Sötpotatischips – hälsosammare steg

Söta och lätt sötpotatischips, salt och perfekt krispiga. Dessa är ett bra mellanmål och erbjuder en annan smak än dina vanliga chips.

Att göra chips är väldigt enkelt, och chips verkar vara det bästa någonsin. Men du kan alltid prova olika grönsaker som Grönkålschips, Jicama ChipsEller zucchinichips, etc. Om du är en grönsaksälskare och gillar knapriga saker, prova sötpotatischips. Dessa är smakfulla och har en mycket tillfredsställande crunch.

Vad är sötpotatis?

Det första som kommer att tänka på när du hör ordet sötpotatis är en typ av sötpotatis. Detta är dock inte sant. Sötpotatis är en annan grönsak. Även om dessa två växter odlas under jorden kommer de från olika familjer.

De tillhör familjen morning glories och skiljer sig åt. De kan se ut lite som potatis, men är generellt sett längre i formen. De har brun, brun, röd eller till och med vit matt hud, och interiören är orange, vit eller gul.

Hälsofördelar med sötpotatis

Sötpotatis är en av de grönsaker som är fullproppade med näringsämnen, vitaminer och mineraler och erbjuder många hälsofördelar. Här är några att nämna:

 • För det första är sötpotatis rik på vitamin A och betakaroten. Därför är de ett bra sätt att minska brist på vitamin A. Dessutom hjälper det till att förbättra din kropps immunitet mot olika infektioner.
 • Till skillnad från andra stärkelsehaltiga grönsaker har sötpotatis ett lågt glykemiskt index. Detta innebär att de inte bombarderar din kropp och blod med naturligt socker; istället släpper de det naturligt. Som ett resultat hjälper det till att kontrollera blodsockernivåerna.
 • Sötpotatis är också fiberrik. Det bidrar inte bara till hälsan i matsmältningskanalen och regleringen av tarmrörelser, utan hjälper också till att förebygga diabetes.
 • Det är rikligt med magnesium som erbjuder flera fördelar för kroppen, särskilt när det gäller att förebygga diabetes.
 • Eftersom sötpotatis är rik på antioxidanter skyddar den kroppen mot flera kroniska sjukdomar som cancer, etc. Dessutom har de också antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att skydda kroppen och bekämpa flera sjukdomar.
 • Tack vare naturliga antioxidanter och fibrer skyddar sötpotatis även kroppen mot flera hjärt-kärlsjukdomar och reglerar även blodtrycket.
 • Eftersom det är en rik källa till vitamin A, vitamin C och vitamin E, hjälper det till att reparera din hud och hår och skyddar det mot flera tillstånd.
 • Vitaminerna i sötpotatis hjälper också till att öka fertiliteten.
 • Läs mer Hälsofördelar med sötpotatis

Olika sätt att göra sötpotatischips

Nu använde jag en fritös för att steka dessa chips, men det kräver mycket olja. Även om du torkar dem på kökshanddukar blir det fortfarande mycket olja.

Så om du letar efter ett oljefritt sätt att njuta av dessa sötpotatischips och vill att de ska vara lika krispiga, rekommenderar jag att du använder en airfryer. Detta kommer att ge dig fantastiska resultat. DE det tar lite längre tid att tillaga och du kan behöva vända dem, men resultatet blir ingen olja eller väldigt lite olja. Dessutom kan du även göra dessa chips i ugnen.

Skivade sötpotatischips

Hur gör man sötpotatischips?

Att göra sötpotatischips är det absolut enklaste du kan göra. Det skiljer sig inte från att göra chips, och om du gillar dem kommer du definitivt att älska den lite söta smaken av sötpotatischips.

Det jag älskar med det här receptet är att det bara kräver tre ingredienser, sötpotatis, paprika och salt, för smak. Du kan dock lägga till fler kryddor efter din smak för att få dem att smaka ännu bättre.

Nu, för att göra dessa chips, här är vad du behöver göra.

Matlagnings Instruktioner

 1. Klä bakplåten med bakplåtspapper och olja lätt.
 2. Börja med att skala sötpotatisen för att få bort skalet. När de är skalade, tvätta dem noggrant för att ta bort eventuell smuts.
 3. Skiva dem antingen med en vass kniv, en mandolin eller med en pommes frites.
 4. Tillsätt potatisskivorna, olivolja, paprika och salt i en skål.
 5. Rör om tills kryddorna täcker potatisskivorna.
 6. Ordna skivorna på plåten.
 7. Placera bakplåten i en förvärmd 400 grader F ugn i 30 minuter
 8. Efter 15 minuters tillagning, vänd skivorna.
 9. När chipsen fått fin gyllene färg tar du ut dem från ugnen och låter dem svalna lite innan servering.

stek sötpotatischips i en fritös

Instruktioner för fritös

Steg 1: Först och främst måste du skala och tvätta sötpotatisen. Eftersom det är underjordiska grönsaker hittar du mycket smuts där. Det är därför obligatoriskt att rengöra dem noggrant.

2:a steget: När de är rengjorda skär du dem fint antingen med en vass kniv eller en pommes frites. Du kan placera dem i ett durkslag för att få bort överflödigt vatten. Om du har vatten i den medan du steker kommer het olja att stänka, så var försiktig.

Steg 3: Hetta upp oljan i en djup stekpanna. Om du använder en fritös, ställ in temperaturen på 375 grader F. När oljan når 375 grader F, börja lägga till sötpotatisskivor i oljan. Överbelasta inte fritösen. Arbeta i små omgångar.

Steg 4: Låt skivorna koka i cirka 40 till 50 sekunder på varje sida och vänd dem med en gaffel eller tång.

Steg 5: Ta bort chipsen från oljan och lägg dem på en pappershandduk så att du kan bli av med överflödig olja. När de är krispiga och verkar oljefria, lägg dem i en skål, strö paprika och salt över och njut!

Fler lättlagade grönsakschipsrecept

 1. Taro chips
 2. Hemgjorda bakade potatischips
 3. Jerk groblad chips
 4. Bakade BBQ-potatischips

Närbild av sötpotatischips

Om du gillade den här artikeln om sötpotatischips och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube , Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *