Vegansk Ricotta – Nora Cooks

Denna extremt mångsidiga hemgjorda veganska ricotta är perfekt för lasagne, pizza, snacks och mycket mer! Den är lika fluffig och krämig som den äkta varan och lätt att göra i en mixer med 5 ingredienser.

Det här är det bästa veganska Ricotta-receptet, och jag säger inte så lättvindigt!

Det är inte bara lätt att göra med 5 enkla ingredienser, utan den här veganska osten är lika krämig, fuktig och silkeslen som den äkta varan. Bara en smak och du lägger till den till dina pastamiddagar, hemlagade pizzor eller njut av det som ett läckert mellanmål!

Det som gör denna veganska ricottaost så speciell är dess bas av blandade mandel (eller cashewnötter). Släng dem helt enkelt i en mixer med de andra 4 ingredienserna och din mandelricotta är klar.

Slutresultatet är en mångsidig nötost med en mild, krämig, lätt och fluffig smak. Det är ett måste i min veganska lasagne, fyllda skal med mera!

Vegansk ricottaost blandad i en mixer.Vegansk ricottaost blandad i en mixer.

Ingredienser som behövs (med ersättningar)

 • Rå flingad mandel – Det här är mina favoritalternativ här, men råa cashewnötter fungerar också. Hela råa mandlar fungerar inte eftersom deras skal lämnar bruna fläckar i osten. Om du är allergisk mot nötter och inte kan använda mandel eller cashewnötter kan du byta ut nötterna mot ett block fast tofu och helt enkelt tillsätta vatten efter behov för att blanda.
 • Citron juice – Prova att använda färskpressad citronjuice istället för produkter på flaska.
 • Vitlökspulver – För bara en hint av smak. En liten vitlöksklyfta funkar också. Uteslut gärna vitlöken om du använder ricotta i söta recept.
 • Salt – För att komplettera resten av smakerna.
 • Vatten – Detta kommer att förhindra att din ost blir grynig eller grynig. Blanda ingredienserna med bara ½ kopp vatten för att börja, fortsätt att tillsätta mer tills osten är silkeslen men fortfarande rik och krämig.

Hur man gör vegansk ricotta

Hitta det kompletta receptet med mått i receptkortet nedan.

Blötlägg dina mandlar i varmt vatten i 5 minuter eller upp till en timme för att mjuka upp dem.

Tillsätt mandel, citronsaft, vitlökspulver, salt och lite vatten i en kraftfull mixer. Mixa tills det är slätt, skrapa ner sidorna då och då. Tekniskt sett kan du använda en matberedare, men du får inte den där silkeslena, fluffiga konsistensen. Det kommer fortfarande att vara lite kornigt, vilket inte är slutet på världen, men det är inte lika bra.

Fortsätt att blanda tills osten är fluffig och krämig, tillsätt mer vatten om det behövs för att jämna ut konsistensen.

När du väl vill, servera gärna osten omedelbart eller ta upp den ett snäpp genom att inkorporera torkad oregano eller basilika i satsen. Uppskatta!

Vegansk ricottaost i en vit skål med basilikablad på sidan.Vegansk ricottaost i en vit skål med basilikablad på sidan.

Serveringsförslag

Det är en mycket mångsidig vegansk ost. Den är lätt att laga och kan användas som vanlig ricotta, men den är ändå imponerande och smakrik nog att fungera som ett enkelt mellanmål med råa grönsaker.

För andra sätt att använda vegansk ricottaost, kolla in idéerna nedan:

 • Lasagne – Använd den som ett alternativ till tofu-cashew-ricotta i mitt recept för vegansk lasagne.
 • Pasta – Baka den i dessa fyllda skal eller släng den i en skål med kokt pasta med citronskal, spenatpesto, rostade grönsaker, gröna ärtor och/eller vissen spenat. Den är även perfekt till krämig pasta.
 • Spannmålsskålar – Lägg en sked till din favoritskål med flingor.
 • Grill – Ricotta toasts är det bästa sättet att göra frukosten ännu mer speciell. Bred ut osten på en bit rostat bröd, toppa den sedan med avokadoskivor, soltorkade tomater, tomatskivor av arvegods och/eller färsk basilika.
 • Pizza – Lägg ricottan på en hemmagjord pizza innan tillagning.
 • Dykning – Njut av ost som mellanmål med kex, pitabröd eller grönsaker till doppning. Ringla över extra virgin olivolja eller lägg en klick pestosås på toppen för att få ett snäpp.
 • Efterrätt – Förbered ricottan utan vitlök (eller byt ut vitlöken mot socker), använd den sedan som topping i vegansk cannolis, som dipp med bär och frukt, eller bred på vanlig rostat bröd eller rostat bröd. French toast med sylt och bär eller persikaskivor. och balsamicoreduktion på toppen.
Vegansk ricottaost i en vit skål med olivolja droppad på toppen och basilikablad på sidan.Vegansk ricottaost i en vit skål med olivolja droppad på toppen och basilikablad på sidan.

Vanliga frågor

Kan det här receptet göras i en matberedare?

Du kan, men osten blir inte lika slät eller krämig. En kraftfull mixer är verkligen det bästa verktyget att använda eftersom den pulveriserar mandeln och producerar silkeslen, len vegansk ost varje gång. Detta är verkligen nyckeln till den bästa ricottan!

Kan man göra det utan nötter?

Ja, du kan göra vegansk ricottanötfri genom att byta ut mandeln/cashewnötterna mot ett block fast tofu.

Hur förvarar man rester?

Rester förblir fräscha i upp till 5 dagar. Förvara dem i en täckt behållare i kylen.

Kan man frysa vegansk ricotta?

Ja, den fryser väldigt bra i ca 1 månad. Låt den tina i kylen innan du använder den.

närbild av en kex som håller en boll av vegansk ricottaost.närbild av en kex som håller en boll av vegansk ricottaost.

Vill du ha fler veganska ostrecept?

 • Snabb blötläggning av mandel: Koka upp några koppar vatten (jag använder min vattenkokare för detta). Tillsätt mandlarna i en måttkopp eller skål och häll kokande vatten över dem så att de täcker. Låt dem dra i 5 minuter, eller upp till en timme.
 • Blandning: Häll av mandeln och häll bort blötläggningsvattnet. I en kraftfull mixer som en Vitamix, tillsätt mjuka mandlar, citronsaft, vitlökspulver, salt och 3/4 kopp vatten. Mixa tills mycket slät, skrapa ner sidorna efter behov. Tillsätt upp till 3/4 dl mer vatten och blanda tills blandningen är silkeslen och skummig.

 • Valfria örter: Tillsätt gärna fler örter här, som en tesked torkad oregano och basilika, eller en näve färsk basilika.

 • Den är nu redo att användas var du vill, till exempel i vegansk lasagne, veganska fyllda skal eller på pizza före tillagning. Uppskatta!
 1. Rå mandel är mitt favoritval, men råa cashewnötter fungerar också. Om du inte kan ha nötter, byt ut ett block med fast tofu, men tillsätt bara vatten efter behov för att blanda tills det är slätt.
 2. En kraftfull mixer är nödvändig för att göra slät, krämig ricotta. Tekniskt sett fungerar en matberedare, men den kan vara kornig och inte särskilt slät.
 3. Du kan byta ut vitlökspulvret mot en färsk vitlöksklyfta, om så önskas. Skippa vitlöken om du planerar att använda den i sötare recept, som pannkakor.
 4. Rester kommer att hålla sig i kylen i upp till 5 dagar i en täckt behållare, eller frys om du inte äter allt först.

Del: 1av 8 portioner | Kalorier: 157kilokalorier | Kolhydrater: 6g | Protein: 6g | Fett: 13g | Mättat fett: 1g | Natrium: 219mg | Kalium: 190mg | Fiber: 3g | Socker: 1g | C-vitamin: 1mg | Kalcium: 71mg | Järn: 1mg

Kurs: Ackompanjemang, mellanmål

Kök: italienska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *