November 29, 2023
Ultimate Vegan Chili – Nora Cooks

Ultimate Vegan Chili – Nora Cooks

Denna ultimata veganska chili är PRIS och det är så enkelt att göra! Köttig, smakrik och hög i protein, denna chili är verkligen utsökt.

Servera med veganskt majsbröd och vegansk gräddfil för bästa resultat!

tittar ner på två skålar chili med gräddfil, ost och en lime på en vit bakgrund med en blå servett

Vill du ha ännu fler chilirecept? Kolla in min Sweet Potato and Black Bean Chili, Lins Chili och Vegan White Chili.

Det bästa veganska chilireceptet

Enkel vegansk chili är laddad med bönor, köttiga tofu smulor (eller vegansk malet kött efter eget val) och klassiska kryddor. Denna fan-favoriträtt är klar på under en timme och använder superenkla ingredienser. Det kan vara ett enkelt recept, men resultatet är exceptionellt. Denna chili vinner priser!

Även köttätare älskar denna chili! Gör den gärna personlig och lägg till ytterligare ingredienser eller alla dina favoritpålägg. Glöm inte det veganska majsbrödet, vegansk gräddfil och vegansk ost vid sidan av för en rejäl och rejäl måltid!

närbild av en skål med bön chili, gräddfil, ost och en limeklyfta.närbild av en skål med bön chili, gräddfil, ost och en limeklyfta.

Vad är vegansk chili gjord av?

Här är de viktigaste ingredienserna som behövs för receptet. Den stora skillnaden mellan denna chili och en icke-vegansk chili är att vi inte använder kött såklart!

 • Den köttiga tofun smulas sönder – De går snabbt och enkelt att tillaga i ugnen medan resten av chilin samlas på spisen. Ofta skippar jag tofun och använder Beyond Meat Crumbles istället. Du kan också använda TVP nötfärs eller annan vegansk nötköttsersättning.
 • Söt lök och vitlök – Klassiska och nödvändiga chiliingredienser. Du kan använda en vit, gul eller till och med röd lök.
 • Krossade tomater – Du kan byta ut dem mot tärnade tomater om du gillar lite mer konsistens i varje tugga.
 • Svarta bönor och röda bönor – Använd valfri sort av konserverade bönor du gillar, men det här är min favoritkombination. Pintobönor eller till och med kikärter kan användas.
 • Chilipulver, malen spiskummin, rökt paprika, cayennepeppar och salt – Den här kombinationen av kryddor kommer att få varje tugga att smaka rökig, välsmakande och läcker!
 • lönnsirap – Bara lite för att balansera syran.
 • Kakao pulver – Tillför rikedom och djup av smak till chili. Om du aldrig har tillsatt kakaopulver till din chili rekommenderar jag starkt att du testar det!
smulad bakad tofu på en bakplåtspappersklädd form.smulad bakad tofu på en bakplåtspappersklädd form.

Hur man gör vegansk chili

Få Tofu Crumbles Cooking

Dessa tofusmulor är perfekt kryddade och ger denna veganska chili en köttig konsistens. De är också väldigt lätta att göra! För ett ännu enklare recept kan du hoppa över tofun och helt enkelt laga 16 uns Beyond-kött med löken.

Om du använder smulad tofu:

 • Värm ugnen till 350ºF och klä en plåt med bakplåtspapper.
 • Kombinera sojasås, näringsjäst, chilipulver och rökt paprika i en stor skål. Använd händerna för att smula ner tofun i skålen och blanda ihop allt.
 • Bred ut tofublandningen i ett jämnt lager på din förberedda panna. Sätt in den i ugnen och tillaga i 30 minuter, vänd halvvägs genom tillagningen. När tofun är i ugnen, starta chilin.

Förbered chilin medan tofun kokar

Tillsätt några matskedar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade löken och fräs i 3 till 4 minuter tills den är genomskinlig och doftande. Om du använder vegansk nötfärs, koka den nu med löken. Tillsätt sedan vitlöken och koka i ytterligare 1 minut under konstant omrörning.

sauterade lök i en vit panna med en gul-vit fyrkantig servett.sauterade lök i en vit panna med en gul-vit fyrkantig servett.

Tillsätt resten av chiliingredienserna i grytan (förutom tofun) och blanda. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter.

svarta bönor, tomatsås och kryddor i en vit kastrull, ännu inte blandad.svarta bönor, tomatsås och kryddor i en vit kastrull, ännu inte blandad.

När tofun smulas sönder, om du använder, rör ner dem i chilin.

tillsätt smulad kokt tofu i grytan med chilintillsätt smulad kokt tofu i grytan med chilin

Hur man tjocknar chili

Om du vill att din chili ska ha en tjock eller slätare konsistens kan du använda en stavmixer för att mixa lätt några gånger. Gör detta innan du lägger till tofusmulorna.

Instant Pot Vegansk Chili

Förbered chilin i en snabbgryta genom att först ställa den till Saute-läge. Tillsätt oljan och koka löken och vitlöken tills den är mjuk, tillsätt sedan resten av dina ingredienser (förutom tofun, du behöver fortfarande tillaga den i ugnen). Sätt på locket och koka för hand eller på högt tryck i 8 minuter. Släpp omedelbart trycket, öppna sedan instantgrytan och rör ner tofubitarna till slut.

Slow Cooker Chili

Du kan också göra vegansk chili i en slow cooker/slow cooker. Tillsätt alla ingredienser (förutom tofu) i en stor långsam spis och koka på hög i 2 till 3 timmar eller på låg i 4 till 5 timmar. Tillsätt den smulade tofun 30 minuter före slutet av tillagningen.

vit burk full av vegansk chili, en slev som öser ur en portion.vit burk full av vegansk chili, en slev som öser ur en portion.

Vanliga frågor

Hur länge håller vegansk chili i kylen?

Överbliven chili håller sig i 4 till 5 dagar i kylen. Förvara i lufttäta behållare.

Fryser chili bra?

Ja, den här chilin fryser väldigt bra. Frys in i individuella fryssäkra behållare, tina sedan och värm tills det är varmt.

Hur kan jag göra det glutenfritt?

Ersätt glutenfri tamari med sojasåsen när du gör den smulade tofun för att säkerställa att chilin är glutenfri.

Kan jag lägga till fler grönsaker eller spannmål till vegansk chili?

Ja! Några bra val är majs, zucchini, röd paprika, sötpotatis eller morötter. Du kan också blanda in 1 kopp quinoa med resten av ingredienserna.

Hur man serverar vegansk chili

Du kan inte äta chili utan majsbröd! Servera en bit eller två till varje skål chili. Lägg på valfritt pålägg du vill ha, till exempel:

två skålar vegansk chili på vit bakgrund med en blå servett, gräddfil och ost på toppen.två skålar vegansk chili på vit bakgrund med en blå servett, gräddfil och ost på toppen.

Fler vänliga veganska recept för att imponera på publiken

Få tofun att smula sönder

 • Värm ugnen till 350 grader F och klä en plåt med bakplåtspapper.
 • I en stor skål, kombinera sojasås, näringsjäst, chilipulver och rökt paprika. Det blir mosigt. Smula nu ner tofun i skålen med händerna och blanda med en stor sked tills den är väl blandad med degen.

 • Fördela tofublandningen jämnt i pannan. Sätt in i ugnen och tillaga i 30 minuter, rör om tofun halvvägs genom tillagningen. När tofun är i ugnen, starta chilin.

Förbered chili på spisen

 • Tillsätt olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade löken och fräs i 3-4 minuter tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlöken och låt koka i 1 minut till under konstant omrörning.

 • Tillsätt nu alla andra chiliingredienser utom tofun och blanda. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter, tills tofun smulas sönder.

 • Om du vill ha en tjockare konsistens, använd en stavmixer och mixa bara några gånger. Gör detta innan du tillsätter tofun.

 • När tofun smulas sönder, blanda dem i pannan. Färdiga! Servera med vegansk gräddfil, majsbröd, tortillachips, koriander, tomater, varm sås, strimlad vegansk ost och gräslök, om så önskas.
 1. Använd veganskt nötkött istället: Du kan utelämna tofusmulorna om du vill, eller ersätta dem med veganska nötköttsmulor (som Gardein varumärke eller Beyond Meat). Eller lägg bara till grönsaker istället, som fryst majs, röd paprika, sötpotatis, morötter eller zucchini. Eller lägg till en kopp rå quinoa när du lägger till bönorna.
 2. Du kan ersätta krossade tomater med tärnade tomater om så önskas för mer konsistens.
 3. Matrester: Denna chili håller sig i kylen i ca 4-5 dagar och fryser även bra.
 4. Instant Pot-version: Använd sautéfunktionen och koka din lök och vitlök, tillsätt sedan resten av ingredienserna (förutom tofun, tillaga den i ugnen som vanligt). Stäng locket och koka på högt tryck i 8 minuter. Tillsätt den smulade tofun och servera.
 5. Slow cooker version: Tillsätt alla ingredienser (utom tofu) och koka på hög i 2-3 timmar eller på låg i 4-5 timmar. Tillsätt den smulade tofun cirka 30 minuter innan tillagningen är slut.

Del: 1del | Kalorier: 388kilokalorier | Kolhydrater: 67g | Protein: 26g | Fett: 6g | Mättat fett: 1g | Natrium: 1080mg | Kalium: 1669mg | Fiber: 22g | Socker: 18g | Vitamin A: 2324UI | C-vitamin: 32mg | Kalcium: 282mg | Järn: tiomg

Kurs: Huvudrätt, Soppa

Kök: amerikansk

Detta recept publicerades ursprungligen 2020 och har uppdaterats med bättre information och alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *