November 29, 2023
Wellington Mushroom – Nora Cooks

Wellington Mushroom – Nora Cooks

Denna svampwellington med karamelliserad lök, spenat och skivad sötpotatis är en elegant vegansk huvudrätt för semestern. Full av goda smaker och lätt att tillaga!

Andra läckra växtbaserade huvudrätter att göra till semestern inkluderar Vegan Wellington (mer av en köttbas), linsbröd, butternut squash lasagne och champinjon bourguignon.

närbild av en kokt och skivad wellingtonsvamp garnerad med färsk timjan.

Från vegansk grillad kalkon till vegansk glaserad skinka, det finns ingen brist på fängslande huvudrätter på min blogg. Men om du letar efter något imponerande med växter fram och tillbaka, kommer du att älska detta enkla svamp-Wellington-recept.

Den liknar min Meaty Vegan Wellington, men ersätter den veganska nötköttsfyllningen med en snyggt kryddad fyllning gjord av hela livsmedel, som örtkryddade svampar, karamelliserad lök, spenat och skivad sötpotatis. Fyllningen är enkel att göra i en panna och tar bara några minuter att slå in i ett lager vegansk smördeg.

Bakad tills den är knaprig och gyllene, sedan skivad och serverad med en vegansk sås, det är en vegansk högtidsrätt som garanterat kommer att glädjas åt publiken på din Thanksgiving eller julmiddag. Jul.

Varför jag älskar denna Wellington-svamp

 • En enkel huvudrätt eller tillbehör för semestern – Den här grönsaks-Wellington är inte i närheten av så komplicerad som en klassisk beef-Wellington. Att göra den karamelliserade lök- och svampfyllningen är idiotsäker och att slå in den i smördegen kan inte vara enklare!
 • Närande och hälsosamt – Många veganska Wellington-recept är gjorda med vegansk nötfärsfyllning. Medan Öst utsökt, detta recept lyfter istället fram närande hela livsmedel i fyllningen, som svamp, spenat, sötpotatis och lök.
 • Smör smördeg – Det skulle bara inte vara ett Wellington-recept utan den smöriga, gyllene, flingiga smördegen!
En bakad och skivad Wellington-svamp garnerad med färsk timjan.En bakad och skivad Wellington-svamp garnerad med färsk timjan.

Hur man gör Wellington-svampar

Lägg den frysta smördegen på köksbänken för att tina. Medan du väntar börjar du fyllningen med att bearbeta svampen i en matberedare tills den blir smulig.

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt den skivade löken och koka tills den är karamelliserad*.

*Lökarna kan ta mellan 30 och 45 minuter att karamellisera, så ha tålamod! När de får en djupt gyllenbrun färg blir de otroligt rika och smakrika.

Tillsätt hackad svamp, vitlök och soja i pannan. Koka tills svampen är mjuk och det mesta av vätskan har avdunstat.

Tillsätt sedan timjan, rosmarin och babyspenat och koka tills spenaten vissnar.

För att börja montera Vegetarian Wellington, bred ut det tinade smördegsarket på en ugnsform klädd med bakplåtspapper och lägg till ett lager tunt skivad sötpotatis till den mellersta tredjedelen av degen.

en rad skivad sötpotatis på ett plåt med smördeg.en rad skivad sötpotatis på ett plåt med smördeg.

Lägg hälften av svampblandningen ovanpå och toppa sedan med ytterligare ett lager tunt skivad sötpotatis.

Lägg resten av svampfyllningen ovanpå och avsluta sedan med ett sista lager sötpotatis.

Vik sidorna av degen över toppen av blandningen och nyp kanterna för att täta. Du kan använda lite vatten på fingrarna för att hjälpa dem att täta om det behövs.

Rita toppen av Wellington i ett kors och tvärs mönster för att uppmuntra ångande.

Blanda sedan olivoljan och mjölken i en skål, borsta sedan toppen och sidorna av Wellington. Denna veganska “äggtvätt” hjälper degen att bli krispig och gyllene.

Koka Wellington-svampen tills pastan är gyllene och pösig. Låt det sitta i minst 10 minuter, skiva det sedan och servera med rikligt med vegansk sås. Uppskatta!

en okokt Wellington-svamp på en grå tallrik.en okokt Wellington-svamp på en grå tallrik.

Vanliga frågor

Är smördeg vegan?

Ja, de flesta butiksköpta frysta smördegarna är veganska! Jag gillar att använda Pepperidge Farm smördeg eftersom det är gott och väldigt lätt att arbeta med. Du bör kunna hitta den eller liknande märken i frysmatsektionen i de flesta större livsmedelsbutiker.

Vilken typ av svamp ska jag använda?

Jag gillar att göra fyllningen med cremini-svamp men du kan använda vilken annan typ av svamp som helst, som vilda svampar, portobellosvampar, kastanjer, babybella-svampar osv.

Vad mer kan du lägga till fyllningen?

Det finns flera sätt att sätta sin egen snurr på fyllningen. Du kan (1) avglasera pannan med lite torrt vitt vin när du tillsätter svampen för en lätt citrussmak, (2) karamellisera schalottenlök och/eller purjolök med löken och/eller (3) tillsätt hackade valnötter till svampen blandning för en mjuk crunch.

Kan du förbereda det i förväg?

Ja, du kan montera ihop Wellington helt upp till 1 dag före tillagning och servering. Slå helt enkelt in den i ett lager plast och förvara den i kylen.

Alternativt kan du skiva sötpotatisen och förbereda svamptoppningen 1-2 dagar innan du sätter ihop och tillagar den vegetariska Beef Wellington. Förvara dem i separata lufttäta behållare i kylen. Tveka inte heller att tina upp smördegen i kylen dagen innan du gör det här receptet så att du inte behöver vänta på att den ska tina.

Hur förvarar man rester?

Överblivna Wellingtonskivor kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i 3 till 4 dagar eller i frysen i cirka 2 månader. Tänk på att degen blir lite blöt med tiden. Värm skivorna i ugnen på 350°F tills de är genomvärmda och degen är knaprig.

En bakad och skivad Wellington-svamp garnerad med färsk timjan.En bakad och skivad Wellington-svamp garnerad med färsk timjan.

Tina upp smördegen och värm ugnen

 • Låt den frysta smördegen tina medan du förbereder fyllningen. Det tar cirka 30 minuter att tina.

 • Värm ugnen till 375 grader F och smörj lätt en ugnsform.

Förbered svampfyllningen

 • Tillsätt svampen i en matberedare och mixa flera gånger tills den blir smulig, men var noga med att inte överbearbeta dem. Du kan också skära dem i små bitar med en stor kniv.

 • Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt den skivade löken och koka i cirka 30 minuter, rör om med några minuters mellanrum, tills den är karamelliserad. De ska vara gyllenbruna till färgen.

 • Tillsätt hackad svamp, vitlök och sojasås och koka i cirka 10 minuter, tills svampen mjuknat och vätskan som släpps ut av svampen till största delen har avdunstat.

 • Tillsätt timjan, rosmarin och babyspenat. Blanda väl medan spenaten vissnar. Ta bort från elden.

Sätt ihop Wellington och baka

 • När smördegen är tinad, kavla ut den till ca 9×12 tum på en bit bakplåtspapper (detta gör det lättare att vända upp på pannan).

 • Lägg ett lager av tunt skivad sötpotatis till den mellersta tredjedelen av degen. Toppa med hälften av svampblandningen och lägg sedan på ytterligare ett lager sötpotatis. Tillsätt resten av svampblandningen och avsluta sedan med ett sista lager sötpotatis. (se bilderna ovan i inlägget för referens)

 • Vik sidorna av degen över toppen av blandningen, nyp och försegla kanterna. Använd lite vatten på fingrarna för att hjälpa till att täta om det behövs.

 • Rulla försiktigt Wellingtonn på pannan, använd bakpappret till hjälp, så att skarven är nedåt.

 • Använd en vass kniv för att skära degen i en korsform.

 • Blanda olivoljan och mjölken i en liten skål, borsta sedan toppen och sidorna av Wellington.

 • Grädda i 40 till 45 minuter tills de är gyllene och puffade. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp. Servera med en vegansk sås och njut!
 1. Gå framåt – Du kan förbereda den en dag i förväg och förvara den i kylen tills den ska lagas. Eller förbered fyllningen och skär sötpotatisen i förväg, förvara den i kylen, tina sedan smördegen, varva den och grädda den.
 2. Hur man lagrar rester – Förvara resterna i en täckt behållare i kylen i 3 till 4 dagar. Du kan även frysa in en del av den om det behövs.
 3. Svampar – Jag använde cremini, men du kan använda i stort sett vilken svamp du vill. Skiva dem istället för att hacka dem om du vill ha mer konsistens.

Del: 1av 8 portioner | Kalorier: 294kilokalorier | Kolhydrater: 32g | Protein: 5g | Fett: 17g | Mättat fett: 4g | Fleromättade fetter: 2g | Enkelomättat fett: tiog | Natrium: 266mg | Kalium: 391mg | Fiber: 3g | Socker: 5g | Vitamin A: 9351UI | C-vitamin: tiomg | Kalcium: 53mg | Järn: 2mg

Kurs: Main

Kök: Brittiskt inspirerad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *