November 29, 2023
Vegansk BLT Sandwich – Hälsosammare steg

Vegansk BLT Sandwich – Hälsosammare steg

På kvällen längtar jag efter en gigantisk smörgåsbit som tillfredsställer mitt hjärta och tröstar mitt sug. Så jag gjorde saftigt, krispigt veganskt tofubacon med röksmak och gjorde en perfekt vegansk BLT-macka hemma.

Om du inte är bekant med BLT-smörgåsar eller är rädd för att äta dem eftersom det inte finns några veganska alternativ, då är du på jakt efter en njutning! BLT står för bacon, sallad och tomat, som är huvudingredienserna för att göra en BLT-macka. Det är en enkel smörgås som du kan göra med färska växtbaserade ingredienser och njuta av när som helst.

De flesta rostar sitt smörgåsbröd innan de sätter ihop det, men du kan även låta brödet vara mjukt om du föredrar det. Dessutom lägger folk till majonnäs för att få ett extra lager av krämighet.

Den här artikeln är växtvänlig, så för detta veganska BLT-sandwichrecept får du lära dig hur man gör veganskt bacon och hur man sätter ihop smörgåsen.

Ser Vegan Jackfruit och BBQ Wraps, Tofu och curry wrap Och Kikärtssalladsmackor

Varför ska jag äta veganskt bacon och tofu?

Grisar är ursprunget till bacon, och de flesta av dem föds upp på fabriksgårdar, som har många etiska och miljömässiga problem. Mycket bearbetat baconkött har små eller inga hälsofördelar. Men det har inte vegansk tofubacon

Någon tillbringade tillräckligt med tid och ansträngning för att fastställa att bacon finns på menyn på 62 % av amerikanska restauranger. Nästan 18 pund bacon konsumeras varje år av den genomsnittliga amerikanen; om du inte gör det, konsumeras 36 pund av någon annan för att upprätthålla genomsnittet.

Grisar är kännande varelser som också förtjänar respekt och medkänsla. Det är därför vi kommer att låta dig veta fördelarna med veganskt bacon, inklusive dess fördelar jämfört med fläskbacon.

Inget mer djurplågeri

Det råder ingen tvekan om att grisar främst lever för att konsumeras av människor. Suggorna blir dräktiga för första gången vid 7 månaders ålder och fortsätter sin cykel av dräktighet, födsel och amning tills de slutligen avlivas.

De får hormoner för att säkerställa fertiliteten. Grisar hålls trånga, oförmögna att vända sig om eller ligga ner, oavsett om de är uppfödda eller helt enkelt uppfödda för slakt. Allt det grislidandet försvinner helt när man istället använder veganskt bacon.

Minskar antibiotikaresistens

Fabriksodling påverkar alla djur, inte bara grisar. För varje kilo kött använder grisuppfödare nästan fyra gånger mer antibiotika än koproducenter. Överanvändning av antibiotika leder till uppkomsten av “superbuggar” som är resistenta mot farmaceutiska behandlingar, vilket utgör ett allvarligt hot mot människors hälsa.

Det är normalt att stoppa tillväxten av patogena bakterier som kan orsaka en pandemi. Vi kan undvika dessa bakterier genom att konsumera veganskt bacon istället för att konsumera fläskbacon.

Inget mer giftigt avfall

Tonvis med avfall produceras varje år av grisfarmer runt om i världen, med bara USA som producerar cirka 270 miljoner ton. Arbetare, boende, grundvattenförsörjning, luftkvalitet och det omgivande ekosystemet påverkas alla negativt av bortskaffandet av detta avfall. Föreställ dig att andas in luft så illa att det gör människor sjuka.

Dessutom drabbas utsatta och missgynnade befolkningar av dessa konsekvenser. Om du är rik har du makten att stoppa grisfarmer från att öppna butiker nära dig. Att äta veganskt bacon är därför en handling av social rättvisa och miljöansvar.

Säg nej till cancerframkallande ämnen

Bacon kan inte skada dig även om du bor nära en grisfarm, om du inte äter det. Även en liten mängd bearbetat köttkonsumtion, såsom bacon, var “kopplad till förhöjd risk för kolorektal cancer”, enligt en studie publicerad i The International Journal of Epidemiology.

Dessutom har bearbetat kött och rött kött klassificerats som osäkra av Världshälsoorganisationen (WHO). De inkluderar nitrater, och nitriter kan kombineras för att generera nitrosaminer, som kan orsaka cancer hos människor och djur.

Du kommer att få i dig tillräckligt med växtbaserad näring

Veganskt bacon är packat med näringsämnen, vilket gör det till en vinnare enbart för att det inte är gjord av djur. Men hälsofördelarna med växtbaserat bacon kan variera beroende på komponenterna.

Protein, kalcium, antioxidanter och andra fytonäringsämnen är bland de viktiga vitaminer och mineraler som finns i bacon och fibrer i vegansk tofu. Dessa kan hjälpa till att förebygga vissa kroniska sjukdomar.

Vegansk BLT-smörgås på en vit platta

Ingredienser

Tofu och Bacon Marinad

 • Bragg’s Liquid Aminos eller Tamari Sauce
 • lönnsirap
 • Rökt paprika
 • Flytande Hickory Smoke
 • Näringsmässiga jästflingor
 • Kumminpulver
 • Lökpulver
 • Vitlökspulver
 • Extra fast, eller superfast, tofu, avrunnen och skär i tunna skivor
 • frityrolja
 • Vitlöksmajonnäs
 • 2 klyftor pressad vitlök
 • 1 tsk citronsaft
 • Nypa salt

Andra ingredienser

 • Sallad
 • Rödlök
 • Tomat
 • Advokat
 • mjukt bröd

Hur gör man en vegansk BLT-smörgås?

Som med de flesta smörgåsrecept behöver du inget recept för att göra en vegansk BLT. Men den längsta och svåraste delen är att göra tofubaconet.

Tofu Bacon är den läckra, proteinrika köttersättningen som du kan kombinera med din favorit BLT-smörgås. Tofu är perfekt skivad tunt som bacon, marinerad, gräddad tills den är knaprig, seg och rökig med massor av smak.

För att göra tofubacon föreslår jag att du väljer superfast vakuumförpackad tofu eftersom den är lättare att skiva i tunna bitar och blir lätt att ta isär. Du behöver inte pressa den för detta, men om du väljer att få extra fast tofu, tryck på den.

För att förbereda tofubaconet, skär tofun i 1/8-tums tjocka skivor och lägg dem i skålen för att marinera. Häll ihop ingredienserna och låt marinera en timme i kylen. Du kan förbereda dem en dag innan jobbet för att ha dem redo för frukost eller middag. Värm oljan i en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt den marinerade tofun och stek tills den är knaprig på båda sidor.

För att göra en smörgås, bred majonnäs på varje sida av brödet. Garnera den med tomatskivor, sallad och rödlök. ‘

Förvara rester

Alla smörgåsingredienserna är färska och det kommer att smaka bättre direkt. Om du har kvar vegansk tofubacon, förvara den i kylen i en lufttät behållare i upp till 2 dagar.

Den förblir inte krispig i kylen, så du kan behöva förvara den i ugnen eller mikrovågsugnen för att den ska bli krispig.

Ytterligare tips och tricks

 • Denna smörgås är utsökt med hemlagad pickles, salsa och chips vid sidan av. Du kan skippa brödet, servera det med mycket sallad och tomater och ringla över dina favoritsalladsdressingar.
 • Om du vill undvika spannmål, använd en glutenfri fralla eller bröd.
 • Du kan köpa vegansk majonnäs i butik om du vill spara tid och inte vill göra din egen, men hemmagjord majonnäs är mycket bättre.

Staplad vegansk BLT-smörgås

Vad kan jag ersätta majonnäs med i en vegansk BLT-macka?

Advokat

Avokado är väldigt lik majonnäs eftersom den är krämig och tät. Du kan sprida det på ditt bröd för att rädda dig själv från extra fett och kalorier. Avokado är rik på många viktiga näringsämnen som fibrer, koppar, folat, vitamin E, C och kalium.

Du kan också göra enkel hemlagad avokadomajonnäs med 1 mogen avokado, 2 msk olivolja, 1/2 tsk citronsaft, 1/2 msk dijonsenap, salt, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Blanda ingredienserna väl tills de är tjocka och mjuka som majonnäs.

Hummus

Hummus mjuka konsistens och rika smak gör den till en mångsidig ingrediens som du kan lägga till en mängd olika rätter. Det är en utmärkt ersättning för majonnäs eftersom den är rik på fibrer, protein och flera mikronäringsämnen.

Mjölkfri yoghurt

Du kan byta ut yoghurten mot valfri dip eller dressing utom kanske en BLT. Vegansk yoghurt innehåller mycket protein och mikronäringsämnen, vilket är riktigt bra för dagliga näringsämnen. Det ger en fantastisk tjock och krämig konsistens till din smörgås.

Pesto

Pesto är en mycket populär oljebaserad pastasås gjord på nötter, basilika, vitlök, vegansk ost och olivolja. Även om den har en nötigare konsistens än majonnäs, kan du öka intaget av vitamin E, K, mangan, riboflavin och hälsosamma enkelmättade fetter från olivolja.

Tahini

Tahini är ett utmärkt substitut för majonnäs, gjord av malda sesamfrön. Det är ett fantastiskt tillskott till din smörgås eftersom den fräschar upp smakerna samtidigt som den tillför extra näringsämnen.

Andra veganska recept

 1. Pomodoro Bruschetta
 2. Bakad Tortilla Samosa
 3. Vegansk pinwheel
 4. Potatis och ärtsamosa
 5. Spenat pakora
 6. Vegansk ackee-quiche
 7. Glutenfria dubblar

Om du gillade det här inlägget om Vegan BLT Sandwich och skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *