November 29, 2023
Veganska munkar – gör det mjölkfritt

Veganska munkar – gör det mjölkfritt

Veganska munkar med en liten sil av strösocker.Veganska munkar med en liten sil av strösocker.

Vi hade aldrig haft munkar innan vi gick till Disney, men det var en omedelbar kärleksaffär. Den mjuka, varma degen, toppad med strösocker, kommer att glädja alla. Och idag gör vi veganska munkar som är lika goda som den första tuggan vi åt för flera år sedan.

Vad är munkar?

Munkar är traditionellt gjorda av chouxbakelse, men vissa versioner görs även av jästdeg och det är den varianten vi ska göra idag. Det är i princip en friterad deg som sedan täcks av strösocker, även om det finns olika varianter över hela världen.

I USA gjorde New Orleans denna maträtt populär genom att servera den till frukost med strösocker, särskilt på det berömda Café du Monde.

Munkar är tänkta att ätas väldigt snabbt efter att ha stekts och äts varma och färska. De kan även serveras som efterrätt.

Missa aldrig en annan artikel! Prenumerera på vårt veckobrev och få dem alla enkelt! Plus, 15 enkla recept levererade direkt!
Anmäl dig till mitt nyhetsbrev idag!

Veganska munkar som vilar på ett galler.Veganska munkar som vilar på ett galler.

Veganska munkar INGREDIENSER:

Nedan följer anteckningar om ingredienserna innan vi kommer in på det fullständiga receptet som finns längre ner i den här artikeln om hur man gör dessa veganska munkar:

 • mjöl – vi använder brödmjöl till receptet för att ge det den perfekta konsistensen
 • veganskt socker – Rörsocker är vad vi använder. Om du vill veta mer om varför ditt socker kanske inte är vegansktdu kan ta reda på mer genom att klicka på länken.
 • jäst – vi använder aktiv torrjäst för att få perfekt blomning och jäsning av degen
 • vegetabilisk mjölk– vi vill ha en rik deg, så vi använder vegetabilisk mjölk här. Medan all mjölk som inte är mejeri kommer att fungera, får du de bästa veganska munkarna om du använder en tjockare mjölkfri mjölk som havregryn eller krämig soja. Konserverad kokosmjölk kommer också att fungera, men kommer att ha en antydan av kokossmak som inte är traditionell i munkar.
 • bakpulver – det här hjälper oss att få degen att jäsa när vi steker den
En närbild av veganska munkar beströdda med strösocker. En närbild av veganska munkar beströdda med strösocker.

SUBSTITUTIONER OCH VARIATIONER:

 • mjöl – du kan använda allroundmjöl. Vi har inte testat att denna produkt är glutenfri
 • veganskt socker – byt ut mot dadel eller kokossocker
 • jäst – du kan också använda snabbjäst

Vi rekommenderar inga ytterligare ändringar.

En vegansk munk öppnades för att visa en mjuk inre textur. En vegansk munk öppnades för att visa en mjuk inre textur.

Vanliga frågor:

VAD SMAKA DONUTS?

Munkarna är lätta, luftiga och fluffiga. De ser ut som munkar; dock är de mer jästa, mindre söta inuti, och de är sega och har en något ihålig mitt. Hörnen är krispiga och mitten är mjukare och godare.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN EN MUNK OCH EN MUNK?

Munkar och munkar är väldigt lika. Båda använder jäst och sötad deg. Donutdeg är i allmänhet sötare; medan munksmeten bara är en hint av sötma och sedan läggs mer på toppen i slutet. Munkar är traditionellt fyrkantiga, medan de flesta munkar är runda med ett hål i mitten.

KAN JAG GÖRA DESSA TOP 8 VEGAN DONUTS ALLERGENVÄNLIGA?

Det finns mjöl, mjölkfri mjölk och veganskt smör i detta recept.
Om du är helt topp 8 gratis, använd en mejerifri alternativ mjölk som havre eller hampa för detta recept. Du kan också använda vatten.
För veganskt smör, använd en sojafri version som Flora eller Earth Balance sojafri.

Vi kan inte rekommendera ett glutenfritt mjöl att använda till den här degen för närvarande.

KAN MAN FYLLA DONUTS MED PÅFYLLNING?

Även om det inte är traditionellt kan du definitivt göra det. Det enklaste sättet att fylla en vegansk munk är att använda änden av en ätpinne eller en liten metalltratt. Flytta den för att göra ett hål att fylla. Gör det bara på kanten eftersom insidan av munken redan är ihålig.
Använd sedan ett munstycke med spritspåse för att fylla munkarna. Ta bort den när du fyller den tills den inte längre sitter i.

Om du inte har en spritspåse kan du ta bort en liten spets från en smörgåspåse med zip-top och göra ditt bästa för att röra den direkt i hålet, men det blir inte så lätt.

SERVERAS DONUTS TILL FRUKOST ELLER DESSERT?

I New Orleans, där munkar är kända i USA, serveras munkar både till frukost och efterrätt. Du kan välja hur du vill servera dem, eftersom de är läckra oavsett vilken tid på dagen du serverar dem.

HUR LÄNGE ÄR FRITADE VEGANSKA DONUTS BRA FÖR?

Munkar avnjuts bäst färska, medan de fortfarande är varma. Om några timmar är de fortfarande lika bra. Om du behöver förvara dem rekommenderar vi att du inte lägger strösocker ovanpå och förvarar dem i en lufttät behållare i 2-3 dagar. För att värma upp, rekommenderar vi en fritös eller ugn i några minuter tills den är krispig vid 350 grader F.

KAN JAG ANVÄNDA INSTANTJÄST I STÄLLET FÖR AKTIV TORRJÄST FÖR ATT GÖRA GRÖNTSAKLIGA DONUTS?

Snabbjäst stiger snabbare och ställer till färre problem för människor som inte är vana vid att göra jästdeg. Så den kan också användas.

BÖR JAG ANVÄNDA EN STANDBLANDER?

Nej inte alls. Vi föredrar det, men det är ingen skyldighet. Du kan göra detta recept med en skål och en silikonspatel. Men att knåda för hand blir det svåraste.

några veganska glaserade munkar placerade på ett galler. några veganska glaserade munkar placerade på ett galler.

Vilka andra veganska munkidéer kan jag göra?

Om du älskar munkar lika mycket som vi gör, då kanske du vill ha ännu fler recept! Här är några andra idéer!

Jästmunkar

Tårta som munkar

Prova också vår Vegansk äppelciderkaka!

Nåla fast dessa veganska munkar till senare!

Ett sortiment av veganska munkar.Ett sortiment av veganska munkar.

Skriv ut receptet

Veganska munkar

Vi sätter vår egen twist på vår jästdeg för att skapa dessa otroliga och aptitretande veganska munkar som får dig att känna att du sitter på ett franskt kafé!

Förberedelsetid30 minuter

Tillagningstid20 minuter

Ökande tid2 timmar

Total tid2 timmar 50 minuter

Kurs: Frukost

Kök: amerikansk

Serveringar: 30 munkar

Kalorier: 170kilokalorier

Instruktioner

Till degen

 • Tillsätt det varma vattnet, sockret och jästen i skålen på en mixer med en degkrok (eller en stor skål). Vispa ihop. Låt det sitta i 5 minuter eller tills det blommar. Tillsätt den varma vegetabiliska mjölken och det smälta smöret. Kombinera igen.

 • Tillsätt 4 koppar (480 g) mjöl, salt och bakpulver. Slå på ståmixern och knåda tills blandningen är slät och börjar dra sig bort från skålen (ca 5 minuter). Degen ska vara mjuk och ganska kladdig. Om den är för klibbig (lite blöt), använd ytterligare mjöl, ¼ kopp (30 g) åt gången.

 • Spraya skålen, forma en boll och placera bollen inuti. Täck med en handduk eller plastfolie och låt stå på en varm, dragfri plats i 1 till 2 timmar tills den fördubblats i storlek.

 • När degen har jäst, mjöla lätt en yta och kavla ut degen till en ca ¼ tum tjock rektangel. Använd en kakskärare eller pizzaskärare och skär 2 ½ eller 3 tums rutor (du bör få cirka 24 till 30 rutor)

 • Värm oljan till 350 grader F (149 C). Stek ca 1 minut på varje sida. Ta försiktigt bort frittorna från den heta oljan och lägg dem på ett galler med en plåt under för att fånga upp oljan eller en handduksklädd plåt.

 • Upprepa tills alla munkar är kokta. Låt svalna i minst 5 minuter innan du garnerar med strösocker efter önskemål. Servera med kola dipsås om du föredrar det. Serveras bäst varmt och fräscht.

Video

Anmärkningar

*Du kan också använda snabbjäst. Det kommer inte att ta lång tid att se det aktivt tillsammans.

Näring

Del: 1munk | Kalorier: 170kilokalorier | Kolhydrater: 20g | Protein: 3g | Fett: 9g | Mättat fett: 2g | Fleromättade fetter: 5g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 1g | Natrium: 76mg | Kalium: 34mg | Fiber: 1g | Socker: 7g | Vitamin A: 112UI | C-vitamin: 1mg | Kalcium: 9mg | Järn: 1mg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *