November 29, 2023
Veganska kikärtspannkakor – hälsosammare steg

Veganska kikärtspannkakor – hälsosammare steg

Dessa veganska kikärtspannkakor är ett hälsosammare alternativ till ditt favoritrecept för fluffiga pannkakor. Laddade med protein, de är också enkla att göra, glutenfria och perfekta för frukost eller brunch!

Okej, ni undrar säkert hur jag fick idén till dessa veganska kikärtspannkakor. Jag ska berätta för dig. Allt började när min man och jag besökte hans familj i staden där han växte upp. Det finns en sak som de alltid har i överflöd på Thanksgiving som familj: pannkakor!

Även om traditionella pannkakor inte nödvändigtvis anses vara särskilt hälsosamma och mina smaklökar helt enkelt inte attraheras av något av dessa alternativ, så bestämde jag mig för att skapa min egen veganska version! Jag försökte hitta en som var hälsosam och som tillfredsställde mitt pannkaksbehov. Jag kom på det här receptet efter att ha provat olika veganska varianter. Dessa veganska kikärtspannkakor var en omedelbar hit!

Ser Vegansk kikärtsgryta Och Banan- och havregrynspannkakor

Dessa veganska kikärtspannkakor var läckra och jag kunde inte fatta hur mycket de smakade djurbaserade pannkakor!

Så om du letar efter ett utsökt frukostrecept som passar in i den veganska kosten, leta inte längre än dessa pannkakor. Veganska kikärtspannkakor är det perfekta receptet för helgfrukost eller lätt lunch.

Med detta glutenfria och veganska recept kan du göra crepes som smakar precis som en traditionell crepe, men utan att använda ägg eller mejeriprodukter. De är läckra, fuktiga och otroligt mångsidiga. Du kan servera dem som de är eller toppa dem med ditt favoritfettfria pålägg.

SOM ALLTID BLÄDDRA NEDÅT FÖR DET DETALJERADE RECEPTET, MEN JAG FÖRESLÅR ATT DU INTE HOPPAR ATT LÄSA INFORMATIONEN I BLURBEN.

kikärtsmjöl pannkaka

Varför gillar du denna veganska pannkaka?

 • Otroligt gott. Det är inte ovanligt att pannkakor är smaklösa, men så är det absolut inte med dessa.
 • Lätt och fluffig. Även om fluffiga pannkakor kan vara svåra att bemästra, kräver dessa inga speciella ingredienser.
 • Glutenfri och sockerfri.
 • Enkelt och bra för nybörjare.
 • Hälsosamt, kräver endast naturliga ingredienser.
 • Endast ett fåtal ingredienser behövs för det här receptet: grammjöl, tomat, grön chili, röd chili, carambolefrön, gurkmeja, koriander och olja.
 • Du kommer att älska den tjocka, sega konsistensen.
 • Perfekt att förbereda på helgen när du har mer tid och vill unna dig själv och dina nära och kära en härlig frukost.
 • Även perfekt för middagssnacks!
 • Per portion finns det 300 kalorier, 14 gram växtbaserat protein och 6 gram fiber.

ingredienser till kikärtspannkakor

Ingredienser för veganska kikärtspannkakor

 • Kikärtsmjöl
 • Vatten
 • Salt
 • Gurkmeja
 • Röd paprika/cayennepulver
 • Carom frön
 • Rödlök
 • Finhackad chili
 • Koriander
 • Tomat
 • Olja

Hackade grönsaker till kikärtspannkaka

Hur gör man veganska pannkakor med kikärtsmjöl?

 1. Blanda kikärtsmjölet och ½ till ¾ kopp vatten i en skål för att göra en fin, klumpfri pasta.
 2. Tillsätt salt, gurkmeja, rött chilipulver, caromfrö, lök, grön chili och koriander och blanda väl. Låt degen sitta i 5 minuter.

Kikärtsmjöl i en skål

 1. Värm en stekpanna på medelvärme. När pannan är varm, ringla några droppar olja på pannan. Bred ut oljan med en pappershandduk. Häll en slev (1/4 till 1/3 kopp) smet i pannan. Bred ut smeten genom att flytta pannan för att göra en crepe. Häll några droppar olja runt pannkakans kanter.

Kikärtsmjöl pannkaka

 1. Koka tills kanterna börjar lämna pannan och botten är gyllenbrun, 4 till 6 minuter. Vänd och koka 2 till 4 minuter.

Kikärtsmjölpannkakor tillagning i en panna

 1. Fortsätt att förbereda resten av pannkakorna.
 2. Servera varm med tomatsås eller gröna chutneyer. Chilis kan också fyllas med rostade grönsaker.

Laga pannkakor med kikärtsmjöl

Hur förvarar man rester?

I en täckt behållare kan rester förvaras i kylen i upp till 4 dagar. Använd en mikrovågsugn eller brödrost för att värma upp.

De håller sig bra i frysen i en månad utan att tappa smak eller konsistens. De bör förvaras i en fryssäker behållare. Värm upp dem precis innan servering efter att ha låtit dem få rumstemperatur.

Vad ska man servera till veganska kikärtspannkakor

På egen hand kan salta veganska pannkakor gjorda på kikärtsmjöl smaka lite torrt. Av denna anledning äts de ofta med salsa, chutney, pålägg eller såser.

Min Enkel avokadodip är mitt favorittillbehör för att servera dessa salta crepes.

Tips för pinnfria pannkakor varje gång

 • Dessa pannkakor fastnar vanligtvis i pannan, vilket är ett bekymmer. Den här tunna degen, jämförbar med pannkaksdegen, fastnar på non-stick pannan. Använd en gjutjärnspanna eller en utmärkt panna med non-stick.
 • Förtunna inte degen för mycket.
 • Innan du tillsätter smeten, se till att pannan är varm.
 • Efter att ha hällt upp pannkakan, stör den inte; låt det koka. När kanterna börjar se kokta ut kommer pannkakan att släppa sig från pannan.
 • När den första sidan är gyllenbrun, vänd på den och tillaga den andra sidan i cirka 2 minuter.

Andra fantastiska kikärtsrecept att prova:

Vanliga frågor

Vad är kikärtsmjöl?

Kikärtsmjöl görs genom att mala råa kikärter. Det kallas också gram-, besan- eller grammjöl.

Är kikärtspannkakor nyttiga?

Ja, pannkakor med kikärtsmjöl är extremt nyttiga. De är tillagade med kikärtsmjöl. Kikärter innehåller alla nio essentiella aminosyror, som var och en är nödvändig för att kroppen ska fungera optimalt och anses vara en komplett proteinkälla. De är idealiska för vegetarianer och veganer eftersom “kikärter är också en utmärkt källa till icke-animaliskt protein.

Vitaminer och mineraler finns också gott om i kikärter. Dessa inkluderar järn, vitamin A, E och C, magnesium, kalium, folat och kolin. Alla dessa ger många hälsofördelar, inklusive:

Kontrollera blodsockret

När det gäller att kontrollera ditt blodsocker kan kikärter hjälpa dig på flera sätt. De har ett lågt glykemiskt index (GI), som mäter hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att ha ätit. Att äta en rad måltider med lågt GI har visat sig hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna.

Protein- och fiberinnehållet i kikärter kan också hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna. Fiber bromsar upptaget av kolhydrater, vilket gör att blodsockernivån stiger gradvis snarare än plötsligt. Dieter med mycket protein kan hjälpa till att upprätthålla regelbundna blodsockernivåer genom att främja blodsockerreglering.

Minska kolesterolet

De lösliga fibrerna i kikärter har också visat sig minska triglycerider och LDL (dåligt) kolesterol.

Minska din risk för cancer

Flera studier tyder på att frekvent konsumtion av kikärter kan minska risken för att utveckla olika cancerformer.

Detta beror på att det stimulerar kroppen att skapa butyrat, en antiinflammatorisk fettsyra som finns i tjocktarmsceller, och därigenom minskar risken för tjocktarmscancer.

Hjälper med matsmältningen

Fiber hjälper också matsmältningen genom att främja regelbunden tarmrörelse och öka antalet nyttiga bakterier i tarmen.

Främja viktminskning

Proteinet och fibrerna i kikärter kan hjälpa till att kontrollera aptiten. Protein och fiber kombineras synergistiskt för att sakta ner matsmältningen, vilket främjar mättnad. Dessutom kan protein öka din kropps nivåer av aptitdämpande hormoner.

Förbättra din mentala hälsa

Kikärter kan förbättra kognitiva prestanda och hjärnans hälsa på grund av deras exceptionella näringssammansättning.

Detta beror delvis på att de innehåller mycket kolin, ett vitamin som stödjer hjärnans funktion.

Dessutom innehåller kikärter mycket magnesium, vilket är viktigt för nervhälsa.

Dessutom visar studier att en mängd olika näringsämnen som finns i dessa baljväxter, inklusive magnesium, selen och zink, kan hjälpa till att minska depression och ångest.

Kan jag frysa veganska pannkakor med kikärtsmjöl?

Att göra några satser av dessa kikärtspannkakor och frysa in dem gör dem praktiska på morgonen när du är upptagen. Dessa kan lätt frysas och värmas upp igen. Låt pannkakorna svalna helt innan du lägger dem på en bakplåtspappersklädd plåt och fryser in dem i några veckor.

Professionella råd: förvara pannkakorna i enskilda portioner så att du kan ta ut en när det behövs!

Kan jag lägga till grönsaker?

Absolut! Kokta grönsaker, såsom blomkål, broccoli, morötter, potatis eller bok choy, kan läggas till dessa pannkakor. Tillsätt dem tillsammans med ingredienserna ovan i en matberedare och mixa tills de är slät. Fortsätt sedan med receptet som vanligt.

Vad mer kan man använda kikärtsmjöl till?

Du kan använda kikärtsmjöl för att göra mixar för stekning eller andra måltider och använda det som bindemedel i munkar och vegoburgare. Mjöl kan även användas som förtjockningsmedel för såser, soppor och grytor.

Är grammjöl detsamma som grammjöl?

Besan är inte samma sak som grammjöl. Ett mjöl gjort av delade bruna kikärtor eller chana dal är känt som besan- eller grammjöl. Vita kikärter bearbetas till kikärtsmjöl, även känt som kikärtsmjöl. Liknande smaker men olika mjöl.

Veganska pannkakor med kikärtsmjöl på vit bakgrund

Vänner, låt mig veta om ni provar dessa veganska kikärtspannkakor! Dela din åsikt i kommentarerna. Alla som läser dina tankar och experiment har nytta, inklusive jag!

Om du gillade den här artikeln, Veganska kikärtspannkakor, och jag skulle vilja se mer, gå med mig på Youtube, Instagram, Facebook & Twitter!

Få även rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer. TACK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *