November 29, 2023
Ugnsrostad zucchini och squash

Ugnsrostad zucchini och squash

Ugnsrostad zucchini och squash är ett perfekt tillbehör som gör din måltid välsmakande, hälsosam och levande. Dessa sommargrönsaker är fyllda med näringsämnen och smak.

Framför allt är den här rätten väldigt lätt att tillaga och mångsidig. Oavsett om du är lunch eller middag kan du njuta av nyrostade grönsaker när du vill.

Ugnsrostad zucchini och squash på ett vitt fat på en vit bakgrund

Sommaren är en bra tid för de flesta grönsaker, inklusive squash och deras olika typer. Även om du kan hitta dem året runt, verkar de på sommaren fräschare och mer levande.

En av de mest populära grönsakerna under denna säsong inkluderar squash och zucchini. Detta beror på att de är mångsidiga. Det finns så många saker du kan göra med dessa sommargrönsaker. Från att förbereda spagetti till att rosta den, det finns inga gränser.

Jag älskar särskilt att steka squash och zucchini, och det borde du också! Här är varför du bör prova detta fantastiska recept på rostad squash och zucchini:

 • Det är superlätt att göra. Den maximala tiden du behöver är att skiva och rosta den. Du kan laga den här rätten på en tallrik på bara 20 minuter. Det är ett perfekt val för en snabb middag.
 • Den här rätten är välsmakande. Förutom de kryddor och smaksättningar du tillsätter för att sätta smak till grönsakerna får du också en fräsch, rik, lite söt smak av grönsakerna. Det bästa är att du kan lägga till alla kryddor du vill ha och slutprodukten blir helt perfekt.
 • Det är rent. Rostad squash och zucchini är fullproppad med näringsämnen och erbjuder vitaminer och mineraler. Så om du bantar eller följer en hälsosam livsstil, gör den här rätten idag!
 • Det är veganskt. Så, för de som följer en vegansk kost, kunde vi inte göra det bättre!

Om du gillar det här receptet kommer du också att njuta Bakade zucchini eldar Och Vegansk zucchinisoppa.

zucchini och gul squash

Är squash och zucchini samma sak?

För de som inte kan så mycket om squash, låt mig berätta att det finns cirka 100 olika typer av squash tillgängliga under hela året. Dessa sorter kommer och går under hela året.

Nu för dem som blandar ihop zucchini med squash, låt mig berätta att zucchini är en typ av squash. De är nära besläktade med varandra. Dessa två grönsaker tillagas ungefär på samma sätt.

Dessutom har de en vit, öm och ganska mjuk inredning. Det är nästan squishy och squishy. Förutom dessa små likheter finns det också flera skillnader. Här är några att nämna:

 • Färg: En zucchini har en mörkgrön till gyllengul färg. Samtidigt är en squash i huvudsak gul.
 • Form: zucchini har en rak och lång form, mer som en cylinder. Å andra sidan är en squash formad som ett päron. Den har en lökformig botten och toppen är relativt smal.

Ingredienser som behövs för ugnsrostad squash och zucchini

När du gör rostad squash och zucchini behöver du inte en massa ingredienser. Nyckeln är att lägga till smak med enkla kryddor och kryddor. Här är allt du behöver veta om dessa ingredienser:

 • Zucchini: En av huvudingredienserna i denna maträtt är zucchini. Den har en mild smak med en liten sötma. När du köper zucchini, leta efter sådana som är fasta och små. Kom ihåg att längre zucchini tenderar att vara bitter. Dessutom måste zucchinin vara fri från fläckar och blåmärken.
 • Gul squash: Det är den andra huvudingrediensen och är något sötare än zucchini. Följ samma instruktioner när du köper squash som du skulle göra för zucchini.
 • Vitlök: Vitlöken ger ett smakdjupt smakdjup till rätten. Till det här receptet använder jag gärna hela skalade vitlöksklyftor, men man kan även hacka dem.
 • Olivolja: Olivolja hjälper till att laga grönsaker. Det ger dem också färg och smak. Även om vi alla har olivolja i vårt kök, om du inte har någon kan du också använda avokadoolja. Dessutom fungerar matolja eller rapsolja också bra.
 • Paprika: Paprika är känt för sin rökiga, söta smak med en kryddig touch. Det är en perfekt ingrediens för att sätta en lätt kryddig touch till rätten. Om du gillar din mat varm kan du också använda cayennepeppar istället. Scotch Bonnet-pulver fungerar också utmärkt.
 • Salt: Ingen maträtt är komplett utan salt. Så tillsätt efter din smak.
Gröna och gula zucchini skivor i vit skål på vit trä bakgrund

Hur man gör ugnsrostad zucchini och squash

Att göra rostad squash och zucchini är väldigt enkelt. Det tar inte mer än 25 minuter att lägga den på tallriken. Med ingredienser lätt tillgängliga, här är de enkla stegen du behöver följa för perfekta resultat:

 1. Tvätta grönsakerna och torka dem. Med hjälp av en vass kniv, skiva squashen och zucchinin i ¼-tums tjocka skivor. Du behöver inte skala dem. Det är en personlig preferens.
 2. Lägg de skivade grönsakerna och vitlöken i en stor skål.
 3. Ringla över olivolja upp. Tillsätt italiensk krydda, paprika och salt. Blanda väl så kryddorna blandas.
 4. Ordna grönsakerna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Se till att de placeras i ett enda lager.
 5. Lägg bakplåten i en ugnen förvärmd till 400 grader F i cirka 20 minuter.
 6. Halvvägs genom matlagningen, vänd grönsakerna så att de får fin färg på båda sidor.
 7. När tiden är ute och grönsakerna får en fin gyllene färg, ta bort bakplåten från ugnen.
 8. Servera varm.
Gul zucchini squash på plåt

Tips och tricks för perfekt rostad squash och zucchini i ugnen

Även om det är ganska enkelt att förbereda rostad squash och zucchini, finns det några saker vi måste vara uppmärksamma på för bästa resultat:

 • När du köper zucchini, leta efter sådana som är fasta och små. Kom ihåg att längre zucchini tenderar att vara bitter.
 • Se till att alla skivor är lika stora. På så sätt kokar grönsakerna jämnt.
 • Om du inte vill skiva grönsakerna kan du också skära dem i små bitar. Tärnade grönsaker tillagas också samtidigt. Återigen, se till att de är lika stora.
 • De flesta föredrar att inte skala grönsaker. Det är bekvämt och sparar också tid. Men om du inte gillar skinnet kan du skala det innan tillagning.

Byten och variationer

 • Du kan lägga till fler grönsaker som lök för att göra rätten mer levande.
 • Om du inte vill lägga till hela vitlöksklyftor kan du även lägga till vitlökspulver.
 • För extra smak, tillsätt jerk krydda till grönsakerna. Det kommer att bli jättegott.

Förvaringstips

Du kan spara överbliven rostad squash och zucchini genom att lägga dem i en lufttät behållare. Ställ den lufttäta behållaren i kylen så blir den god i ca 3 dagar. Du kan värma dem i ugnen i cirka 5 till 7 minuter för att njuta av dem.

Vad du ska servera med ugnsrostad squash och zucchini

Rostad squash och zucchini är det perfekta tillbehöret till din huvudrätt. Dessutom kan du också använda dem på olika sätt. Här är några idéer:

 • Tacos: Fyll dina tacos med rostad squash och zucchini för att njuta av en unik smak i sommar. Jag slår vad om att du kommer att älska det.
 • Burritos: Rostad squash och zucchini är en perfekt ingrediens för att toppa dina burritos. Dessa passar så bra för en Frukost burrito eller lunch. Ett perfekt sätt att njuta av dina grönsaker.
 • Pasta: Servera dessa grönsaker med pasta garnerad med Vegansk ostsås Eller Pesto. Smakerna kommer att kombineras så bra och det blir en snabb och utsökt måltid.
 • Ris: Du kan även servera dessa rostade grönsaker till Vitlöksris. Gör dem till stekt ris eller servera dem separat. Hur som helst kommer de att smaka så gott.

Vanliga frågor om recept

Behöver du skala squash och zucchini?

Nej! Vissa föredrar det, men skalen på båda grönsakerna är perfekt ätbara.

Hur hittar man en zucchini som inte är bitter?

Leta alltid efter små zucchini. Ju större de är, desto bittrare blir de.

Fler zucchini recept:

ugnsrostad zucchini och squash på ett vitt fat i lager på en vit plåt

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *