Veg Korma – Hälsosammare steg

Denna Veg Korma är gjord på ärtor, blomkål, aubergine, paprika, morötter och potatis för en hälsosam och god middag. Denna rätt tar bara 30 minuter att tillaga och är naturligt vegansk och glutenfri.

En av min familjs favoritcurryrätter är denna vegetariska korma. Den är full av rika, doftande smaker och är en av de mildaste curryrätterna, vilket gör den idealisk för hela familjen! Även om det tar lite längre tid än de flesta av mina andra curryrätter, är den här definitivt värd det. Slutresultatet är en smakrik, krämig curry med en intensiv smak.

Curryrätter är en av mina favoriträtter att laga och äta, det är därför jag gör dem ofta. Dessutom är de bra för rester och är fantastiska för att lägga till grönsaker. Det finns många curryrecept på min blogg, inklusive de mycket populära Kokos kikärtscurrymin enkla och snabba Aloo Gobi Masala (potatis och blomkålscurry)och min rejäla och välsmakande Blomkål Tofu Curry.

Vad är Korma?

Den aromatiska måltiden känd som korma, även känd som kurma, är en favorit i Indien och Centralasien. Mughlai-köket är känt för sin Korma.

Bassåsen eller såsen skiljer sig beroende på ursprungsland för Korma-rätten. I det nord- och centralindiska köket används kormasås som bassås som innehåller ostmassa (yoghurt), fond (eller vatten), grädde, kryddor (inklusive nötter och frön), lök (och ibland kött) och grönsaker.

Varför kommer du att älska detta Veg Korma-recept?

 • I mitt recept använder vi kokosyoghurt. Detta ger lite sötma och en kokossmak till korman. Dessutom visar det sig vara en vegansk version!
 • Dessutom är den här rätten full av färska grönsaker. Det är ett aptitretande sätt att uppmuntra dina barn och familj att äta mer grönsaker.
 • Mitt korma-recept är en baskorma som använder lättillgängliga ingredienser och är dessutom ganska lätt.
 • Korma är en väldoftande, kryddig och smakrik curry.
 • Det är väldigt enkelt att göra i bara en kruka.

ingredienser för vegetarisk korma

Ingredienser:

 • Blanda grönsakerna: Grönsaker som passar bra till vegetarisk korma är blomkål, aubergine, morot, paprika, potatis och ärtor. Om du inte har en kan du utelämna vilken som helst.
 • Lök: Det är en grundläggande ingrediens i curry. Currysmak tillsätts genom att fräsa lök.
 • Yoghurt: Yoghurt är en annan viktig ingrediens i detta recept. Jag använde kokosyoghurt till denna korma.
 • Kummin: Tillsatsen av spiskummin ger en touch av värme och jordighet till rätten.
 • Kardemumma: En av de viktigaste kryddorna i Indien är kardemumma. Dess unika smak och arom har gett den titeln “drottningen av kryddor”.
 • Lagerblad : Undvik att lägga till ett mycket gammalt lagerblad, eftersom det kan ge en bitter smak till rätten. Om du inte har färsk buljong kan du skippa det. Curryblad kan också användas om man har.
 • Salt: Jag använde rosa salt.
 • Alla pulveriserade kryddor: Den perfekta blandningen av alla torra kryddor tillför mycket smak och arom till rätten.
 • Röd paprika/cayennepeppar: Min favoritingrediens! Lägg till den perfekta värmen! Du kan byta ut den mot paprika.
 • Gurkmeja: Ger rejäl smak och den där distinkta gula färgen.
 • Olja: Jag använde kokosolja för att göra curry. Kokosolja gynnas på grund av dess många hälsofördelar. Om kokosolja inte finns tillgänglig kan du ersätta den med oliv- eller avokadoolja.

Hur man gör grönsak Korma?

Skär alla grönsaker i önskad form. Hetta upp lite olja i en panna, karamellisera löken och ställ åt sidan. Blanda den stekta löken med yoghurten och förbered en currybotten.

Bryn spiskummin, lagerblad och kardemumma i samma panna. Tillsätt grönsakerna och stek i 2-3 minuter. Tillsätt den förberedda currybotten och kryddorna till grönsakerna och koka. Tillsätt lite vatten och täck. Koka på låg värme tills grönsakerna är kokta.

Hur serverar man med Veg Korma?

Veg Korma är en fantastisk sås eller sås. Servera den med aromatiskt ris som ångat basmatiris, jeera eller jasmin, och kornen kommer att absorbera mycket av smaken.

Servera med glutenfritt naanbröd. Naan är en annan populär metod för att servera grönsakskorma. Naan är perfekt för att moppa upp sås eller skrapa tallriken efteråt.

Förvaring, frysning och återuppvärmning

Kylskåp: Lägg resterna i en lufttät behållare och förvara i upp till fem dagar. Värm i mikrovågsugn eller i en kastrull på spisen.

Frys: Veg Korma kan frysas i upp till 2 månader om du låter den svalna helt innan du lägger den i en lufttät behållare. Låt korman tina på bänken och värm den sedan över öppen låga eller i mikron.

Proffs tips och tricks för att göra det bästa Veg Korma-receptet någonsin

Kolla in dessa enkla tekniker och tips när du är redo att förbättra dina kormatillverkningsförmågor:

 • För att få en bra start på rätten är det viktigt att koka löken längre i början. De förlorar helt sina sammandragande egenskaper när de tillagas långsamt på låg värme. De blir helt karamelliserade, mjuka och söta. Genom att förberedas på detta sätt kommer de också att ge din korma en rikare smak.
 • Kryddorna behöver bara kokas i en minut, så var försiktig så att de inte bränns. Curryn blir förstörd om den bränns.
 • Använd en kastrull med tättslutande lock för att säkerställa att grönsakerna i curryn kokas ordentligt.
 • Rör om ofta. För att förhindra att såsen bränns fast och fastnar i botten av pannan bör du kontrollera denna rätt ofta och röra om den ofta.
 • Om du ger denna korma till barn rekommenderar jag att du tar bort kardemummakapslarna innan du gör det, eftersom de flesta barn inte kommer att gilla den överraskande lukten!
 • Använd kokosyoghurt för optimal smak och konsistens. Smaken och konsistensen kommer också att variera när du använder olika typer av mjölk eller grädde istället för yoghurt.
 • Använd färska grönsaker istället för frysta. När du tillagar dem smakar de ljusare och blir mindre mosiga.

Vanliga frågor

Hur länge håller detta i kylen?

Den här curryn smakar ännu bättre på andra dagen, som alla läckra curryrätter. I kylen håller den i upp till fem dagar. Jag värmer normalt upp den på spisen; du kan behöva tillsätta lite mer vatten i såsen för att lossa den.

Vad är Kormasås gjord av?

Denna kormasås består av dessa ingredienser: lök, garam masala, röd paprika, spiskummin, kardemumma, lagerblad och yoghurt. Den grundläggande basen för denna korma curry består av totalt av dessa enkla ingredienser.

Vilka grönsaker kan jag lägga till Veg Korma?

Nästan alla typer av grönsaker kan läggas till korma. Vi använder bara grönsaker som vi gillar, men du kan ersätta dina favoritgrönsaker, inklusive gröna bönor, svamp, zucchini, babymajs och paprika.

Tänk bara på att vissa grönsaker, särskilt de som släpper ut mycket mer vatten när de tillagas, kan ändra konsistensen på såsen. Annars kan du använda eller utesluta hur många grönsaker du vill.

Kan jag lägga till frysta grönsaker till detta Veg Korma-recept?

Jag avråder starkt från att använda frysta grönsaker. För det första smakar de inte lika fräscht. För det andra, när de väl kokats blir de ofta tuggigare eller mjukare i konsistensen.

Du kan hitta färska hackade grönsaker i produktområdet på din lokala stormarknad om du vill undvika att behöva hacka dem själv.

Hur skiljer sig Korma från curry?

Korma är en maträtt av currytyp som kännetecknas av sina milda kryddor och rika cashewbaserad sås. Andra indiska rätter saknar ofta krämighet och har rikare, mer påstridiga smaker.

Vad kan jag använda istället för kokosyoghurt?

Istället för vegansk kokosyoghurt kommer kokosmjölk att fungera underbart. Du kan använda mandelmjölk istället för vegansk kokosyoghurt om du inte är vegan.

Kan jag ta detta i förväg?

Du kan förbereda hela rätten en dag eller två i förväg, förvara den övertäckt i kylen och värma upp den med samma metod som beskrivits tidigare. Om du vill kan du skära grönsakerna redan dagen innan.

Kan jag frysa detta?

Ja! Curry fryser exceptionellt bra. Hela rätten kan frysas i fryspåsar. Jag brukar lägga dem i enskilda behållare och frysa in dem. Detta kommer väl till pass under hektiska dagar när alla äter middag vid olika tidpunkter. Dagen innan jag använder den lägger jag den i kylen för att tina upp och värmer den sedan på spisen. Men för att slappna av kan du behöva lite vatten/buljong.

närbild vegetariskt korma recept på vit platta

Vänner, låt mig veta om ni gör denna läckra Veg Korma! Dela din åsikt i kommentarerna. Alla som läser dina tankar och experiment har nytta, inklusive jag!

Om du gillade den här artikeln om Veg Korma och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *