroppar, som transporterar syre från lungorna till varannan cell i kroppen. Anemi uppstår när mängden röda blodkroppar eller mängden hemoglobin inuti cellerna är lägre än normalt.

Gröna bönor är en bra källa till järn från växter, vilket kan hjälpa dig att få i dig den mängd du behöver för att undvika anemi.

Hjälper till att förebygga cancer

Gröna bönor innehåller klorofyll, vilket kan bidra till att bromsa utvecklingen av cancertumörer och minska risken för cancer. Djur används dock i nyare studier. Ytterligare studier behövs för att validera klorofylls anticanceregenskaper.

gröna bönor på en plåt

Rostade gröna bönor ingredienser

 1. Gröna bönor
 2. Avokado eller olivolja
 3. Vitlök
 4. Italiensk smaksättning
 5. Salt
 6. Citron juice

Hur gör man rostade gröna bönor?

Det är så enkelt att göra ugnsrostade gröna bönor; skär av toppen av haricots verts och skölj. Häll av i ett durkslag och lägg till en stor skål; blanda med olivolja, vitlök och italiensk krydda. Lägg i ett enda lager på en bakplåt.

 1. Värm ugnen till 425 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper, pensla lätt eller spraya med olja. Lägg åtsidan.
 2. Skär ändarna av haricots verts, skölj dem, torka dem och lägg dem i en stor skål.
 3. Tillsätt vitlöksklyftor, olja, italiensk krydda, havssalt och häll i haricots verts.
 4. Lägg kryddade haricots verts och vitlök på en bakplåt i ett enda lager.
 5. Grädda i 25 till 30 minuter eller tills kanterna på de gröna bönorna är gyllene och mjuka.
 6. Strö över citronsaft och servera genast. Du kan också prova min Södra veganska gröna bönor och potatis Och Enkelt recept på gröna bönor.

Perfekta kryddblandningar för rostade gröna bönor

Gröna bönor är en perfekt rätt som du kan göra hemma! För att förbereda rostade bönor behöver du en bra mängd kryddblandningar eftersom de tar fram det mesta av smaken och konsistensen. Några av dem är,

 • Persilja
 • Vitlök
 • Lök
 • Basilika
 • Oregano
 • cayenpeppar
 • Timjan
 • Kummin
 • Rostade sesamfrön
 • Italiensk smaksättning
 • Örter från Provence
 • Rosmarin

rostade gröna bönor på en plåt

Kan man rosta frysta gröna bönor?

Ja, du använder lätt frysta gröna bönor:

 • Låt de frysta gröna bönorna sitta i rumstemperatur och ta en pappershandduk eller vävnad för att absorbera fukten eller vätskan. Annars blir de blöta och ånga i ugnen istället för att steka.
 • Börja rosta dem i 450 grader, lite hög temperatur, för att tillaga dem ordentligt.

Se också, Hur lagar man frysta gröna bönor?

Är det idealiskt att baka eller koka gröna bönor?

Båda sätten är fantastiska! Ibland gillar jag att koka mina haricots verts, krydda dem med salt och smör. Det är enkelt och gott!

Bakning har dock sina fördelar och jag älskar det här sättet att göra grönsaker krispiga, speciellt när de rostas med färsk vitlök.

Ska jag tvätta gröna bönor innan jag lagar mat?

Självklart! Jag gillar att tvätta mina grönsaker innan jag lagar dem. För detta recept, se till att torka de gröna bönorna väl. Du vill att bönorna ska rosta perfekt i ugnen, utan att göra dem ångande.

Varför smakar mina gröna bönor gummiaktigt?

Underkokta gröna bönor är gummiartade och överkokta gröna bönor är mosiga. När du förbereder dem är det bara att börja njuta av dem när de är klara. Om du har problem med att bita dem är de ännu inte bra rostade.

Försök igen efter några minuter; om du kan bita utan motstånd så är de perfekt kokta.

Vad är tamarisås?

Tamarisås är en populär sås som används i de flesta japanska rätter, även känd som tamari shoyu. Den har vunnit popularitet runt om i världen på grund av dess rika smak; Dessutom är det veganskt och glutenfritt.

Om du jämför tamari med sojasås är den mörkare, innehåller inget vete och har en smakrik och behaglig smak. Även om vissa tamari-varianter innehåller vete, är de flesta veganska, glutenfria och vetefria.

Sojasås innehåller främst en stor mängd vete, vilket gör den olämplig för människor som inte vill ha gluten i kosten. Dessutom är de ljusare i färgen och sötare, varför det är idealiskt att använda tamarisås.

Presentationsförslag

Servera rostade gröna bönor till lätta eller nyttiga tillbehör till rejäla huvudmåltider. De kan vara värda att visa upp vid ditt julbord. Jag gillar särskilt att njuta av rostade haricots verts med en skål med plommontomater, brunt ris, etc.

Hur lagrar man rostade gröna bönor?

 • Rester kan hålla sig fräscha i kylen i en lufttät behållare i minst 3 till 4 dagar. Ibland gillar jag dem kalla.
 • Rätt lagrade kokta bönor kan behålla sin bästa kvalitet i 10 till 12 månader.
 • Du kan också värma bönorna i luftfritösen eller i en förvärmd ugn under lock i några minuter.

Proffs tips och tricks

 • Jag använde en mörkare plåt för att göra bönorna lite mörkare, men du kan använda ljusare om du föredrar dem.
 • En kläm lime eller citronsaft efter rostning ger en touch av syrlig, frisk, naturlig smak.
 • Överkok aldrig gröna bönor! Håll ett öga på ugnen medan du lagar mat och ta bort allt som verkar tillagat enligt dina önskemål.
 • Att rosta gröna bönor tar bort mycket socker, vilket gör dem krispigare. Så låt dem inte sitta när de är ute ur ugnen, annars tappar du konsistensen och smakerna.

Rostade gröna bönor recept i svart skål på grå bakgrund

Om du gillade den här artikeln om rostade gröna bönor och jag skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *