Sauterad selleri – hälsosammare steg

Detta fantastiska recept på snabb sauterad selleri är en absolut balans mellan salt, sött och kryddigt, som passar perfekt med sellerins krispiga och mjuka konsistens. Du behöver bara 10 minuter för att förbereda denna fantastiska rätt, och du kan njuta av den med någon av dina favoritgrönsaker, ris och nudlar.

Jag gjorde den här rätten för ungefär en månad sedan när jag köpte ett överskott av stjälkselleri under en rea. För det mesta gör jag soppa och gryta, eller kombinerar dem med andra grönsaker i vissa recept. Men den här gången hade jag mycket selleri, och jag var tvungen att hitta på ett recept för att få en stor mängd.

Det blev sauterad selleri, en enkel men nyttig rätt som jag blev kär i. Vill du äta en snabb middag kan du enkelt äta den med nudlar. Prova dessa fantastiska krispiga och mjuka tuggor idag!

Se även Aubergineröra Och Fräs lotusroten.

Selleri är en kärrväxt besläktad med morötter och persilja i samma familj. Den har en subtil, jordig smak med en kryddig touch.

Det är en utmärkt källa till fiber och anses allmänt vara en av de hälsosammaste livsmedel som finns. Med tanke på grönsakens låga kaloriinnehåll är dess fiberinnehåll mycket imponerande. Detta gör det till ett utmärkt val för personer som vill behålla ett hälsosamt matsmältningssystem eller gå ner i vikt.

Selleri har också följande hälsofördelar:

Kan stödja hjärthälsa

Även om den innehåller mycket vatten, innehåller selleri olika vitaminer och mineraler, inklusive kalium och kalcium, som båda är fördelaktiga för hjärthälsa. Den innehåller också folat och vitamin K, nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar och korrekt blodkoagulering.

Selleri är också rikt på flavonoider, som är växtkemikalier med antiinflammatoriska och kardiovaskulära skyddande egenskaper. Det höga fiberinnehållet i selleri är kopplat till minskad risk för hjärtsjukdomar.

Stimulera matsmältningsfunktionen

Selleri är rik på lösliga och olösliga fibrer, vilket är fördelaktigt för matsmältningens hälsa. Fytonäringsämnet i selleriextrakt har visat sig bibehålla matsmältningsslemhinnan, vilket kan skydda mot magsår.

Minskar inflammation

Sjukdomar som artrit och osteoporos har kopplats till kronisk inflammation. Selleri och dess frön innehåller cirka 25 antiinflammatoriska kemikalier som kan hjälpa till att skydda kroppen mot inflammation.

Förbättrar minnet

Selleriextrakt verkade förbättra kognitiva prestanda relaterat till åldrande och depression i en djurstudie från 2017. Likaså visade forskning med de neuroprotektiva egenskaperna hos selleriextrakt utmärkta resultat hos patienter som lider av Alzheimers sjukdom och demens.

Ge bättre blodsockerhantering

Selleri är fördelaktigt för dem som behöver övervaka sina blodsockernivåer eftersom det har ett lågt glykemiskt index (GI) och hög fiberhalt. Många forskare har också sagt att det kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna.

Förebygger cancer

Antioxidanter finns det gott om i selleri. Vitamin C och flavonoider, samt bergapten och lunularin, är exempel på dessa föreningar. Antioxidanter som dessa och andra hjälper till att avvärja oxidativ stress, som är kopplad till cancer.

hackade grönsaker

Hur förbereder man selleri?

Ta den mängd selleri som krävs för receptet och tvätta den noggrant för att ta bort smuts och skräp. Klipp av basen och ta bort de hårda yttre snören.

Välj selleri med blanka, skarpa, fasta stjälkar i täta klasar. Deras blad ska vara fräscha och gröna. Undvik skadade, mjuka, torkade med brunt eller gult.

bryn sellerin i en kastrull

Hur gör man sauterad selleri?

För att göra detta recept, samla alla nödvändiga ingredienser. Förbered selleri, persilja och tomatsås. I en stor stekpanna, tillsätt olja på medelhög värme; när oljan är varm, häll i den förberedda sellerin och fräs i några minuter tills den är mjuk.

Tillsätt resterande ingredienser och rör hela tiden tills selleri är täckt med sås, cirka 3 minuter. Ta av från värmen, tillsätt sesamolja och blanda jämnt. Den här rätten serveras bäst med nudlar och ris att njuta av.

Varför är persilja bra för matlagning?

Där har du det, persilja är ett bra tillskott till din matlagning eftersom den balanserar smaken av den salta rätten på samma sätt som citronsaft kan få något att smaka bättre. Att tillsätta persilja till din sauterade selleri kommer inte att göra att den smakar mer som persilja, men det kommer att göra rätten ganska balanserad.

Persilja finns i torkad och färsk version i livsmedelsbutiker. Den har en skarp, något bitter smak som förhöjer smakerna i rätten, ganska lik citronskal. Den avnjuts främst som garnering, och smaken av örterna ger en perfekt finish på matlagningsprocessen.

Snabb notering: Persilja är bra för matsmältningen eftersom de bittra örterna stimulerar aptiten och din matsmältningskanal, vilket eliminerar matsmältningsproblem.

Hur förbereder man persilja eller koriander?

För att förbereda persiljan, börja blötlägga den i en skål med vatten och virvla runt den. De köpta kommer dock redan förtvättade, men de du köper på bondemarknaden eller plockar från din trädgård kräver rengöring under hela processen för att få bort smuts.

För att hacka persilja perfekt kan du göra det på två sätt. Börja med att ta bort bladen från stjälken innan du hackar dem. Eller så kan du hacka dem tillsammans med deras stjälkar. Håll fast persiljan med handen eller knyt fast basen med gummibandet och grovhacka den med en kockkniv på skärbrädan.

Du kan lagra resterande persilja genom att slå in den i en fuktig pappershandduk och placera den i en plastpåse i kylen. Den håller sig fräsch i minst 3-5 dagar.

Hur gör man hemmagjord tomatsås?

Från augusti till september är mogna tomater lätt att hitta. För att göra såsen behöver du färska, mogna tomater. I livsmedelsbutiker, leta efter spruckna och lätt blåslagna som säljs med rabatt.

Dessa tomater ska vara täta, söta och röda, vilket kommer att resultera i en frisk, naturligt smakande sås i en liten, hanterbar sats. Njut av att göra dessa smakrika såser i deras säsong och spara dem för användning under hela året. Använd zip-top-påsar för att fylla såser i omgångar och förvara dem i frysen.

Jag älskar tomatsås så mycket att jag alltid har nygjord tomatsås i mitt skafferi. Jag använder främst tomatsås för att göra mitt recept godare och godare.

Ingredienser till såsen

 • 5 pund tomater
 • ¾ tesked salt
 • 2 matskedar olivolja
 • 1 matsked tomatpuré
 • 1 vitlöksklyfta, halverad.
 • 1 kvist basilika
 • 1 lagerblad

Vägbeskrivning

 • Börja med att halvera varje tomat horisontellt, ta bort kärnorna och kassera dem. Krossa tomaterna i rivjärnet och häll tomatmassan i en skål.
 • Häll sedan den beredda tomatmassan i en stor kastrull på hög värme. Tillsätt olivolja, tomatpuré, basilika, vitlök och lagerblad. Koka upp och sänk temperaturen till en rask sjud.
 • Låt slutligen såsen reducera nästan till hälften och rör om då och då. För att göra 2 1/2 koppar medeltjock sås behöver du cirka 10 till 15 minuter. Smaka av och justera salt och smak efter eget val.

Proffstips:- Om du inte har färska tomater för att göra såsen eller vill spara tid kan du använda skalade tomater på burk. Undvik konserverade tärnade tomater eftersom de är spetsade med en kemikalie som hindrar dem från att bryta ner ordentligt.

Hur förvarar du överbliven sauterad selleri?

Du kan enkelt förvara överbliven sauterad selleri i kylen i 3 till 4 dagar efter tillagning.

Du kan förvara kokta wokade grönsaker i frysen. Lägg dem i en fryspåse eller lufttät behållare och märk dem för att se till att de äter dem om 3 månader.

När du använder frysta wokade grönsaker, undvik att tina dem före tillagning, eftersom fukthalten gör att rätten blir blöt. För att värma upp wokning ordentligt, använd en spishäll. Ta en kastrull, tillsätt olja och börja värma dem på låg till medeltemperatur för att undvika överkokning.

Ytterligare tips och tricks

 • Var försiktig om du vill lägga chilipeppar i pannan på hög värme. När du väl lägger till dem i pannan kommer de att skapa en pepprig spray som får dig att hosta. Se till att öppna luftgallret för att hålla köket väl ventilerat.
 • Du kan lägga till skivad torkad tofu i receptet.
 • För att göra sauterad selleri mer färgstark, prova att lägga till flerfärgad paprika, paprika, ärter, snöärter, kål, morot, broccoli och svamp.
 • Om du inte hittar kinesisk selleri kan du istället få sellerin hittad i din mataffär.

Ingredienser

 • 4 stjälkar selleri, tvättade och skurna i 2-tums bitar.
 • 1 matsked avokadoolja
 • 3 vitlöksklyftor, hackade
 • ½ tesked lökpulver
 • ½ tsk vitlökspulver
 • ¼ kopp koriander eller persilja, hackad
 • ¼ kopp tomatsås
 • 1/4 kopp vatten
 • 1 matsked sojasås
 • 1 tsk sesamolja

Instruktioner

 • Värm olja i en stor stekpanna på medelhög värme, tillsätt selleri och koka tills den är mjuk, cirka 3 minuter.
 • Tillsätt sedan vitlök, lökpulver, vitlökspulver, koriander eller persilja, tomatsås, vatten och soja. Koka hela tiden, under omrörning, i cirka 3 minuter. Ta av från värmen, rör ner sesamolja och servera.

Rätter som kan serveras med sauterad selleri:

 1. Veganskt Dirty Rice
 2. Veganska röda bönor och ris
 3. Vegansk herdepaj
 4. Vegansk blomkålsmos

Selleri i lager

Om du gillade den här artikeln om sauterad selleri och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *