Sparris och rostad potatis – hälsosammare steg

Jag älskar att ha perfekt rostad sparris och potatis. De är så ljuvligt smakrika, med den där ljuvligt saftiga, krispiga men krämiga konsistensen. Denna rätt är det bästa tillskottet till din huvudrätt eller andra rätter för en komplett måltid.

Min mamma brukade göra det här receptet och jag älskade att servera det med soppa. Det får mig att känna mig mätt och mer energisk under lång tid; Det är därför jag älskar den här rätten så mycket.

När du serverar dessa rostade sparris och potatis bör du servera dem med protein för den perfekta middagen. Här är några idéer för din middag: Jerk Tofu, Linseköttbullar, Kvävd tofuOch Masoor Dal.

Denna läckra rätt kan passa till nästan vad som helst och den har många näringsmässiga fördelar som kan stärka din immunitet. Vill du veta mer? Läs vidare!

Hälsofördelar med sparris

Sparris är faktiskt en del av liljefamiljen. Det finns oftast som gröna stjälkar, men det finns även varianter med färger som lila och vit.

Sparris är väldigt låg i kalorier och full av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den innehåller näringsämnen som vitaminerna A, C, E, K och B6 (folat), fibrer, koppar, järn, kalcium och protein.

Sparris är en fantastisk grönsak och ett välsmakande tillskott som du kan lägga till din kost. Dessutom är den tillgänglig i livsmedelsbutiker, till låga priser, särskilt under säsong, och är ett bra komplement till många rätter.

Sparris på vit bakgrund

 • Sparris är berikad med antioxidanter som hjälper till att skydda vår kropp från de skadliga effekterna av fria radikaler och oxidativ stress. Oxidativ stress kan leda till åldrande av våra kroppar, inflammation och många sjukdomar, inklusive cancer.
 • Det är inte bara lågt i fett och kalorier, utan också högt i lösliga och olösliga fibrer, vilket gör det till ett utmärkt val för viktminskning.
 • Det kan främja regelbundenhet och matsmältningshälsa, vilket hjälper våra kroppar att minska risken för hjärtproblem, högt blodtryck och diabetes.
 • Sparris är rik på folat, vilket är mycket viktigt för att minska risken för neuralrörsdefekter under graviditeten. Det kan också producera röda blodkroppar för DNA som behövs för en sund tillväxt och utveckling av barnet.
 • Sparris är en fantastisk grönsak som kan stabilisera blodtrycket på en hälsosam nivå.
 • Den innehåller vitamin K som kan hjälpa vår kropp att sluta blöda efter ett skärsår och bibehålla benhälsan.

Kryddad potatis i en vit skål

Vilken är den bästa potatisen att steka?

Potatis är känt som en av de mest mångsidiga livsmedel du kan äta som huvudrätt, och det finns många sorter tillgängliga i olika länder. Jag skulle föreslå att du använder russet, Yukon Gold och röd potatis för allmatlagning. De är mycket rika på smak, läckra och har gyllene kött. Dessa potatisar är idealiska för rostning eftersom de är mjuka, fasta och har ett medium stärkelseinnehåll.

Fingerlings potatis är kända för att vara väldigt vaxartade, vilket också gör dem perfekta för stekning. I potatis hjälper stärkelsen till att skapa en täckning som är krispig på utsidan och ljuvligt krämig på insidan. Dessa potatissorter har tunnare skal på insidan, vilket gör att värmen från ugnen kan penetrera potatisen snabbare och mer effektivt.

Hälsofördelar med potatis

Potatis är vanligtvis inte det första valet som övervägs när man tänker på näringsrik mat. Men det är en mångsidig grönsak som har överraskande hälsofördelar. Potatis är fet, kolesterolfri och låg i natrium.

Om du lagar rätt kan du göra det till en mättande, näringsrik, hälsosam och utsökt rätt. Potatis ger en utmärkt grund för en balanserad kost som håller dig frisk och stark.

 • Potatis är en stor källa till fiber för att hjälpa våra kroppar att gå ner i vikt genom att hålla oss mätta längre.
 • Det kan hjälpa din kropp att kontrollera kolesterol och blodsockernivåer, vilket kan förhindra hjärtsjukdomar.
 • Potatis är full av antioxidanter som kan stärka immunförsvaret, förebygga sjukdomar och ge oss kraftfulla näringsämnen som kan hjälpa våra kroppar att fungera korrekt.
 • Det kan hjälpa din kropp att återhämta sig från förstoppning och irritabel tarm.
 • Om du följer en glutenfri diet eller har celiaki eller icke-celiaki glutenkänslighet, kan du överväga att lägga till potatis till din kost istället för veteprodukter.

Sparris och potatis recept

När du blandar ingredienserna för att göra detta recept kommer du att se att många av dem är kryddor. Kryddor kan förstärka smaken av mat på ett unikt, komplext och läckert sätt eftersom de alla har olika kombinationer.

Strö gärna över valfria kryddor om du tycker att det ger ett bra slutresultat efter din smak. Här är vad du behöver för att göra dessa läckra rostade sparris och potatis:

 • Liten potatis
 • oliv
 • Vitlökspulver
 • Italiensk smaksättning
 • Paprika
 • Havssalt
 • Sparris stjälkar

Sparris och rostad potatis på plåt

Hur man gör sparris och rostad potatis

 • Värm först ugnen till 400℉.
 • Tvätta den rostade potatisen för att ta bort smuts och torka dem. Tvätta sparrisspetsarna och skär bort de sega ändarna.
 • I en stor skål, släng potatisen med en matsked olivolja. Tillsätt salt, vitlökspulver, italiensk krydda och paprika. Täck den med folie i några minuter så att smakerna blandas.
 • Bred ut potatisen på en stor smord plåt och rosta i minst 30 minuter.
 • Blanda sparrisen med resterande kryddor och olivolja och sprid dem eventuellt på bakplåten i ett enda lager.
 • Efter det, rosta den i minst 15 minuter eller mer om det behövs tills grönsakerna är möra och saftiga.
 • När den är tillagad, servera den och njut!

Hur länge lägger man sparris i ugnen?

Det är viktigt att rosta potatisen först då den kräver mer tid för att bli färdigkokt. Sparrisen kräver bara 15 till 20 minuter, så tillsätt den efter att potatisen har rostat i cirka 30 minuter.

Vilken temperatur ska jag tillaga sparris vid?

Sparris tillagas bäst mellan 400 och 425 grader Fahrenheit. Var noga med att kontrollera dem, särskilt om de mår bra.

Ska man koka sparris innan tillagning?

Nej, du behöver inte koka din sparris innan du kokar den.

Varför är min sparris blöt i ugnen?

Kom ihåg att ingen ugnstemperatur är den andra lik och sparris finns också i olika tjocklekar. Du måste därför koka din sparris längre tills du får önskad färdighet.

Fler recept på rostade grönsaker:

potatis med sparris på en vit platta på en grå bakgrund

Om du tyckte om den här artikeln om rostad sparris och potatis och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube , Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *