November 29, 2023
Vada Pav – Hälsosammare steg

Vada Pav – Hälsosammare steg

Vada Pav är ett välkänt gatusnack gjort med lager av het grön chutney och en kryddig potatisblandning mellan bullarna.

I Mumbai och resten av Maharashtra är det ett populärt vegansk gatusnack. Den här rätten är full av smaker och texturer!

Pavé Vada säljs i butiker över Mumbai och utanför högskolor och universitet, på grund av dess popularitet och tillbedjan bland street food-älskare. Detta är en av de billigaste gatumaten i Mumbai, men den är smakrik och utsökt.

Som alltid ber jag dig att läsa hela artikeln för användbar information som ingår i texten. Du kan dock hitta det detaljerade receptet nedan med de exakta ingredienserna och steg-för-steg-instruktioner.

Vad är Vada Pav?

Batata vada är en smetöverdragen friterad potatisdumpling. Besan, eller hasselnötsgrammjöl och kryddor används för att förbereda degen. Fyllningen består av ljuvligt kryddig potatismos.

Batata är ett marathiskt ord som betyder “potatis” och “vada” syftar i allmänhet på en välsmakande mat som är stekt och liknar en munk eller klimp.

Pav, eller pao, är ett indiskt ord för en liten limpa bröd, liknande frallor. I Indien säljer bagerier, stormarknader och konfektyrer dem. Vanligtvis är de gjorda med all-purpose eller fullkornsmjöl.

Pav Vada är i princip batata vada mellan 2 bitar pav, med grön chutney, söt chutney och torr vitlökschutney ovanpå.

Pavé Vada kan avnjutas som mellanmål eller till frukost, brunch eller till och med på kvällen. Den passar perfekt till indisk chai, krispiga gröna chili och chutney som mynta, koriander eller grön chutney.

Som tur är, om du är sugen på vada pav, men inte kan resa till Mumbai, kan du göra dem hemma genom att följa mitt recept!

Varför göra vada pav?

Denna vada pao är:

 • Användarvänlig
 • Ett av de snabbaste mellanmålen på resan.
 • Så rejäl och ljuvligt gott.
 • Vegansk och glutenfri.

Vada pav recept:

 • Glutenfria bullar – 1 paket
 • Kokt potatis – 3-4 st
 • Hackad lök – en liten
 • Kumminfrön – 1 tesked
 • Torra curryblad – 1/2 tsk
 • Salt att smaka
 • Rödpepparflingor – 1/2 tesked
 • Gurkmeja – 1/2 tesked
 • Allt kryddpulver – 1/2 tesked

Till degen

 • Gram mjöl – 250 gram
 • Salt att smaka
 • Rödpepparflingor – 1/4 tesked
 • Gurkmeja – 1/4 tesked
 • Vatten – efter behov

Till den gröna chutneyn

 • Koriander – ett halvt gäng
 • Myntablad – ett halvt gäng
 • Gröna chili – 2-3
 • Kumminfrön – 1 tesked
 • Salt att smaka

Hur gör man vada pav?

 1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
 2. Värm lite avokadoolja i en panna.
 3. Tillsätt torra curryblad, spiskummin och hackad lök och fräs. Stek tills löken är genomskinlig.
 4. Tillsätt kryddorna och blanda.
 5. Tillsätt den kokta potatisen och blanda väl.
 6. Ta upp blandningen i en skål och låt den svalna till rumstemperatur.
 7. Förbered under tiden kikärtsmjölsdegen.
 8. Tillsätt salt, rödpepparflingor och gurkmeja till kikärtsmjölet.
 9. Tillsätt lite vatten och gör en fin pasta.
 10. Forma potatisblandningen till en improviserad boll och täck den med deg.
 11. Stek i lite avokadoolja.
 12. Du kan luftsteka eller baka vadas, men fritera dem ger maximal krispighet och smak.
 13. Till den gröna chutneyn, blanda mynta, koriander, grön chili och spiskummin med lite vatten. Tillsätt salt om det behövs.
 14. Montera nu vada pao.
 15. Rosta bullarna lätt.
 16. Applicera grön chutney på ena eller båda sidorna.
 17. Lägg vadan emellan och den är klar att serveras.
 18. Detta är en av mina favorit veganska sliders, du kan servera den med tamarindsås eller ketchup.

Hur serverar man vada pav?

Vada Pav är en komplett måltid, enligt mig. Det enda som skulle kunna förbättra situationen, enligt min mening, skulle vara en rykande kopp ingefärste.

Sötsyrlig dadel och tamarindchutney – Dessa är valfria, men många gatuförsäljare serverar en sötsur chutney tillsammans med en varm grön chutney för att låsa in smakerna.

För att göra sötsur chutney, använd dadlar, tamarind, rostade spiskummin, jaggery, rostad byadagi chili och salt.

En tunn besan-smet kan också användas för att göra chura. Tillsätt ytterligare vatten till den återstående besanen för att tunna smeten.

Häll den här smeten i het olja och stek den till chura. På låg värme, stek churan tills den är knaprig. När churan är klar, kombinera den med vadan.

Stekt grön chili passar utmärkt till vada pav. De rekommenderas också varmt!

Hur förvarar man överblivna vadas?

När vadas har svalnat, lägg dem i en lufttät behållare och förvara dem i kylen i 3-5 dagar.

Alternativt kan du förvara mat i Ziploc-påsar eller fryssäkra behållare i 1 till 2 månader. För att återanvända dem kan du antingen steka dem igen eller luftsteka dem i fem till tio minuter.

När du är redo kan du värma upp friterade vadas. Koka den återuppvärmda vadan i 8-10 minuter. De kommer att behålla sin sprödhet och undvika att bli så blöta. En stekpanna eller en ugn kan båda användas för matlagning.

Hur använder man överblivna ingredienser?

Detta recept gör 18 medelstora vadas, vilket räcker för en stor familj eller litet sällskap. Eller som jag har en man som är särskilt sugen på Vada Pav.

Men om du bara behöver halva vadas kan du enkelt använda resterande potatismasala och grammjölssmet på något av följande sätt.

Potatis masala kan användas som fyllning för fyllda bullar, paratha, potatismackor eller till och med fyllda paprika som kan bakas eller stekas.

I degen gjord av grammjöl (besan), du kan doppa vad som helst att steka. Doppa brödet för att göra bröd pakodas, som är min sons favorit. Vi kan oftast doppa vad som helst, inklusive potatis, lök och peppar.

Fler tips för att göra Vada Pav:

 • När man steker batata vada ska oljan vara lagom varm, mellan 360 och 375°F (180 och 190°C). Oljetemperaturen kan kontrolleras med en godis- eller stektermometer.
 • Alternativt kan du lägga till några droppar pasta till oljan. När dropparna gradvis stiger till toppen och börjar bubbla är oljan klar. Men om dropparna stiger långsamt eller försvinner helt, värms oljan inte upp tillräckligt. Oljan är för varm om dropparna stiger för snabbt och bränns eller brunar.
 • När vada steks i överhettad olja förblir insidan underkokt och utsidan överstekt och bränd. De absorberar mer olja och blir blöta och feta när de steks i inte tillräckligt varm olja.
 • Beroende på vilken kryddnivå du föredrar kan du justera mängden. Vada pav som serveras på gatan i vissa Maharashtrian städer, som Kolhapur, är ganska kryddig. Vada stenläggare som tillagas enligt mitt recept är inte kryddiga. Om du vill ha den varmare, tillsätt ytterligare grön chili.
 • Vadan blir knaprigare när rismjöl tillsätts i smeten (så jag rekommenderar att du lägger till 1 msk). Hittar du inte rismjöl kan du göra det själv genom att mala råris eller ersätta det med majsmjöl.

Vem uppfann wada pao?

Enligt Indiens tiderAshok Vaidya gjorde den första vadabanan 1966 vid ett stall utanför Dadars järnvägsstation.

Vad ska man äta med vada pao?

Du kan äta vada pav med söt tamarind chutney, grön chutney, salt stekt grön chili, indisk te eller torr kokos vitlök chutney.

Är vada pao hälsosamt?

Traditionellt steks potatisbollar för att göra vada pav. Men eftersom fler människor blir mer hälsomedvetna letar de efter hälsosammare alternativ till gatumat för att uppleva smaken. Man tror att vada pav är hälsosammare om den tillagas i en appampanna eller fritös med lite eller ingen olja.

Är Vada Pav vegan?

Ja det är det! Jag föredrar att tänka på vada pav som en vegetarisk version av den indiska varmkorven. En kryddig, stekt och härligt krispig potatisdumpling, täckt av ljuvligt varm vitlökschutney och inbäddad i en mjuk, fluffig bulle.

Hur smakar vada pao?

Varje säljare skryter med att ha en distinkt ingrediens eller ett hemligt recept som skiljer deras vada pav från resten.

Exempel inkluderar ett stänk av masalapulver eller en topp av choora (som är de knapriga smulorna som tillagas med vadan som sedan lämnas i pannan). Smaken av vada pav beror helt på kockens nycker.

Vad gör Vada Pao så unik?

Även om det är en av de enklaste gatumaten i Mumbai, är den utmärkt och utsökt. Batata vada är huvudkomponenten i vada pav, som är inklämd mellan två skivor pav och täckt med en blandning av söt, grön och torkad vitlökschutney. Batata vada är en fritta gjord av deg och potatisbollar.

Fler veganska indiska recept att prova:

Som alltid vill jag gärna höra från dig. Lämna gärna dina kommentarer eller dela din egen erfarenhet med oss ​​i kommentarsfältet nedan.

Om du gillade detta Vada Pav-recept och jag skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få även rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *