November 29, 2023
Sojamjölksrecept – hälsosammare steg

Sojamjölksrecept – hälsosammare steg

Sojamjölksreceptet är ett bra substitut för komjölk och mycket hälsosammare för dig. Det är enkelt och prisvärt att göra och det är jättegott!

Om du är en laktosintolerant person och har provat några av de olika mjölkersättningarna som finns tillgängliga länge och fortfarande inte hittat rätt för dig, så är din sökning över en gång för alla med hjälp av sojamjölksrecept.

Du har säkert hört talas om fördelarna med sojamjölk. Världen har en kärleksaffär med sojaprodukter och de används i olika recept för att förbättra våra liv. Sojamjölk är ett underbart tillskott till alla måltider eller mellanmål, och ger protein och kalcium i varje glas.

Jag ÄLSKAR sojamjölk. Jag ska dela med mig av varför jag älskar sojamjölk så mycket – fortsätt läsa om du inte redan har gjort det 🙂

Sojamjölk recept i glas

Varför kommer du att gilla det här receptet?

Om du älskar sojamjölk kommer detta recept att vara ett bra tillskott till ditt kök!

 • Den är laktosfri, vilket gör den idealisk för personer med laktosintolerans.
 • Sojamjölk är ett utmärkt val för Paleo- och Keto-dieter.
 • Det är superenkelt och det är jättegott.
 • Det är ett helt naturligt alternativ, ger kalcium och protein och innehåller inget kolesterol.
 • Genom att göra din egen sojamjölk vet du exakt vilka ingredienser som används.
 • Du kan anpassa receptets smaker efter din egen smak.
 • Sojamjölk kan användas istället för komjölk och är full av antioxidanter.
 • Det är hemlagat till en lägre kostnad.
 • På grund av dess tjockare konsistens än andra växtbaserade mjölkar, älskar jag att använda den för bakning.
 • Dessutom står den fräscha smaken av hemgjord sojamjölk mot kommersiella varumärken.

sojabönor blötlagda i vatten

Ingredienser för sojamjölk

 • Torr soja: Gula sojabönor ger den bästa sojamjölken.
 • Vatten
 • Salt: Jag lade till en nypa salt, men du kan göra det utan salt.
 • Vanilj: Att lägga till vanilj förhöjer smaken, men det är valfritt
 • Sötningsmedel: Att smaka

skölj blötlagda sojabönor

Hur gör man ett recept på sojamjölk?

 1. Skölj sojabönorna och häll bort vattnet.
 2. Lägg sojabönorna i en stor skål och täck med vatten, cirka 2 tum ovanför sojabönorna.
 3. Blötlägg sojabönorna över natten eller i 8 timmar.
 4. Dagen efter tar du bort skalet från sojabönorna och sköljer dem. Tillsätt 1 kopp blötlagda sojabönor med 3 koppar vatten till mixern och mixa tills det är slätt. Upprepa tills alla bönor är bearbetade.

soja i vatten i en mixerskål

5. Sila av sojamjölken med hjälp av en nötmjölkspåse eller ostduk och ställ fruktköttet åt sidan för att göra biffar.

Sila sojamjölken från sojabönor

6. Lägg över sojamjölken i en stor kastrull och låt koka upp under ständig omrörning med en träspatel. sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter. Om en film dyker upp ovanpå, ta bort den och spara den, det är den tofu hud.

Koka sojamjölk i en kastrull

7. Låt sojamjölken svalna och rör ner salt, vanilj och ditt favoritsötningsmedel. Förvara i kylskåp.

Förvaringsinstruktioner

Kyl hemgjord sojamjölk i 3 till 5 dagar. Det är över sitt optimum om det börjar smaka eller lukta surt.

I tre till sex månader kan sojamjölk också frysas. Detta kan dock ha en liten inverkan på mjölkens konsistens (men näringen kommer att vara densamma).

Varianter

I allmänhet håller jag mina recept för att göra mjölkfri mjölk till ett minimum. Men eftersom vanlig sojamjölk har en så stark smak, kommer inte alla att tycka om den. Flera smaksättningsalternativ finns tillgängliga för att tona ner detta och förbättra smaken i detta sojamjölksrecept.

Den första hänsynen är mildhet. För att naturligt söta din hemmagjorda sojamjölk rekommenderar jag att du använder Medjool-dadlar eller lönnsirap. Jag föredrar att behålla dessa recept utan raffinerat socker.

Försök överväga att lägga till något mer intressant som kakaopulver eller kanel.

Receptanteckningar

 • Se till att använda en stor gryta för att förhindra att sojamjölken kokar över.
 • Medan du kokar, skumma bort eventuellt skum som börjar stiga till toppen. Detta skum bör skummas bort så mycket som möjligt.
 • Du kan göra din mjölk så tjock eller vattnig som du vill genom att justera mängden vatten som används. Dess konsistens är dock i allmänhet tjockare än andra mjölkalternativ.
 • Hemlagad sojamjölk har en mer gräsig smak än kommersiell sojamjölk.
 • De överblivna fibrerna kallas okara eller u no hara och kan användas som livsmedelsingrediens, såväl som gödningsmedel om de är torkade eller frysta.

Vad kan man göra av sojamjölk?

Många olika rätter kan tillagas med sojamjölk. Här är några exempel:

Gryn: Du kan förbereda dig havre på olika sätt. Jag brukar koka min med vatten, låta den svalna och sedan tillsätta mer vätska, vanligtvis sojamjölk, efter att den är klar. Detta resulterar i en fin krämig konsistens som jag njuter av. Havre som tillagas i en slowcooker fungerar också bra. Dessutom lägger jag det till bakad havregryn.

Crepes: Jag har ett antal möten pannkaka veganska och mestadels glutenfria recept. De smakar gott. Det veganska receptet kräver sojamjölk. Du kommer inte märka att de inte var mejeribaserade!

Muffins: Sojamjölk fungerar bra med muffins, precis som med pannkakor. I dina muffinsrecept ersätter du helt enkelt den vanliga mjölken med sojamjölk i lika stora mängder. Dessa är fantastiska och perfekta för hösten.

Smoothies: Smoothies gjord på sojamjölk är min favorit.

Kaffe och te: För att göra kaffe eller te ännu bättre, tillsätt lite sojamjölk. Detta ger min morgonkopp den perfekta smakökningen.

Andra växtbaserade mjölkrecept att prova:

Vanliga frågor

Är sojamjölk hälsosam och näringsrik?

Ja! Sojamjölk är rik på alla typer av näringsämnen och ger många hälsofördelar.

Att jämföra sojamjölk med komjölk är en av dess bästa egenskaper. Hel komjölk innehåller 12 g kolhydrater och sockerarter utöver 8 g protein och fett per 8 oz dryck. Osötad sojamjölk innehåller 4 g kolhydrater, 1 g socker, 4 g fett och 7 g protein. Dessutom har den färre kalorier (i vissa fall ungefär hälften av helmjölk) och motsvarar 1 % mjölk.

Soja innehåller nio nödvändiga aminosyror, vilket gör den till en utmärkt proteinkälla och en bra källa till kolhydrater och fetter.

Växtbaserad sojamjölk är naturligt kolesterolfri och låg i mättat fett, vilket gör den till ett fantastiskt mjölkval för hjärthälsa, viktminskning och viktkontroll.

Sojamjölk är naturligt laktosfri, vilket gör den till ett utmärkt val för personer med laktosintolerans.

Att göra egen sojamjölk hemma är också rikt på vitaminer och mineraler som vitamin A, B12 och kalium.

Enligt en studie innehåller sojamjölk också “isoflavoner”, som är antioxidanter. Således minskar de inflammation och kan potentiellt ha anti-cancer egenskaper för att minska risken att drabbas av olika sjukdomar.

Studier har visat att regelbunden konsumtion av sojaprotein kan hjälpa till att minska farliga nivåer av LDL-kolesterol i kroppen.

Vad är skillnaden mellan sojamjölk och mandelmjölk?

Mandelmjölk och sojamjölk är två distinkta typer av växtbaserad mjölk. Jag använder dem ofta för olika ändamål och växlar mellan dem. Jag använder sojamjölk för matlagning och bakning, medan mandelmjölk är mitt favorittillskott till te, kaffe och smoothies.

Kan jag frysa det?

Sojamjölk kan frysas för att bevara den för senare användning, men frysning ändrar konsistensen och smaken på mjölken något. Jag rekommenderar att laga mat med fryst sojamjölk istället för att dricka den som den är om den har varit fryst. Se till att förvara den i en behållare som inte släpper in luft så att den inte tar konstiga smaker i frysen. I frysen håller den sig i 1 till 3 månader.

Vad ska man servera till detta recept?

Det passar utmärkt till alla typer av måltider. Jag föreslår följande recept för en hälsosam frukost:

Är det säkert att göra sojamjölk hemma?

Ja, i de flesta fall är det helt säkert att producera och konsumera hemgjord sojamjölk. Se till att du får sojabönor av hög kvalitet, se till att din utrustning är ren och använd rent vatten.

Soja innehåller antinäringsämnen som vår mage har svårt att smälta och som i vissa fall kan vara giftiga. Därför är det nödvändigt att koka okara och sojamjölk innan du konsumerar dem. Även om konsumtion av råa sojabönor kan orsaka tillfälliga magproblem, kan det också orsaka långvariga biverkningar.

Vad ska man göra med sojamassa (Okara)?

Jag rekommenderar starkt att inte slänga sojamassan. På japanska kallas de även Okara. Okara är främst en biprodukt av produktionen av tofu och sojamjölk. De är närande och fibrösa. De äts och används i många kök i Kina, Korea och Japan. Jag använder okara för att göra kakor, bröd och brownies.

Försök. Det är otroligt gott och superenkelt.

Som alltid, om du gillar och uppskattar detta recept, tveka inte att lämna en kommentar för att ge mig din feedback.

Sojamjölk skiktning i ett glas och kanna

Om du gillade den här artikeln, recept på sojamjölk, och jag skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få även rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *