November 29, 2023
Viazi Karai – Hälsosammare steg

Viazi Karai – Hälsosammare steg

“Viazikarai” (även stavat “Viazi Karai”) är ett populärt mellanmål i Kenya och andra östafrikanska länder. Det är en swahili term som betyder “potatisbhajia” eller “potatisfritter”.

Viazi Karai är ett snabbt och enkelt mellanmål att tillaga då ingredienserna är lättillgängliga. Många tycker om den här rätten eftersom den kan åtföljas av olika tillbehör. Att lägga till en hemlagad eller köpt sås förhöjer smaken på rätten, och den serveras bäst varm med en touch av peppar.

Om du är intresserad av att göra denna aptitretande delikatess, låt oss dyka in i Viazi Karai-receptet och ingredienserna utan ytterligare dröjsmål.

Se andra recept – Recept på mexikansk sötpotatis och Bombaypotatis

Viazi Karai närbild i blå platta på träbakgrund

Viazi Karai Ingredienser

För att förbereda Viazi Karai behöver du följande ingredienser:

 • Potatisar: Huvudingrediensen i denna maträtt, potatis skalas och skärs i bitar som sedan blandas med smeten och steks för att skapa krispiga frittor.
 • Kikärtsmjöl: Även känd som grammjöl eller besan, denna ingrediens utgör basen i smeten som täcker potatisen. Det är ett proteinrikt, glutenfritt mjöl gjort av malda kikärter.
 • Gurkmeja: En krydda som ger Viazi Karai sin klargula färg och ger en varm, jordnära smak.
 • Salt: Ger smak till degen och förhöjer smaken på rätten.
 • Röd paprikapulver (eller cayennepeppar): Tillför värme och en kryddig touch till rätten. Mängden som används kan justeras utifrån personliga smakpreferenser.
 • Kumminpulver: En krydda som ger en varm, lätt nötaktig smak till rätten
 • Vatten: Används för att göra degen till Viazi Karai..
 • Vitlökspasta (valfritt): Tillför en vitlökssmak till degen och förstärker den övergripande smaken av rätten.
 • Korianderlöv: Används som garnering, koriander ger en fräsch, citronaktig smak till rätten.
 • frityrolja): Används för att steka Viazi Karai tills den är knaprig och gyllenbrun. Vilken typ av vegetabilisk olja som helst med hög rökpunkt kan användas för stekning, till exempel rapsolja eller jordnötsolja.
 • Tomatsås: En sås som kan användas som dippsås. Den ger en syrlig, lätt söt smak som kompletterar munkarnas kryddighet.

Kokta potatisar

Hur man förbereder Viazi Karai

 • Skala potatisen, skär den i bitar och koka den i saltat vatten tills den är mjuk, ca 10 minuter. Förbered degen under tiden.
 • Blanda en kopp grammjöl med en touch av gurkmejapulver, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vatten och blanda väl till en slät pasta. Tillsätt korianderblad och vitlökspasta. Den ska inte vara särskilt tjock eller tunn utan ska ha precis rätt blandning som fastnar på potatisen.
 • Häll av potatisen och sänk ner den i kallt vatten.
 • Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme.
 • Ta potatisbitar och blanda ner dem i degen.
 • Stek potatisbröden tills ytan är knaprig, ca 3 minuter. Vänd potatisen och stek på sidan tills den är gyllenbrun.
 • Servera med tomatsås eller chilisås.

Viazi Karai stekt i panna

Vilka är de bästa ackompanjemangen för Viazi Karai?

Det finns flera alternativ att välja mellan för att servera Viazi Karai:

 1. chutney Eller kachumbari: En kryddig och syrlig dipp gjord på mynta, koriander och lök som kompletterar frittornas kryddighet.
 2. Tomatsås: En syrlig, lätt söt sås som kompletterar frittornas kryddighet.
 3. Korianderlöv: Används som garnering, koriander ger en fräsch, citronaktig smak till rätten.
 4. Tamarindsås: En söt och syrlig sås gjord av tamarindmassa, socker och kryddor som passar bra med frittornas kryddighet.
 5. Hot Sauce: För den som gillar den extra kryddig kan varm sås serveras som dippsås till frittorna.
 6. Citronklyftor: Pressa citronsaft över fritterna ger en syrlig smak och minskar rätten på rätten.
 7. Lökringar: Lätt panerad och stekt skivad lök kan serveras med Viazi Karai för ett krispigt och smakrikt tillbehör.

Vilka är de näringsmässiga fördelarna med Viazi Karai?

Viazi Karai kan vara ett hälsosamt och näringsrikt mellanmål när det tillagas med hälsosamma ingredienser. Här är några av de näringsmässiga fördelarna:

 1. Potatisar – är en bra källa till fibrer, kalium och C-vitamin, viktiga för att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar, matsmältning och hjärthälsa.
 2. Kikärtsmjöl – innehåller mycket protein och är glutenfritt, vilket gör det till ett hälsosamt alternativ till vanligt mjöl.
 3. Lök – är en bra källa till fibrer, vitamin B6 och C, kalium och mangan, viktiga för att bibehålla friska ben, hud och hår.
 4. Kryddor – används i Viazi Karai, såsom gurkmeja, spiskummin och chilipulver, innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar och inflammationer.
 5. Användningen av örter Liksom koriander i receptet kan den tillsätta vitamin A och C, samt antioxidanter, som är viktiga för att bibehålla frisk hud och ögon.

När den tillagas med nyttiga ingredienser och tillagas på ett hälsosamt sätt (t.ex. med minimal olja för stekning), kan Viazi Karai vara ett utsökt och näringsrikt mellanmål eller måltid.

Det väsentliga

Viazi Karai är en måltid av arabiskt ursprung eftersom swahilifolket huvudsakligen tillagade den. Det är en av basfödan i Swahili-dominerade länder efter ris. Artikeln erbjuder receptet med viktiga ingredienser för att säkerställa att du har allt du behöver.

Andra potatisrecept-
 1. Krispig rostad potatis
 2. Duchess potatis
 3. Vegansk krämpotatis
 4. Rosmarin rostad potatis
 5. Sparris och rostad potatis

Viazi Karaï

Om du gillade den här artikeln om Viazi Karai och skulle vilja se mer, följ med mig Youtube, Instagram, Facebookk & Twitter!

Få rabatterade exemplar av min kokbok här.

Lyckligtvis sponsrar Healthier Steps läsare och prenumeranter genom annonser på vår webbplats många missgynnade familjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *