Vegansk linsgryta – hälsosammare steg

Ingenting är bättre en kall vinterkväll än en rejäl och tröstande måltid, och detta Vegansk linsgryta passar räkningen perfekt. Servera med glutenfritt bröd för att göra detta till en helt perfekt och mättande måltid.

Linser är en av mina favoritköttersättningar, på grund av deras näringsmässiga komplexitet. Att ha dem i en gryta hjälper dig och din familj att hålla sig mätta till nästa måltid med lätthet.

Nu när skolorna är öppna, tänker jag redan på hösten och tröstmat. Jag har haft en hektisk sommar, spenderat mycket tid ute och nu är jag redo för krispig höst, där dagarna är korta och mysiga måltider puttrar på spisen.

När jag tänker på grytor tänker jag på min väldigt populära Kikärtsgryta och min läckra, Jamaicansk gul yamgryta, Butternut Squash Stew med svarta bönorOch Jamaicansk ärtgryta recept.

Jag hade förmånen att få besök av min bror och hans familj från London förra veckan. Vi har gjort så många roliga och minnesvärda saker tillsammans. Det enda tråkiga är att min bror bokstavligen dök upp dagen efter att vi lämnade av vår dotter på college.

Vi var tvungna att köra 8 timmar på natten efter att ha anlänt dagen innan och hjälpt vår dotter att bosätta sig i sitt rum. Sedan kom vi hem vid 07.00 nästa dag, lämnade hyrbilen, hämtade en skåpbil och begav oss till flygplatsen, ytterligare två timmar bort, för att hämta min bror och hans familj.

Vi måste besöka Orlando Och Saint Augustine, och vi åt på många härliga restauranger. Under hela deras vistelse lagade jag bara mat två gånger. Jag har haft ganska bra måltider på restauranger med veganska alternativ, men på restauranger utan alternativ slutade jag med att äta vanlig kokt potatis och grönsaker.

närbild av linsgryta i två blå skålar med gaffel på grå bakgrund

Är linser bra för dig?

Som jag nämnde tidigare har linser ett stort näringsvärde. Det finns flera varianter, som alla jag älskar att använda i olika recept, som såser, grytor, köttbullar, etc. Linser är ganska billiga, och i kombination med deras höga proteininnehåll, är de en utmärkt köttersättning och bas.

Förutom sitt höga proteininnehåll innehåller linser mycket fibrer och betydande mängder av mer än ett dussin viktiga vitaminer och mineraler. Till exempel kämpar många veganer och vegetarianer för att få i sig tillräckligt med järn i kosten, och en kopp linser innehåller 37 % av det rekommenderade dagliga järnintaget.

De innehåller också 90 % av det rekommenderade dagliga intaget av folat, ett vitamin som är särskilt viktigt i kosten för gravida kvinnor, men naturligtvis också viktigt för den allmänna befolkningen. Dessa, tillsammans med många andra vitaminer och mineraler, är redan bra anledningar att börja lägga till linser i dina måltidsrotationer.

Fiberinnehållet i linser hjälper ditt matsmältningssystem att bearbeta dina måltider och passera dem bekvämt, och främjar tillväxten av en hälsosam tarmflora.

Är linser glutenfria?

Linser är en baljväxt och inte ett spannmål som vete. Det betyder att de är naturligt glutenfria. I vissa produkter kan det dock finnas en risk för korskontaminering.

Om du är mycket känslig för gluten eller vete rekommenderar jag att du köper linser märkta glutenfria och bearbetade i en glutenfri anläggning.

Vegan linsgryta ingredienser på grå bakgrund

Ingredienser till en vegansk linsgryta?

Min Vegansk linsgryta är mycket lätt att tillaga med vardagliga ingredienser som finns i de flesta kök. Du kan använda grönsaksfond eller vatten som vätska; Jag har gjort den med båda och receptet är jättegott. Du kan använda gröna eller bruna linser.

 • Torkade linser: Du kommer att märka att det finns några sorter av linser. Till detta recept kan du använda brunt eller grönt.
 • Olivolja är vibra att sautera, men du kan använda vatten om du vill att det här receptet ska vara oljefritt.
 • Lök, vitlök och selleri är mina favoritingredienser som är viktiga för att smaksätta.
 • Örter och kryddor: I det här receptet använder jag italienska kryddor, paprika, spiskummin, timjan, lagerblad och cayennepeppar.
 • Tomater: Jag använder en kombination av tärnade tomater och tomatpuré.
 • Morötter och potatis: tror jagDe är allas favorittillskott till många soppor och grytor.
 • Grönsakssoppa: Du kan också använda 6 koppar vatten och 6 veganska buljongtärningar.

Hur man gör vegansk linsgryta

 1. Koka aromaterna. Värm olja eller vatten i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt löken och koka i cirka 3 minuter, tillsätt sedan vitlöken och koka ytterligare en minut.
 2. Tillsätt sellerin och kryddorna. Rör ner selleri, italiensk krydda, paprika, spiskummin och timjan och koka 30 sekunder.
 3. Tillsätt resten av ingredienserna. Tillsätt linser, tomater, tomatpuré, morötter, potatis, lagerblad och grönsaksfond.
 4. Koka linsgrytan. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka 40 minuter eller tills grytan nått önskad konsistens.
 5. Tjäna. Ta bort lagerbladet, smaka av med salt och peppar och servera

Byten och variationer

 • Justera grönsakerna i denna maträtt efter dina önskemål. Förutom de jag använde är röd paprika, aubergine, spenat, butternut squash och zucchini också fantastiskt med linser.
 • Du kan även justera kryddningen i detta recept! Prova att lägga till kardemumma, kryddnejlika eller curry för en helt annan twist.
sked linsgryta från skålen

Förvaringstips

Kylskåp

Vegansk linsgryta kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar. Värm försiktigt på spisen eller i mikron.

Frys

Linsgryta kan frysas i upp till 5 månader.

Vad ska man servera till vegansk linsgryta

Den här rätten är perfekt som den är, men den skulle också passa utmärkt att servera med glutenfritt bröd som Besan Roti, glutenfritt veganskt majsbröd eller rött linstunnbröd.

Vanliga frågor om recept

Vilken typ av linser passar bäst till linsgryta?

Du kan använda gröna eller bruna linser för detta veganska grytarecept.

Kan hundar äta linser?

Linser är helt okej för hundar att äta, och vissa ägare väljer att lägga till linser (kokta vanliga, utan salt) till sin hunds diet. Protein-, fiber-, vitamin- och mineralinnehållet i dessa baljväxter är idealiskt för hundar med måtta. Rådgör med din veterinär innan du lägger dem till din hunds måltider så att du kan behålla deras balanserade och hälsosamma kost.

Hur länge håller linsgrytan i kylen?

Linsgrytan håller sig i upp till 5 dagar i kylen i en lufttät behållare.

Fler läckra veganska linsrecept:

Om du gillade den här artikeln och vill se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lämna gärna ett betyg också 😉

Behöver du uppmuntran på din resa mot hälsosammare steg?

Gå med i våra Facebook-grupper och dela massor av läckra veganska och glutenfria recept, hälsotips och mer. av våra medlemmar. Gå med och bjud in dina vänner Glutenfri och vegansk för nybörjare Och Veganska recept med kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *